7 MOTIVE SĂ ALEGI ȘURUBURI DE BETON ÎN LOC DE ANCORELE CONVENȚIONALE
Cu toate că le găsim pe piața din România de mai bine de 10 ani, șuruburile de beton nu au acaparat încă domeniul fixărilor, așa cum au făcut-o în Vestul Europei. Acolo au apărut pe piață începând cu anul 1995, atunci când producătorul german de șuruburi HECO Schrauben a revoluționat acest domeniu, lansând pe piață Multi-Monti, produs pentru care a și primit ulterior premiul pentru inovație din partea landului Baden-Württemberg.
Această nouă metodă de fixare în beton a apărut în momentul în care inginerii de la HECO s-au gândit cum ar fi să ancoreze diferite obiecte în beton fară a mai folosi diblu, cu alte cuvinte să creeze un holșurub de beton. Debutul a fost dificil și acolo, însă după numai câțiva ani a început să domine piața și să fie soluția numărul 1 de prindere în beton pentru cei care au de montat stâlpi, balustrade, cosoroabe, conectori, șine de plastic sau de metal, scaune, mobilier de gradină, etc. Este atât de simplu de montat și atât de rezistent încât, încetul cu încetul, au apărut și copii ale lui Multi-Monti la majoritatea producătorilor de soluții de fixare.
Ba mai mult, mulți producători de rafturi metalice, componente electrice, instalații de climatizare, rosturi metalice și alte produse livrează aceste șuruburi la pachet, ca parte a unui sistem complet.
Montarea acestuia este extrem de simplă și se face în doar 4 pași:
- Gaură în beton
- Curățarea găurii cu burghiul
- Înșurubare
- Gata
În acest articol vă vom prezenta 7 motive pentru care MULTI-MONTI este superior soluțiilor uzuale de fixare în beton de genul diblului sau conexpandului, sau chiar fixărilor chimice.
1. Aspectul final
În varianta standard, Multi-Monti are cap hexagonal și șaibă sub cap. Poate fi cumpărat și cu cap plat, cap înecat sau cap bombat. Indiferent de varianta aleasă, conform certificării, este considerată realizată îmbinarea când partea interioară a capului atinge piesa metalică. Rezultatul obținut astfel este unul deosebit din punct de vedere optic. La un conexpad însă, situația este exact pe dos. Tija filetată rămâne în afară și, pe lângă asta, de multe ori ne trezim cu tije de lungimi diferite din cauză că fiecare ancoră prinde la adâncime diferita. Dacă tăiem cu flexul această tijă, riscam să distrugem zincarea.
2. Rezistență la smulgere mai mare față de diblu sau conexpand
Pentru a face comparația echitabilă, am ales un conexpand de la un producător destul de prezent și de activ pe piața din România. După consultarea certificării ETA a acestui produs, constatăm că un conexpand M10 (Ø burghiu = 10 mm) are o rezistență de calcul la smulgere în beton fisurat de 730 kg și în beton nefisurat de 1200 kg. Multi-Monti de 12 (Ø burghiu = 10 mm) livrează o rezistență la smulgere în beton fisurat de 1060 kg (+45%) și 1410 kg în beton nefisurat (+18%). În plus, un Multi-Monti de 10 (Ø burghiu = 8 mm) oferă 600 kg rezistență în beton fisurat și 1150 kg în beton nefisurat, valori apropiate de cele ale unui conexpand de 10, mult mai mare.
3. Distante foarte mici inter-ax și până la marginea elementului de beton
Mulți-Monti poate fi montat aproape de marginea elementului de beton. De exemplu, un Multi-Monti de 12 are nevoie doar de 6 cm de beton până la margine, în timp ce un conexpand M10 are nevoie de minim 9 cm, adică cu 50% mai Această diferență rezultă din modul în care fiecare din aceste șuruburi realizează ancorarea: Mulți-Monti își taie filet în beton, în schimb un diblu sau un conexpand se umflă, drept urmare nu vă putea fi montat la margine, pentru a nu rupe betonul.
4. Viteza de lucru
Multi-Monti se poate înșuruba cu mașină cu impact tangențial și nu are nevoie de cheie dinamometrică la înșurubare. Acesta aspect îl transformă în cea mai rapidă soluție de fixare pentru sarcini mari existentă în momentul acesta.
5. Poate fi scos și refolosit
Util celor care au de făcut fixări provizorii (cei care fixează cofrajele în beton de ex.) sau celor care modifică culoare de acces pe stadion (organizatorii Untold). Un conexpand nu mai poate fi scos din beton, poate fi tăiat cu flexul și rămâne
6. Nu are nevoie de timpi de întărire
Și poate fi încărcat. O fixare chimică este de regulă mai rezistentă la smulgere, însă presupune multă atenție și migală la montaj. Gaura trebuie curățată cu compresor/aspirator și mai apoi cu o perie specială. Trebuie să fim foarte atenți la timpii de întărire și de abia după ce sunt îndeplinite condițiile din fișa tehnică pot încărca fixarea chimică.
7. Este ideal la fixarea unei cosoroabe pe placa de beton
Fie că vorbim de varianta cu cap hexagonal și șaibă având diametrul de 12mm, fie că vorbim de Multi-Monti Timber Connect, montajul se efectuează mult mai repede folosind aceste două produse. Cu ajutorul unui dispozitiv de trasat trasezi linia care va marca poziția finală a cosoroabei sau a grinzii de lemn. Se poziționează cosoroaba conform liniilor trasate. Executați gaura prin lemn și beton ( consultați fișa tehnică a producătorului pentru determinarea numărului de prinderi și poziționare). Asigurați-vă ca ați executat o gaură cu minim 15 mm mai adâncă decât în punctul în care ajunge vârful holzșurubului. Pentru a fi cât mai rapizi, recomandăm înșurubarea utilizând o mașină cu impact tangențial ( vezi tabel forțe în Nm pentru fiecare dimensiune). În cazul holzșurubului Timber Connect, fixarea este perfect ascunsă în lemn.
Sperăm că toate aceste informații vă vor face alegerea metodei de fixare în beton mult mai simplă la următorul proiect. Spor la treabă!