Cum îți pregătești grădina pentru primăvară

Acum că primăvara începe să își reintre în drepturi, știm că abia aștepți să începi lucrul în grădină. Poate că ai vrea să adaugi gazon, flori sau pomi noi, să reorganizezi curtea, să faci reparații sau să încerci cultivarea de legume.
Primăvara este cel mai bun sezon pentru toate aceste activități, dar nu înainte de a pregăti temeinic terenul. Temperaturile scăzute, zăpada și înghețul au produs destul de multe pagube, așa că nu poți începe grădinăritul fără pregătiri prealabile.
Hai să vedem astăzi câteva sfaturi utile de la specialiști pentru a organiza și dezvolta o grădină de invidiat anul acesta!
1. Strânge toate resturile vegetale și gunoaiele din curte și grădină
Iarna sigur a lăsat în urmă destule resturi pe care trebuie să le cureți pentru a avea o curte ordonată în vederea următoarelor activități de primăvară. În plus, resturile vegetale în combinație cu umezeala pot favoriza mucegaiul, ciupercile și alte boli ale plantelor.
Poate părea dificil să faci o curățenie de primăvară meticuloasă în curte și grădină, dar o mașină manuală de măturat, un coș pliabil pentru frunze și alte resturi vegetale, precum și un furtun de apă de calitate pentru spălarea curții sau a aleilor îți vor fi de mare ajutor. O greblă și o lopată pentru îndepărtarea pietrișului sau a resturilor mai grele/voluminoase îți vor fi de asemenea ajutoare de neprețuit.
2. Verifică starea uneltelor de grădinărit
Fie că este vorba despre scule electrice sau unelte simple, manuale, asigură-te că acestea sunt în perfectă stare de funcționare. Până începi plantatul propriu-zis, trebuie să asiguri mentenanța uneltelor deja existente sau reparația celor deteriorate. Te poți gândi la înlocuirea cuțitelor pentru robotul de tuns gazonul, cumpărarea de noi discuri pentru motocoasă sau adăugarea de noi unelte la stocul deja existent care să te ajute în activitățile din acest an.
3. Verifică sistemul de irigații (sau instalează unul nou)
Lucrările de primăvară trebuie să ia în considerare irigația grădinii, mai ales dacă dorești extinderea porțiunilor de gazon sau adăugarea de plante și pomi noi. Verifică sistemul de drenare, fii atent la sistemul de colectare al apei de ploaie, înlocuiește conectorii stricați, verifică starea robinetelor și repară sau înlocuiește pompa de irigat grădina dacă îți dorești performanțe mai bune anul acesta.
4. Testează solul
pH-ul solului se testează cu un kit special. Testarea este obligatorie în fiecare primăvară pentru a înțelege nevoile de fertilizare și tipurile de îngrijire pe care trebuie să le acorzi grădinii. În funcție de pH-ul solului vei decide și ce flori/plante/pomi poți crește cu succes anul acesta. pH-ul ideal este 6 sau 7.
Dezechilibrele de pH pot fi corectate cu ajutorul unor adjuvante naturale. De exemplu, poți crește pH-ul dacă folosești cenușă sau cărbune de lemn ca îngrășământ sau îl poți scădea adăugând compost sau rumeguș.
5. Afânează solul
Înainte de a te gândi la plantarea de semințe, bulbi de flori, gazon nou, pomi, etc. trebuie să aerezi și să pregătești solul. Iarna, solul se tasează, împiedicând lumina, căldura, apa și substanțele nutritive să pătrundă adânc pentru a hrăni rădăcinile și a favoriza micro-organismele benefice din pământ.
Poți aera solul cu ajutorul unei greble, dar dacă dispui de o suprafață mare de pământ care trebuie îngrijit, cea mai bună soluție este folosirea unui tambur pentru aerat cu ajutorul căruia poți și netezi solul dacă îi îndepărtezi cuiele. Pe porțiuni restrânse, poți afâna pământul și cu ajutorul unei săpăligi sau lopeți – dar aceste unelte merg mai bine pentru straturile de flori, nu pentru curțile unde instalezi gazon.
6. Fertilizează solul
În funcție de vremea de afară, tipul de sol pe care îl ai pe proprietate și tipurile de gazon/plante pe care le crești sau vrei să le adaugi, trebuie să planifici fertilizarea solului și pregătirea acestuia pentru plantare. Desigur, cele mai bune îngrășăminte sunt cele naturale, nu cele sintetice.
Poți folosi compost produs chiar de tine sau cumpărat din magazine specializate, un amestec organic de resturi de plante (lipsite de buruieni, dăunători sau boli), mușchi de turbă, gunoi de grajd, etc. Nu uita să fertilizezi nici pomii ornamentali sau fructiferi.
7. Taie copacii, arbuștii, boschetele și gardurile vii
Tăierile și cosmetizările de primăvară încurajează formarea și îndesirea frunzișului gardurilor vii și a coroanelor pomilor, eliminarea elementelor vegetale moarte, ”design-ul” unor boschete ornamentale, eliminarea riscului de răspândire a bolilor, încurajarea rodului, etc.
Cei mai mulți grădinari folosesc foarfece speciale, fierăstraie, toporiști sau macete profesionale, dar dacă ai foarte mult de lucru, poți economisi timp și efort folosind o drujbă ușoară.
8. Previne înmulțirea insectelor, a buruienilor și a bolilor plantelor
Este adevărat că primăvara învie toată natura și abia aștepți să te bucuri de gazon verde și des, flori colorate, copaci bogați și roade savuroase. Dar odată cu toate acestea se trezesc la viață și insectele dăunătoare, buruienile care se vor lupta pentru teritoriu și resurse cu plantele tale, precum și unii fungi sau paraziți.
Pentru a asigura sănătatea solului și a plantelor decorative sau comestibile din curtea ta, asigură-te că stropești în mod corespunzător cu ierbicide, insecticide sau îngrășăminte. O unealtă utilă pentru o astfel de activitate o reprezintă o pompă de stropit cu acumulator gândită pentru activități casnice sau de curte. Investiția într-un astfel de echipament se va dovedi utilă mai ales că va trebui să stropești împotriva insectelor și buruienilor de câteva ori pe an, mai ales în timpul verii.
9. Pregătește-te pentru plantat
Lunile martie și aprilie sunt ideale pentru sădirea de plante aromatice, legume și verdețuri. În această perioadă, ocupă-te de îndesirea gazonului și adăugarea de semințe în zonele cu iarbă rară, uscată sau îngălbenită.
Dacă vremea ți-o permite și solul s-a dezghețat complet, poți lua în considerare și transplantarea pomilor și arbuștilor, adăugarea de noi flori, îndesirea gardului viu, etc. Primăvara poți planta gard viu, petunii, panseluțe, gladiole, crini, iriși, begonii sau lavandă. Și pentru că tot vorbim de flori, acesta este un bun moment în care să îngrijești trandafirii.
Tu cum te pregătești de grădinărit în această perioadă? Ai toate echipamentele și uneltele necesare pentru a-ți transforma curtea într-o adevărată operă de artă?