Cum alegem o masina de frezat lemn?

3174
0
Share:

Masina de frezat sau strungul, era dedicata pana de curand taierii pieselor din metal, in special a modelelor ce nu se puteau obtine prin turnare. Astazi insa utilitatea ei este mai larga si se foloseste pentru prelucrarea mai multor tipuri de metale, a lemnului sau slefuirea petrei. Daca ai un mic atelier acasa sau daca te gandesti sa achizitionezi o masina de frezat lemn pentru lucrari complexe sau industriale, te ajutam sa o alegi pe cea potrivita.

Intrucat ai multe optiuni, inainte sa investesti intr-o astfel de masina e bine sa ai cateva aspecte in vedere. In continuare, trecem in revista criteriile dupa care sa alegi masina de frezat lemn potrivita nevoilor tale.

Lucrarile planificate

Ai la dispozitie masini pentru uz profesional, industrial sau ocazional, pentru hobby. E important sa stii la ce vei folosi o astfel de masina dinainte. In cazul in care detii un atelier de tamplarie mai mare, un aparat profesional sau semi-profesional cu montaj de masa este indicat. Pentru eficienta, poti alege unul al carei ax poate fi vertical sau orizontal.

Daca vei folosi masina la mici lucrari acasa, o minifreza electrica portabila este suficienta. O astfel de freza este mobila si foarte usor de folosit. E important sa alegi in functie de volumul de munca si tipul de tamplarie, deoarece preturile masinilor variaza foarte mult in raport cu utilizarea lor.

Tipul de masina

Masinile de frezat lemn sunt clasificate in functie de pozitia axului rotativ. Poti alege intre masinile de frezat verticale sau orizontale. Gasesti de asemenea si sisteme cu mobilitate pe un singur plan de deplasare sau pe doua, precum si cu ax stationar. Acesta din urma este cel mai complex si necesita si o masa stabila de care sa il prinzi atunci cand lucrezi. Acest tip de masina insa este limitat in ceea ce priveste dimensiunea pieselor ce pot fi realizate.

Masinile de frezat cu ax orizontal sunt utilizate in regim industrial, iar cele unidirectionale pot fi folosite si in regim de hobby, dar si de productie.

Cea mai accesibila din punct de vedere al manevrabilitatii este masina unimanuala, de dimensiune redusa cu freze interschimbabile. Aceasta este foarte versatila in timpul lucrului, insa are o putere redusa si poate sa nu faca fata cu brio la utilizarea foarte frecventa. Daca esti in cautare de ceva mai eficient, alege cu incredere o freza semi-profesionala. Aceasta are doua manere pentru stabilizare si va fi mai rezistenta pe termen lung.

Puterea masinii de frezat

Inca o data va trebui sa fii atent la nevoile tale si sa alegi o masina cu puterea potrivita. Daca investesti din pasiune, atunci una cu o putere intre 400 si 700W este foarte buna. Poti realiza cu ea mobilier sau rafturi din lemn, poti gauri cu precizie sau sa te ajuti de sablon in timpul prelucrarii lemnului.

Daca esti in cautare de una profesionala, una verticala cu putere intre 1000 si 1300W este mai buna. O putere mai mare, inseamna un motor mai puternic si contribuie la rezistenta masinii in timp si la eficienta de lucru. Atentie si la conditiile de conectare, la tensiune normala din priza si tensiunea de alimentare a masinii.

Functii speciale

Exista pe piata masini de frezat cu care poti taia santuri si ante precise sau care executa canelari. Intereseaza-te ce poti face cu masina, raportat la nevoile tale. Functiile dintre cele mai utile sunt: reglarea vitezei axului si a adancimii de lucru, sa detina o talpa de ghidaj si un aspirator pentru rumegus. Foarte mult te va ajuta si daca axul se poate bloca in timpul schimbarii frezelor precum si daca detine o functie de semnalizare luminoasa. Iar ca sa te protejezi in timpul lucrului, recomandam masinile cu manere anti alunecare si aparatori impotriva aschiilor.

Ca sa te ajutam sa iti faci o idee completa despre diferentele dintre masinile de frezat lemn, am comparat in continuare un model semi-profesional si unul unimanual.

Masina de frezat FERM 1200W, 12mm este destinata decuparii plane si o poti folosi pentru profilarea lemnului dar si a plasticului. In functie de material, poti regla viteza de la 9000 la 30000 RPM. Adancimea de taiere este si ea reglabila, ajungand la 50 mm. Are un diametru maxim de 32 mm iar suportul masinii este de 6- 8 mm.

Cu aceasta masina poti folosi frezele deget pentru lemn, cu coada de 6-8 mm. Schimbarea frezelor se face foarte usor datorita blocarii arborelui pe masina. Are inclus un ghidaj paralel ce te ajuta sa tai linii drepte si cercuri. Poti atasa un aspirator pentru a evita excesul de praf.

Greutatea masinii nu depaseste 3,5 kg iar cablul lung de 3m este suficient pentru a-ti face treaba. Este o masina la care poti apela cu incredere daca detii un atelier de tamplarie sau ai un volum de lucru mai mare.

Masina de frezat unimanuala 530W Makita este perfecta daca apelezi la ea din pasiune sau pentru lucrari mai mici. Este la fel de potrivita atat pentru profilarea lemnului cat si a materialelor similare. Cu o greutate mult redusa, si un mecanism de reglare cu pinion vei putea sa reglezi foarte usor adancimea de frezare si sa o folosesti timp indelungat.

Diametrul bucsei de prindere este de 6mm si are o putere de 530W. Corpul cauciucat te ajuta sa controlezi foarte bine masina in timpul lucrului. Nu detine insa un aspirator pentru praf, care e foarte util mai ales in spatii mici.

Nu uita sa alegi si capete de frezare si ghidaje paralele care te ajuta sa lucrezi si mai precis. Inainte de orice utilizare ai grija ca turatia masinii si marimea frezei sa fie potrivita lemnului de lucru. Atunci cand frezezi caneluri sau santuri adanci, fa-o in mai multe treceri pentru a proteja freza.

Daca vrei sa rotunjesti coluturi, foloseste mereu sablonul de rotunjit pentru rezultate perfecte. O astfel de masina te ajuta sa lucrezi cu precizie, eficienta si control, la adancimea si diametrul dorit.

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.