5 diferente intre sculele pneumatice si sculele electrice

Cu totii le folosim fie pentru reparatii sau constructii acasa, fie in munca profesionala zi de zi. O unealta electrica este destinata atat muncii casnice de construit si reparat, cat si cele profesionale, in instalatii, ateliere sau constructii. In ceea ce priveste sculele pneumatice, gasesti pe piata masina de insurubat si gaurit, pistol de nituit, masina de slefuit, fierastrau sau cutit pneumatic care te ajuta sa faci o treaba eficienta si rapida.
Ambele tipuri pot indeplini cu succes diferite interventii si gama este variata in ambele cazuri. Dar care sunt diferentele dintre acestea si de ce fel de scule ai nevoie pentru proiectul tau?
Mai jos, trecem in revista cele mai importante 5 diferente dintre sculele pneumatice si sculele electrice ca sa te ajute sa faci alegerea potrivita.
1. Modul de functionare
Principala diferenta dintre aceste doua scule este principiul de functionare. Sculele electrice folosesc curentul electric alimentate fie prin cablu fie prin acumulatori si sunt dependente mereu de o sursa de energie. Sculele pneumatice sunt alimentate de aerul comprimat sau de gaz care se stocheaza in rezervorul unui compresor si se elibereaza pentru a le alimenta unealta.
Aceste scule pot fi de mare ajutor pentru cei care cauta eficienta si reducerea costurilor. Cu atat mai mult daca este vorba de un mediu de lucru profesional, care necesita un timp de lucru redus si suficienta putere cand vine vorba de scule.
2. Dimensiune si grad de manevrabilitate
Sculele pneumatice se deosebesc de cele electrice si prin dimensiuni si greutate. Acestea sunt de regula ceva mai usoare si sunt deseori mai ergonomice fata de cele electrice. Dimensiunea joaca un rol important in diferite proiecte in care munca se face in spatii inguste, mici sau dificil de ajuns. Sculele electrice sunt mai mici decat cele pneumatice dar depind mereu de cablul de alimentare, fapt care scade eficienta in anumite spatii.
Manevrabilitatea mai mare in cazul sculelor pneumatice este data si de faptul ca acestea nu depind de cablul de alimentare pentru functionare, raza de actiune nefiind afectata de lungimea cablului.
3. Putere
In ceea ce priveste echipamentele pneumatice acestea au o putere de actiune mult mai ridicata, datorita aerului comprimat ce este un agent de transmitere a energiei mecanice. Cele pneumatice sunt independente fata de reteaua electrica si eficiente din punct de vedere al puterii de actiune. Cele electrice, desi au o putere mai mica pot sa raspunda insa cu succes reparatiilor sau constructiilor de multe feluri. Sculele pneumatice reprezinta solutia perfecta pentru actionarea uneltelor dintr-un atelier profesional sau industrial, intrucat sporeste eficienta si rapiditatea muncii.
4. Atentie la cablul de alimentare sau la furtunul de presiune
In cazul sculelor electrice, acestea fiind dependente de cablul de alimentare este necesara operationarea lor cu mare atentie, cu atat mai mult intr-un mediu cu umiditate. Exista multe situatii de munca cu pericol ridicat, iar utilizarea unei scule electrice atrage cu sine si riscul de electrocutare, scurtcircuitare sau accidente ce apar din cauza defectiunilor.
Si in cazul celei pneumatice, trebuie protejat cu mare atentie furtunul de presiune chiar mai mult decat un conector electric, insa acestea se pot utiliza si in spatii cu umiditate ridicata.
5. Munca in siguranta
Indiferent de tipul de unealta pe care il alegi este important sa o utilizezi in conditii de siguranta, echipat corespunzator. Diferenta dintre aceste doua tipuri de scule este riscul la care te expui atunci cand le folosesti. Cel mai mare avantaj pe care il au sculele pneumatice in fata celor electrice este abilitatea de a fi utilizate in spatii umede fara probleme. Cele electrice sunt limitate la spatiile uscate si datorita dependentei de curent electric, raza de actiune este mai mica. Un alt avantaj important al sculelor pneumatice este acela ca nu exista riscul de supraincalzire al motorului daca este utilizat mai mult timp.
Astfel, o scula pneumatica reduce riscul de electrocutare si datorita utilizarii lor extinse in sectorul industrial, sunt construite sa reziste la o munca intensa, defectiunile fiind mai rare.
Aceste doua tipuri de unelte desi au destinatii similare de lucru se deosebesc in principal prin eficienta de care dau dovada in diferite medii de lucru. Ambele unelte necesita intretinere constanta si niciuna nu este complet autonoma. Daca vrei sa montezi mobilier acasa sau sa te ocupi de instalatii si reparatii, o scula electrica este suficienta.
Daca insa ai volum mare de munca intr-un atelier, sau cauti o unealta cu care sa gauresti metal sau sa vopsesti industrial, una pneumatica va fi ajutorul cel mai eficient. Alege mereu unealta potrivita muncii, proiectului si spatiului in care vei lucra.