Chingi, scripeti, carlige: cum le folosim corect

4029
0
Share:

Chingile, scripetii si carligele sunt trei echipamente care simplifica si fac sigura manipularea, mutarea si transportul marfurilor si al materialelor de constructii.
Aceste echipamente au un aspect simplu, insa utilizarea lor nu trebuie tratata niciodata cu superficialitate. O folosire corecta e esentiala atat pentru siguranta tuturor persoanelor implicate, cat si pentru integritatea materialelor.

In continuare, iti oferim informatii esentiale:

Cum se folosesc chingile

Chingile se folosesc de obicei in timpul transporturilor, in timpul stocarii si depozitarii (marfuri paletizate, diverse utilaje, bagaje), dar exista si unele tipuri de chingi destinate ridicarii.

Lipsa chingilor in cazul transportului rutier in camioane, de exemplu, poate duce la pagube materiale insemnate si pune in pericol viata. Drumurile denivelate, franele bruste, obstacolele aparute brusc in cale pot cauza deplasarea si rasturnarea marfii neasigurate corect.

De aceea, orice incarcatura trebuie corect fixata pentru a preveni alunecarea sau caderea, ori chiar dezechilibrarea, care poate cauza rasturnarea vehiculului de marfa. Ce aspect sunt importante la o chinga? Sa fie usoare, simplu de folosit, sigure si sa nu deterioreze materialele. Cu cat o chinga e mai lata, cu atat este mai rezistenta la rupere.

  • Chingi de ancorare

De regula, chingile de ancorare pentru marfuri au o parte scurta (la un capat au clichet, la altul carlig) si una lunga (cu carlige la ambele capete). Chingile de legare a bagajelor sunt dotate cu carlige la ambele capete.

In momentul ancorarii, evita rasucirea chingii, pentru ca ancorarea nu va fi una fixa. Pastreaza fixata chinga pe toata durata transportului.

Asigura-te ca in momentul actionarii clichetului nu acoperi manerul, pentru a putea strange corect chinga. Verifica intotdeauna ca banda sa fie inserata corect in clichet, pentru preveni blocarea ei pe sine.

  • Chinga de ridicare

Chingile de ridicare au ochiuri (urechi) ranforsate la ambele capete. Foarte important, pentru o ridicare echilibrata, incarcatura trebuie centrata sub chinga.

Masuri de precautie

 • Foloseste chinga numai pentru destinatia indicata – nu folosi o chinga de ancorare pentru a ridica marfuri sau persoane.
 • Nu folosi niciodata chinga peste capacitatea sa (valabil si la cele de ancorare, si la cele de ridicare). Daca inscriptia legata de capacitate nu exista sau nu mai poate fi citita, renunta la chinga pentru ca poate pune viata ta si a altora in pericol.
 • Verifica starea chingii inainte de folosire, pentru a nu fi rupta, deteriorata sau innodata. In contact cu margini ascutite ale obiectelor, chingile se pot rupe. Renunta la chingile suprasolicitate mult timp, chiar daca inca arata bine – fiecare producator de calitate recomanda o perioada de timp in care folosirea este total sigura.
 • De altfel, in cazul transporturilor internationale de marfa, exista reglementari in acest sens care atunci cand nu sunt respectate, sunt sanctionate de autoritati.
 • In cazul chingilor de ridicare: nu sta si nu trece pe sub incarcatura si nu muta niciodata incarcatura peste oameni. Nu le folosi pentru ridicarea persoanelor!

Cum se folosesc scripetii

Scripetele e un echipament format dintr-o roata si o franghie/cablu/lant, pe care il folosim de cand lumea. Acesta ne ajuta sa ridicam greutati mari (altfel greu de abordat de o singura persoana) folosindu-ne doar de forta fizica.
De notat insa ca mecanismul scripetelui este folosit si in instalatii motorizate, precum macaralele sau ascensorul.

Pentru ridicarea unei incarcaturi mai mari cu un efort mai mic, se poate folosi un ansamblu de mai multi scripeti, caz in care forta necesara pentru a ridica obiectul scade. In acelasi timp, cand folosim doi sau mai multi scripeti, vom avea nevoie de o lungime mai mare a franghiei.

Exista mai multe tipuri de scripeti:

 • cu roata si carlig
 • cu roata si ochi
 • cu roata si lant
 • cu carlig

O alta clasificare a scripetilor este in functie de ax: scripeti ficsi, mobili sau compusi.

Ca sa utilizezi scripetii in siguranta, nu depasi niciodata sarcina de lucru maxima admisa din specificatiile producatorului. Iti recomandam sa alegi scripeti confectionati din materiale cu strat anticoroziv, rezistent in timp. Un scripetele de calitate ar trebui sa fie prevazut si cu un sistem de siguranta.

De asemenea, foloseste numai franghie conforma, de buna calitate si asigura-te ca spatiul in care te afli e suficient de inalt si/sau de larg pentru a putea manipula franghia in timpul ridicarii obiectului.
Daca este cazul, te sfatuim sa securizezi sarcina cu ajutorul chingilor, pentru ca ridicarea sa fie echilibrata.

Masuri de precautie

 • Cand folosesti scripeti, evita purtarea de haine largi si pastreaza parul lung legat, pentru a evita prinderea in carlig sau roata.
 • Verifica intotdeauna integritatea sforilor, lanturilor sau a carligelor cu care montezi scripetele. Orice uzura sau deteriorare reprezinta un pericol.
 • Nu folosi scripetele pentru a ridica persoane si nu il folosi deasupra persoanelor.

Cum se folosesc carligele

Pentru ridicarea sarcinilor de tonaj mare, se folosesc carligele autoblocante. Ca sa poti alege mai uşor carligul potrivit sarcinii pe care vrei sa o ridici, te sfatuim sa folosesti marcaje colorate care sa indice capacitatea de ridicare. La utilizare regulata, verifica saptamanal carligele, conform standardelor de verificare.

Masuri de precautie

 • Foloseste carligele doar pentru aplicatia pentru care sunt destinate. Pentru a evita confuziile, depoziteaza separat carligele de tipuri diferite.
 • Respecta intotdeauna capacitatea maxima de ridicare si deschidere a carligelor.
 • Depoziteaza carligele numai la interior, ferite de intemperii si departe de agenti chimici care le-ar putea deteriora.
 • Atunci cand observi ca un carlig s-a deteriorat sau partile sale sudate s-au uzat, renunta la el pentru a pre-intampina producerea de accidente grave.

Pe site-ul nostru gasesti echipamente de calitate, de la producatori recunoscuti, care respecta nevoile tale de siguranta si eficienta.

Iti dorim alegeri inspirate si spor la treaba!

Tagschingi
Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.