Ce clupa de filetat sa alegi, manuala sau electrica?

4174
0
Share:

Clupa de filetat sau filiera nu poate lipsi din arsenalul de lucru al unui instalator. Te ajuta sa realizezi filete la dimensiunile dorite de tine si la tevi de calibre variate – practic, sa te adaptezi oricarui proiect de montare sau reparare a tevilor.

Daca citesti acest articol, probabil vrei sa achizitionezi o astfel de scula pentru instalatii si nu stii care s-ar potrivi nevoilor tale.

Sa fie o clupa manuala sau una electrica?

Clupa de filetat manuala

In cazul in care esti o persoana practica si iti place sa repari singur instalatiile din locuinta, poti alege o astfel de clupa manuala hobby. Iti va fi suficienta pentru filetarea ocazionala.

Vine intr-un set ce contine capete cu mai multe dimensiuni de filetare (3/8 „, 1/2”, 3/4 „, 1”, 1 1/4 „), pentru a se adapta celor mai comune diametre de tevi cu care se intalneste un utilizator casnic.
Pretul unei astfel de clupe e foarte accesibil pentru orice buget.

Exista si clupe de filetat manuale pentru uz profesional, cu bacuri foarte durabile, ce pot face fata uzului frecvent. Acestea sunt potrivite pentru instalatorii care lucreaza pe cont propriu si au in mod constant de filetat tevi.

Clupele manuale implica miscari repetitive, levierul fiind actionat doar prin forta mainilor tale. Cu cat teava e mai mare si materialul e mai dur, cu atat efortul depus va fi mai mare. Filetarea manuala a unei tevi dureaza cateva minute.

Capetele de filetare se schimba usor, iar taietura este exacta, datorita bacurilor cu o geometrie precisa.
Pentru a functiona cum trebuie pentru mai mult timp, clupa de filetat manuala trebuie curatata. Dupa folosire, seteaz-o pentru directia opusa si roteste-o, lasand fasiile de metal razuite sa cada.

Clupa de filetat electrica

Clupele electrice te ajuta sa creezi filete foarte usor si rapid, cu un minimum de efort. Capatul de filetare e actionat cu ajutorul unui motor cu o putere ce variaza intre 950 – 1700 W, in functie de model, asigurand pana la 35 de rotatii pe minut (depinde de model).

Un astfel de instrument isi doveste din plin utilitatea pe un santier, unde totul trebuie sa desfasoare cat mai eficient. Pentru ca are un pret destul de ridicat, clupa de filetat electrica este o investitie care se justifica atunci cand e folosita foarte frecvent, in regim profesional.

O astfel de scula pentru instalatii are o mai buna forta de prindere si o mai mare stabilitate pe teava. Seturile contin si o menghina pentru ambele sensuri de rotatie, precum si mai multe capete de filetare care se schimba foarte usor.

Clupele electrice au si avantajul de a fi compacte. Spre deosebire de clupele manuale, pot fi folosite si in spatii foarte restranse, pentru ca nu implica miscari ample ale mainilor.

In conditiile unei utilizari intense si regulate, bacurile matritei se vor toci. Nu e nevoie sa schimbi clupa cu totul, pentru ca gasesti seturi separate de bacuri pentru capetele de filetat.

De retinut:

  • atunci cand cumperi o clupa, verifica dimensiunea minima si maxima a tevilor suportate.
  • foloseste numai capete de filetat originale si compatibile, pentru a evita deteriorarea clupei.
  • la clupele de filetat electrice, foloseste intotdeauna ghidajul-suport. Astfel, exista pericolul ca scula sa fie smulsa din mana si sa inceapa sa se roteasca cu totul.
  • capetele care vor fi filetate trebuie unse din abundenta cu ulei de filetat, pentru a obtine un filet neted si curat. In acelasi timp, cresti durata de viata a clupei.
  • orice clupa de filetat ai folosi, poarta mereu manusi de protectie pentru a evita contactul cu resturile ascutite de metal.
Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.