5 lucrari de termoizolare a casei tale

3445
2
Share:
5 LUCRARI DE TERMOIZOLARE A CASEI TALE

Lucrarile de termoizolare sunt foarte utile, indiferent de tipul de cladire sau dimensiunea acesteia. Locuinta va deveni mai eficienta energetic si mai confortabila, iar lucrarile pot fi executate chiar de catre tine. Exista elemente specifice ale casei pe care le poti izola si nu ai nevoie decat de cateva unelte si materiale specifice pentru izolare termica.

Fie ca planuiesti sa izolezi termic o anumita parte a locuintei sau intreaga casa, aceste lucrari iti vor reduce costul de energie cu pana la 40%. Mai mult decat atat, o termoizolare realizata corect va imbunatati confortul interior atat pe timp de iarna cat si vara, prin mentinerea unei temperaturi constante.

In functie de peretele ce trebuie izolat, se folosesc materiale diferite. Pentru lucrarile de termoizolare interioara, cel mai comun material este vata minerala, utilizata impreuna cu gips-cartonul pe o structura metalica. Aceasta este foarte accesibila si elimina posibilitatea condensului, prin bariera impermeabila la vapori. In cazul lucrarilor exterioare insa, se foloseste polistirenul expandat sau vata bazaltica.

In functie de spatiul pe care doresti sa il izolezi vei avea nevoie de diferite materiale, dar uneltele de care te vei folosi raman aceleasi: o masina de gaurit si insurubat, holzsuruburi si dibluri pentru fixarea placilor de izolare sau a polistirenului, iar un cutter special pentru polistiren si o drisca te vor ajuta la pregatirea rapida a materialului izolant si la finisarea peretilor.

In continuare, trecem in revista cele mai accesibile lucrari de termoizolare pe care le poti face acasa.

1. Peretii exteriori

Peretii exteriori sunt cei ce sunt expusi mereu la frig si intemperii si pot duce rapid la pierderi termice. Cele mai la indemana materiale folosite pentru termoizolarea unui perete exterior sunt spuma de polistiren, vata minerala, panourile fibrolemnoase sau pluta. Vei folosi aceste placi pe care le vei atasa pe perete, peste care vei aplica tencuiala si vei finisa peretele.

O alternativa la acest sistem, este izolarea termica exterioara masiva. In acest caz, va trebui sa achizitionezi placi de BCA pe care sa le lipesti pe vechea tencuiala.

2. Pivnita

In cazul in care casa ta detine si o pivnita, poti pierde multa energie prin acest spatiu. Aceste pierderi sunt cauzate deseori de tevile de incalzire si de apa calda ce sunt neizolate si duc la risipa de energie. Pentru a izola tevile vei avea nevoie de cochilii prefabricate, din spuma sau vata minerala pe care sa le prinzi de tevi. Apoi, aceste cochilii le vei proteja de umezeala, cu ajutorul unei folii de aluminiu.

Tavanul pivnitei este si el un element ce poate fi izolat pentru eficienta energetica. In acest caz, te vei folosi de placi termoizolante, pe care sa le prinzi de tavan cu holzsuruburi.

3. Tavanul ultimului nivel

Tavanul incaperilor incalzite ce sunt situate la ultimul nivel trebuie izolate si ele suplimentar. Nu doar ca este dictat de lege acest fapt, dar caldura care va urca in sus se va pierde apoi prin pod. Chiar daca deasupra este amenajat un pod si nu doar acoperisul, pierderile de caldura pot fi mult mai mari daca tavanul nu este izolat.

Lucrarea de izolare o vei face deasupra tavanului de la ultimul nivel, plin aplicarea de placi termoizolante cu strat protector. Daca pantele podului nu sunt foarte joase si permit izolarea, poti izola si pardoseala si sa montezi o pardoseala dura formata din placi de acoperire cu umplutura. Astfel, te asiguri ca ultimul nivel al casei este izolat perfect!

4. Soclul de zidarie

In cazul in care renovezi sau construiesti o anexa la cladirea principala, soclul de zidarie trebuie si el izolat. Pentru aceasta lucrare te vei folosi de un material de constructie special, ce odata aplicat va preveni deteriorarea zonei.

Pe o membrana capilara aplica un pat de mortar si un strat de caramizi cu rol de izolare termica. Poti sa prinzi caramizile direct sub peretii portanti intrucat vor rezista fara probleme la presiune si umezeala.

5. Peretii interiori

Pentru cazurile speciale, cand termoizolarea exterioara nu este posibila, poti apela si la cea interioara. Aceasta lucrare este diferita in functie de specificul cladirii si al peretilor, astfel ca cel mai indicat este sa apelezi la un specialist constructor. Acesta iti va recomanda ce fel de placi sunt potrivite in functie de conditiile din spatiul pe care il izolezi, de exemplu daca exista umiditate ridicata sau condens.

Procedeul este similar dupa alegerea materialului potrivit. Placile termoizolante sunt prinse pe perete si acesta finisat la final.

Indiferent de tipul de lucrare la care apelezi, o izolare termica realizata corect iti va proteja cladirea atat la exterior, cat va asigura si confortul interior. Aceasta va contribui considerabil la reducerea consumului de energie pentru incalzire sau la racorirea spatiului interior.

Share:

2 comments

  1. Mihai 11 februarie, 2020 at 21:33 Comentariu

    Din ce am inteles, odata cu anul 2020 toate constructiile vor trebui sa fie „sustenabile”, asadar se va pune pune mare accent pe termoizolarea corecta a caselor. Felicitari pentru articol!

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.