Ce scule ai nevoie pentru a construi o casă pentru câinele tău

Share:

Prietenii noștri necuvântători sunt parte din familie. La curte, orice cățel e fericit să-și petreacă toată ziua afară, la verdeață și aer curat. Însă, la fel de important pentru animalul de companie este să aibă și un adăpost sigur, călduros, ferit de ploaie și de vânt.

Pentru asta, poți fie să achiziționezi o cușcă gata asamblată din comerț, fie să îi construiești chiar tu o căsuță confortabilă, pe care să o poți personaliza pe dimensiunea, nevoile și… temperamentul cățelului.

În acest articol vei afla către ce materiale să te orientezi, cu ce scule vei lucra și câteva sfaturi practice de lucru pentru a construi o căsuță pentru cățelul tău.

Aspecte importante când construiești o casă pentru câini

Ca în cazul oricărui alt proiect de bricolaj, vei începe cu dimensionarea, înainte de a-ți procura materialele de construcție.

O casă pentru câine trebuie să fie suficient de spațioasă pentru a-i permite câinelui să stea confortabil întins, în șezut și în picioare. În același timp, o cușcă prea mare poate fi friguroasă pe timp de iarnă.

Cum determini corect dimensiunea casei? Pentru a stabili lățimea și adâncimea cuștii, măsoară câinele de la vârful nasului până la baza cozii și adaugă o marjă de 20-25% la valoarea obținută. Pentru a afla înălțimea ideală a cuștii, măsoară câinele din vârful capului și până la baza lăbuțelor, atunci când stă în picioare și adaugă 20-25% în plus.

Ia în calcul și stadiul de dezvoltare al câinelui, dacă este încă în creștere, asigură-te că prevezi suficient spațiu pentru talia și caracteristicile rasei sale la maturitate.

După ce ai aflat dimensiunile necesare, urmând zicala „măsoară de două ori și taie o singură dată”, pune schița cuștii pe hârtie.

De ce materiale ai nevoie la construirea unei case pentru câini

Cel mai folosit material pentru construirea unei căsuțe pentru câine este lemnul. Dacă ai în gospodărie bucăți de lemn în stare bună, rămase de la dezmembrarea ușilor, a paleților de marfă sau a mobilierului, te încurajăm să le dai o nouă viață.

În cazul în care vrei să începi de la zero, poți alege plăcile din OSB (triplustratificate, din așchii de lemn). Au o bună rezistență la încovoiere și stabilitate a dimensiunii la umiditate, adică nu se vor „umfla” în timp. Pentru pereți, alege plăcile de 15 mm, iar pentru acoperiș și podea, pe cele de minimum 22 mm.

Bineînțeles, poți opta și pentru panourile din lemn (plăci încleiate) sau cherestea, în funcție de bugetul tău. Te sfătuim să cauți în magazinele de construcții materialele din lemn rindeluit, pentru a mai scuti din timpul alocat finisării.

Pentru structura cuștii, vei folosi piloni (rigle) de cherestea cu o lățime de cel puțin 8 cm.

Pentru că în țara noastră, iernile pot aduce temperaturi foarte scăzute, iar verile sunt adesea caniculare, ia în calcul și izolația termică. Ca și în cazul locuințelor noastre, plăcile de polistiren expandat sunt o alegere eficientă (și ieftină) pentru izolarea pereților. Poți alege plăci de polistiren de 2 cm, pe care să le montezi între pereții dubli din lemn ai cuștii.

Pentru izolația acoperișului, o variantă potrivită este cartonul bitumat – o folie hidroizolantă ușoară și flexibilă, care rezistă la variații termice mari.

În cazul în care vrei să prevezi căsuța câinelui și cu o mică verandă, unde să se poată odihni la aer, ia în considerare și instalarea unui paravan de plexiglass, care să îl apere de ploaie.

Ca să poți întreține curățenia în cușca câinelui fără mari eforturi, îți sugerăm să capitonezi podeaua cuștii și eventual, veranda exterioară cu covor de cauciuc. Este un material care rezistă la temperaturi extreme, este antiderapant – prevenind alunecarea câinelui cand intră ud pe lăbuțe înăuntru – și foarte important, este ușor de igienizat.

Pentru etapa de montaj, vei avea nevoie de holzsuruburi pentru lemn.

De ce unelte ai nevoie pentru a construi o casă pentru câini

Pentru măsurare și planificare, vei avea mereu la îndemână un creion și o ruletă.

La construcția propriu-zisă a căsuței, trusa de scule va cuprinde:

 • Fierăstrău electric, pentru debitarea lemnului;
  • Poți folosi atât fierăstrăul circular, cât și fierăstrăul pendular.
  • Fierăstrăul pendular este preferat de multe persoane pentru ușurința la manevrare. Ca să-l alegi pe cel mai potrivit nevoilor tale, îți recomandăm să parcurgi acest ghid pe care l-am realizat pentru cititorii noștri.
  • Dacă nu dispui de un echipament electric, poți folosi și un fierăstrău manual, precum cele cu ramă pentru pânza de bomfaier.
 • Bormașină, pentru găurit și înșurubat;
 • Un capsator pneumatic, pentru fixarea izolației bituminoase a acoperișului și a covorului de cauciuc pe dușumea;
 • Un cutter, pentru tăierea cartonului bitumat și a covorului de cauciuc;
 • Un echer și/sau o nivelă, ca să te asiguri că toate unghiurile de construcție sunt corecte.

Spre finalul proiectului, când vei trece la finisarea căsuței pentru câine, îți va fi necesar un pistol de vopsit sau o pensulă cu mâner.

Chiar dacă ai deja experiență în proiectele de bricolaj și construcții, nu uita să porți echipament de protecție – mănuși și ochelari, cel puțin.

Casa pentru câinele tău – etape de lucru

Propunerea noastră este să te ocupi pe rând de fiecare parte din structura cuștii. Vei economisi timp și vei lucra cu mai multă plăcere dacă (după ce te-ai asigurat că ai măsurat corect), vei tăia cu fierăstrăul toate materialele la dimensiunea stabilită. Ulterior, va trebui doar să realizezi montajul, folosindu-te de o mașină de înșurubat.

Podeaua

Pentru construcția podelei, vei folosi patru piloni de cherestea, pe care îi vei monta cu holzsuruburi într-un cadru cu formă dreptunghiulară sau pătrată. Pe structura obținută, vei atașa placa de OSB.

Ai grijă ca podeaua cuștii să fie ridicată de la sol cu cel puțin 15 cm, pentru a feri căsuța câinelui de ploaie și zăpadă. Pentru asta, tot din piloni de cherestea, poți construi patru picioare de susținere, sau un planșeu.

Pereții

Fixează în podea patru rigle de cherestea, acestea vor fi cadrul de susținere pentru pereți, pe care vei monta plăcile.

Decuparea plăcilor din OSB sau a celor din lemn se face urmând schița și având grijă să lași un surplus de 5 centimetri peste înălțimea pilonilor care formează cadrul. Dacă vei face acoperișul în două ape, ține cont că pereții față-spate vor fi mai înalți, pentru a susține acoperișul.

Pentru peretele din față, vei decupa cu fierăstrăul pendular intrarea pentru câine. Aceasta trebuie să îi permită animalului tău de companie să pătrundă ușor în interior, fără să se „strecoare”.

Ca să asiguri ventilația cuștii, realizează cu bormașina câteva găuri în placa peretelui din spate.

Acoperișul

Alegerea designului cuștii e a ta, însă îți recomandăm să optezi pentru un acoperiș în două ape, pentru a împiedica apa să se acumuleze în perioadele cu precipitații.

Pentru acoperiș, vei folosi patru piloni și două plăci din lemn. Mai întâi vei fixa cei patru piloni, care vor alcătui șarpanta acoperișului, iar pe acest cadru, vei monta panourile din lemn.

Important: plăcile din lemn pentru acoperiș trebuie fixate în așa fel încât să rămână câțiva centimetri în față și în laterale, care să permită scurgerea apei.

Când acoperișul e gata, fixează izolația bitumată.

Decorarea

Dacă ai încheiat construcția și te declari mulțumit, urmează și o parte cu mai puține calcule și măsurători. Vopsirea cuștii e ultimul pas de bifat, pentru care ai libertatea să alegi orice culori îți plac și care se armonizează bine cu aspectul curții tale. Alege o vopsea pe bază de apă, ecologică și lipsită de toxicitate, pe care o vei aplica în mai multe straturi, pentru acoperire sporită.

Amenajarea

Înainte să inviți cățelul să-și testeze locuința proaspăt construită de tine, fă-i un „cadou” de casă nouă: o păturică sau un preș moale, iar câteva jucării care nu aglomerează spațiul sunt și ele binevenite.

Dacă ai inclus și o verandă, acolo e locul perfect pentru bolurile de apă și mâncare.

După cum ai văzut, construirea unei căsuțe pentru câine nu este un proiect dificil. Cu o bună organizare și cu un mic necesar de unelte folositoare în orice gospodărie, poți termina proiectul într-un weekend.

Spor la construit!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.