Cum să-ți amenajezi grădina și curtea vara

Share:

Niciun alt anotimp nu ne răsfață cu atâta soare și verdeață precum vara.

Fiecare zi se poate simți ca o vacanță atunci când o petreci într-o grădină aranjată cu gust și atenție la nevoile tale. Chiar dacă anotimpul cald este în toi, nu este deloc târziu să te ocupi de amenajarea curții!

Avem 5 idei pe care le poți pune în practică în timpul liber, pentru care ai nevoie de puțină îndemânare și de un dulap de scule bine echipat.

Amenajează alei pline de farmec

Probabil că și spațiul tău exterior adună mai multe dintre aceste funcționalități: spațiu de recreere, atelier de lucru, zonă de gătit, grădină de legume, livadă, vie, adăposturi pentru animale ș.a.

Aleile te ajută să creezi o imagine îngrijită și unitară, dar și să protejezi gazonul și florile expuse circulației. Începe prin a analiza traseele pe care te deplasezi cel mai des și stabilește zonele de interes pe care vrei să le conectezi. Apoi te poți gândi la ce materiale dorești să folosești.

Câteva alegeri populare sunt lespezile de piatră naturală, piatra de râu și dalele de beton – simple sau tip grilaj – care permit creșterea ierbii printre ele.

Rămâne la latitudinea ta dacă dorești să pavezi aleile integral sau doar să așezi din loc în loc câte o dală.

Dacă îndrăgești stilul rustic, îți sugerăm și aleile cu dale din lemn. Cu siguranță ai prin curte câțiva butuci pe care nu îi folosești sau poate câțiva paleți pentru transport.

Taie rondelele sau șipcile transversale din lemn la o grosime de min. 10 cm, finisează-le cu o rindea electrică și aplică un lac protector special pentru exterior. 

Construiește un foișor din lemn

Când spațiul îți permite, foișorul poate fi vedeta grădinii tale și scena adunărilor de weekend între prieteni.

Sunt numeroase modele de foișoare – de tip pavilion sau pergolă, cu formă rotundă sau pătrată, așezate pe pavaj, pe iarbă sau pe pardoseală din lemn, cu acoperiș din grinzi sau acoperite cu pânză impermeabilă, cu balustrade sau pereți din grilaj ș.a.m.d.

Găsește pentru foișor un loc ferit, unde ai parte de intimitate și pune pe hârtie proiectul.

Chiar dacă îți face plăcere să meșterești pe cont propriu, îți recomandăm să ceri ajutorul unui prieten și să lucrezi cu scule profesionale. De exemplu, un șubler electronic este absolut necesar, ca să fii sigur că fiecare stâlp este perfect drept, iar căpriorii sunt aliniați la distanțe egale.

Nu uita să vopsești sau să lăcuiești foișorul, ca să-l protejezi de ploi și razele soarelui.

Creează o zonă de masă și relaxare

Dacă un foișor ți se pare o idee prea dificilă sau costisitoare, ai și alte soluții ca să îți îmbunătățești grădina.

Un colțișor de verdeață, la umbra unui copac, se poate transforma într-o singură zi în locul perfect în care să-ți bei cafeaua, să iei masa la umbră sau să citești.

O masă și câteva scaune, o banchetă din lemn, un balansoar sau un hamac și neapărat o umbrelă – soluțiile de mobilier și accesorii de grădină sunt generoase.

În funcție de preocupările tale, poți integra în spațiul de relaxare și un grătar, un bufet pentru veselă și prepararea băuturilor și chiar o plită electrică unde să-ți pregătești micul dejun.

Ca să asiguri atmosfera pe timp de seară, montează și câteva ghirlande cu lumini, pe care le poți atârna de crengile copacilor sau le poți fixa pe marginea gardului.

Decorează cu flori 

E drept, arșița verii nu este tocmai cel mai bun context în care să plantezi semințe și răsaduri cu flori; în lunile de vară ne concentrăm mai ales pe udat, fertilizat și curățat straturile cu flori deja plantate. Cu toate acestea, o grădină încă nefinisată poate fi înfrumusețată cu flori. 

Cumpără ghivece cu flori la maturitate și așează-le de-a lungul aleilor sau pe suporturi etajate ori alege jardiniere cu flori curgătoare pe care să le agăți deasupra terasei sau a foișorului.

Tot în această perioadă poți să transplantezi și câteva plante agățătoare la marginea gardului sau pe araci spiralați. Clematitele sunt printre cele mai iubite și nepretențioase plante urcătoare. 

Chiar dacă, de regulă, se plantează toamna sau primăvara, cu puțină grijă se pot prinde și acum.

Iedera este o altă opțiune – se prinde ușor, se extinde repede și este obișnuită cu variațiile de temperatură și umiditate.

Experimentează și cu alte idei care îmbină frumosul cu atitudinea ecologică –  de exemplu, o roabă pe care nu mai folosești, o scară, un buștean uscat sau cauciucurile uzate se pot transforma în suporturi rustice care nu te costă aproape nimic. 

Cultivă legume în straturi înălțate

Un alt avantaj când stai la casă este că poți să te hrănești cu fructe și legume plantate și îngrijite de tine. E drept că multe dintre legumele care rodesc vara se plantează primăvara, însă dacă începi acum, vei putea culege roadele la toamnă.

În perioada iulie – august poți planta planta sfeclă roșie, castraveți, mărar, spanac, salată, ridichi de iarnă, fasole, mazăre, conopidă, varză.

Dacă nu dispui de foarte mult spațiu și vrei să-l optimizezi cât mai bine sau dacă îți dorești, pur și simplu, să dai un aer ordonat grădinii de legume, poți apela la metoda straturilor sau a paturilor înălțate.

Împarte parcela pe care o ai la dispoziție în mai multe sectoare și alege ce dorești să cultivi, iar apoi realizează cadrele straturilor. Vei avea nevoie de scânduri din lemn cu o grosime de 5 cm și o înălțime de 40 cm și o mașină de găurit, cu care să realizezi îmbinarea acestora.

Îți recomandăm să vopsești cadrele și chiar să le căptușești la interior cu folie de plastic. Umple paturile înălțate cu un strat de carton, un strat de rumeguș, un strat de resturi vegetale și un strat de pământ.

Această metodă de cultivare nu este doar estetică, ci și foarte productivă, pentru că se menține o temperatură mai ridicată a solului.

După ce ai terminat amenajările, nu îți rămâne decât să fii mândru de ce ai realizat și să realizezi lucrările periodice de întreținere și curățenie în grădină cu ajutorul echipamentelor pentru grădinărit. Motocoasa sau mașina de tuns iarba, ustensilele pentru plivit, grebla și stropitoarea sunt de bază.

Spor la treabă!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.