5 ustensile care iti usureaza lucrarile de toamna

2391
0
Share:

Luna septembrie marcheaza inceputul zilelor in care culegeam roadele la care am muncit intreg anul, fie din gradina, livada sau de pe camp. Daca in majoritatea cazurilor te folosesti de masini si utilaje, pentru stransul legumelor sau pregatirea pamantului, exista cateva ustensile care iti vor fi de un real ajutor in gospodarie pentru lucrarile de toamna.

De la gradina cu straturi sau curtea amenajata, la sera sau livada, toamna este perioada in care ne pregatim pentru iarna si pentru anul urmator. Lucrarile au scopul de a proteja plantele, de a intretine solul si copacii si de a-i pregati pentru anotimpul rece.

Este si perioada in care se strang legumele, roadele pomilor fructiferi si a semintele ce urmeaza a fi plantate pentru sezonul urmator. Tot acum, curatam crengile copacilor, imbracam arbustii pentru iarna sau mutam ghivecele cu flori inauntru.

In acest articol iti prezentam 5 ustensile care nu doar ca iti vor usura munca, dar se vor dovedi de nelipsit an de an.

1. Dispozitiv de curatat porumbul

Lucrarile din camp se finalizeaza cu multe legume sau cereale ce trebuie pregatite si apoi depozitate pentru iarna. In cazul porumbului, stransul este doar jumatate din activitate. Curatarea lui pentru a fi macinat si inmagazinat apoi, este munca ce necesita cu adevarat timp si rabdare.

Dispozitivul de curatat porumb este o unealta excelenta in gospodarie care te va scuti de mult efort si timp. Realizat din metal rezistent, acesta dispune de un sistem cu maneta si incarcare pentru o curatare eficienta a porumbului.

2. Storcator electric de struguri

Cel mai asteptat moment al toamnei este primul must din strugurii proaspeti. Fie ca ai o vie in gradina sau o intreaga podgorie, stii ca stransul strugurilor si storsul lor este aproape.

Pentru aceasta activitate, un storcator electric de struguri este ajutorul perfect. Teascul manual necesita atat forta cat si spatiu mai mare, dar storcatorul electric este cum nu se poate mai simplu de folosit.

Cu o putere de 1500 kg/ora si un rezervor de 900 x 500 mm va face fata si celor mai bogate recolte. Curatarea si intretinerea se face foarte usor, iar depozitat corespunzator va face o treaba excelenta ani la randul.

3. Foarfeca pentru pomi

Recolta pomilor fructiferi este printre cele mai frumoase. De la cei fructiferi, arbusti sau cei decorativi insa, orice pom trebui curatat si pregatit pentru anotimpul rece. Dupa recoltarea fructelor si adunarea resturilor cazute pe jos, este timpul sa inlaturi si crengile bolnave.

Cu o foarfeca de pomi curata toate crengile uscate, rupte sau afectate de daunatori. Manerul telescopic cu o lungime de pana la 103 cm, si lama acoperita cu teflon asigura taierea precisa a ramurilor, cu diametru de maxim 45mm, in spatii inguste sau la inaltimi mai mari.

Foloseste o scara pentru a ajunge la crengile superioare si taie orice ramura moarta. In cazul in care este un soi sensibil, protejeaza-l cu o plasa pe perioada anotimpului rece. Astfel, elimini sursele daunatorilor pentru recolta viitoare si asiguri o viata sanatoasa.

4. Grebla pentru frunze

Pentru a intretine gazonul din curte sau gradina, ai grija ca frunzele cazute sa fie mereu curatate. In cazul in care raman resturi de fructe sau frunze, va aparea mucegaiul iar primavara te vei alege cu un gazon bolnav.

Foloseste o grebla de frunze metalica pentru a aduna rapid orice resturi organice si pentru a intretine gazonul pe timp de iarna. In luna octombrie poti chiar sa imprastii un ingrasamant fara azot.

Acum este momentul perfect sa alegi si sa plantezi bulbii pentru florile de primavara, dupa ce spatiul este curatat si pamantul netezit.

5. Furca de cartofi

Fie pe camp fie in gradina, primul lucru pe care il vei face este sa aduni legumele si semintele de la plantele aromatice. Adunatul cartofilor este deseori in centrul recoltei de toamna. Acestia trebuie scosi din cuiburi cu atentie, dupa inlaturarea vrejilor. Cuiburile trebuie apoi netezite si pamantul sapat pentru recolta urmatoare.

O furca de catofi este de mare ajutor aici. Dintii metalici separati asigura scoaterea cartofilor din cuiburi, usor si fara a risca taierea lor cu sapa.

Dupa ce ai terminat cu adunatul legumelor, curatarea pomilor si a spatiilor verzi din curte, nu mai ramane decat sa pregatesti pamantul prin discuire si aerare pentru recolta de anul viitor.

In cazul in care ai adunat foarte multe resturi vegetale, poti realiza chiar si un compost natural, cu conditia ca plantele de la care provine sa fie sanatoase.

Nu in ultimul rand, ai grija ca toate uneltele folosita sa fie curatate si reparate, daca este cazul. Apoi, depoziteaza-le in camara sau intr-un spatiu ferit de umezeala si inghet. Astfel, te vei folosi de ele si anul urmator.

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.