Alegerea corecta a burghiului pentru fiecare proiect

11234
0
Share:

Burghiul este o unealta ascutita din otel, ce este introdusa in masina de gaurit si prin miscari de insurubare este gaurit materialul dorit. Astazi, gasesti pe piata mai multe tipuri de burghie ce pot gauri lemn, metal, caramida sau beton cu aceiasi eficienta. Diferenta consta in puterea pe care o au si tehnologia din spatele lor. Mai jos, am alcatuit un ghid simplu care sa te ajute in alegerea corecta a burghiului pentru fiecare proiect.

Criterii de selectie

Materialul suprafetei pe care urmeaza sa lucrezi

Pentru inceput stabileste cu ce tip de material urmeaza sa lucrezi. Trebuie sa stii clar cum se comporta materialul ce urmeaza a fi perforat intrucat burghiul difera in functie de dimensiune, forma profilului, pasul spiralei si calitatea otelului din care este realizat.

  1. Pentru lemn – foloseste burghiul cu trei varfuri, ce poate fi aplicat atat pe masinile normale cat si pe cele cu percutie. In cazul lemnelor de esenta tare, poti apela la un burghiu din titan care disipeaza mai bine caldura. Pentru gauri mai adanci in lemn poti apela la burghiele elicoidale cu tija hexagonala.
  2. Pentru metal – foloseste burghiul cu varf conic din otel de duritate superioara (High Speed Steel), cu care poti gauri fier, aluminiu, fonta, cupru sau materiale plastice. Pentru otel poti utiliza un burghiu din cobalt 5% la o viteza mica si sa aplici lichid pentru taiere.
  3. Pentru foi din metal (tabla) – foloseste burghie in trepte. In functie de tipul metalului, poti alege burghiu HSS, titanizate sau, pentru otel, cobalt 5%. Avantajul acestor burghie este faptul ca vei putea folosi un burghiu la 12-14 diametre diferite de gauri, de obicei intre 6-32 mm.
  4. Pentru zidarie – foloseste burghiul placat cu aliaje dure montat pe un ciocan rotopercutor. Varful acestuia este consolidat cu placute din tungsten si rezista la gaurirea peretilor din beton, caramida sau piatra. Poate avea coada cilindrica, dar cel mai adesea coada este de tip SDS Plus sau SDS Max.

Burghiele folosite la gaurirea materialelor mai putin dure, pot fi ascutite direct cu polizorul. In cazul gauririi materialelor dure, acesta se poate ascuti doar de catre un profesionist avizat.

Diametrul si lungimea burghiului

In continuare, alege cu atentie dimensiunea corecta potrivita nevoii tale. In functie de materialul pe care urmeaza sa il gauresti si rezultatul dorit gasesti diferite dimensiuni si tipuri de burghie. Ai de ales dintre burghie cu coada cilindirca sau conica, burghie in trepte sau de centrare.

Cel mai des intalnite burghie de pe piata sunt cele cu coada cilindrica, cu diametre de la 0.1 mm la 12 mm, ce se folosesc la gaurirea metalului sau lemnului. O alta gama de burghie populara sunt burghiele SDS Plus, utilizate la gaurirea de beton si caramida, cu diametre intre 4-24 mm.

Pentru a realiza gaurile la adancimea dorita, alege lungimea potrivita pentru suprafata pe care lucrezi. Astfel, pentru o gaura de o adancime de 30 – 400 mm alege un burghiu cu lungimea de lucru de 57 de mm.

Tipul mandrinei burghiului

Nu in ultimul rand, un aspect important in alegerea burghiului este tipul masinii de gaurit pe care o ai in dotare. Acesta trebuie sa se potriveasca fara nicio dificultate cu masina pentru rezultate eficiente. Aici ai de ales dintre burghie pentru:

  • mandrina manuala (masina de gaurit este prevazuta cu mandrina cu prindere manuala in care se introduce capatul burghiului si se strange cu o cheie).
  • mandrina automata (masina de gaurit ce este prevazuta cu mandrina ce nu necesita cheie pentru prinderea burghiului, aceasta facandu-se cu mana)
  • mandrina SDS (masina de gaurit este prevazuta cu mandrina SDS Plus sau SDS Max, cu fixare automata a burghiului, doar prin impingere, fara a fi nevoie de strangere)

Atentie ca burghiul sa aiba o grosime potrivita holsurubului si diblului pe care urmeaza sa le folosesti. Aceste trei elemente sunt cele care garanteaza succesul daca sunt compatibile. Le poti achizitiona la set sau la bucata, dar ai grija sa investesti in unele din aliaje rezistente ce sunt bine calibrate. Vor avea nu doar o durata de viata mai lunga, dar nu vei avea probleme cu reparatiile sau inlocuirea lor.

Un burghiu este cel potrivit atunci cand se potriveste perfect cu masina de gaurit si proiectul la care lucrezi. Astfel, te ajuta sa duci la bun sfarsit orice lucrare, indiferent ca vrei sa gauresti lemn sau zidarie. Nu uita sa te echipezi corespunzator pentru a evita orice accident in timpul lucrului.

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.