DIY: Cum să repari fisurile din pereți

Share:

Investițiile într-un cămin confortabil nu se termină aproape niciodată. Din acest motiv, mulți dintre noi căutăm să economisim, ocupându-ne personal de reparațiile și îmbunătățirile de mică amploare.

O problemă des întâlnită la toate tipurile de case și apartamente o reprezintă apariția fisurilor, care poate afecta atât locuințele vechi, cât și pe cele noi.

Repararea pereților sau repararea tavanului nu este complicată, dacă urmezi câțiva pași simpli și te aprovizionezi de la bun început cu toate materialele necesare.

Ți-am pregătit un ghid cu pașii de lucru, în funcție de tipul fisurilor cu care te confrunți.

De ce apar fisurile în pereți?

Dacă în cazul locuințelor mai vechi, degradarea treptată este considerată firească cu trecerea anilor, ca urmare a „îmbătrânirii” materialelor de construcție, apariția fisurilor la construcțiile mai noi este frustrantă.

Ar fi bine să știi că nu este un fenomen anormal; de fapt, la majoritatea construcțiilor noi apar fisuri în pereți în primii doi ani de exploatare. Cum se explică?

Una dintre explicațiile comune este uscarea materialelor – în special betonul tinde să se mai „așeze”, dar și alte materiale, precum lemnul, cărămida sau BCA-ul pot să evolueze în timp, ca urmare a variațiilor de temperatură și umiditate. Fisurile apar cel mai des în zona îmbinărilor zidurilor sau la nivelul gletului.

Pe de altă parte, crăpăturile pot să apară și dacă betonul sau gletul utilizate în faza de construcție și finisare inițială nu au fost pregătite ca la carte ori atunci când pământul de sub fundație nu a fost tasat uniform.

O altă cauză a fisurilor pot fi vibrațiile intense – cauzate de vehicule sau utilaje; dacă locuiești în apropierea unei artere foarte circulate sau ai în vecinătate un șantier de construcții, știi la ce ne referim.

Ce fel de fisuri au apărut în pereții casei tale?

Înainte de a te apuca de reparații, te sfătuim să evaluezi tipul fisurilor din pereții casei tale.

Dacă fisurile pereților din beton/cărămidă sunt înguste și verticale, ori dacă observi mici crăpături în zonele de îmbinare a pereților de gips-carton, nu e nevoie să te alarmezi.

De asemenea, fisurile apărute în zona ușilor sau a ferestrelor sunt de obicei superficiale și ușor de remediat.

Dacă în schimb observi apariția unor fisuri lungi – pe verticala sau diagonala pereților – sau crăpăturile din pereți sunt mai late de 5 mm, ori sunt adânci, atunci ar putea fi vorba de ceva mai mult.

În astfel de situații, nu este exclusă o problemă la structura de rezistență a casei și e recomandat să iei legătura cu un inginer structurist, pentru că orice reparație de suprafață nu va rezolva sursa problemei.

Pașii următori te vor ajuta în schimb să rezolvi fisurile superficiale care strică aspectul locuinței.

Necesarul de unelte pentru repararea fisurilor

 • Două șpacluri, pentru răzuirea pereților și pentru chituire;
 • Cancioc, pentru amestecarea materialelor;
 • Gletieră;
 • Șmirghel abraziv cu granulație între 120 – 180, pentru finisarea pereților după gletuire;
 • Trafalet, pensulă și tavă pentru vopseaua lavabilă;
 • Găleată;
 • Scară metalică, în cazul în care e nevoie să repari tavanul sau partea de sus a pereților. 

Pe lângă unelte, vei avea nevoie și de un schimb lejer de haine pe care ești pregătit să le murdărești sau de un combinezon, de o pereche de pantofi comozi și de o șapcă sau o pălărie.

Îți recomandăm să îți protejezi nasul, gura și ochii, purtând o mască și ochelari de protecție, pentru că pe durata lucrărilor va rezulta destul de mult praf.

Materiale necesare pentru repararea fisurilor

Lista de materiale pe care o ai de achiziționat nu este foarte lungă, așa că e de preferat să investești în produse de calitate, pentru o lucrare trainică:

 • Chit acrilic sau ipsos pentru reparații, la alegere;
 • Glet;
 • Bandă autoadezivă din fibră de sticlă, pentru armarea rosturilor;
 • Amorsă;
 • Vopsea lavabilă.

Înainte de a începe, debarasează zona în către vei lucra și acoperă mobila, obiectele decorative și podeaua cu folie de plastic, pentru a reduce cât mai mult mizeria.

Cum să repari fisurile din pereții de beton sau cărămidă

1. Curăță peretele

Primul pas este să îndepărtezi varul și gletul din zona crăpăturii, până ajungi la tencuială. Vei răzui cu șpaclul pe toată lungimea fisurii și pe lateralele acesteia. Ai grijă să îndepărtezi uniform materialul.

După ce ai terminat de răzuit gletul, curăță de praf zona, înainte de a trece la faza următoare.

2. Chituiește zona curățată

Ca să chituiești peretele, vei avea nevoie fie de chit acrilic – pe care îl cumperi gata preparat, fie de ipsos – pe care îl vei prepara chiar tu.

Chitul îți oferă avantajul de a lucra în ritmul tău, pentru că are un timp de uscare mai lung, iar acest detaliu îl face foarte ideal pentru începători. 

Ipsosul te ajută să termini mai repede dar în același timp, se întărește foarte ușor și dacă nu ai dexteritatea necesară, poate fi o bătaie de cap în plus. Dacă îl alegi, prepară în cantități mici și lucrează din aproape în aproape.

Aplică chitul/ipsosul pe toată zona răzuită cu un șpaclu flexibil curat și apoi nivelează, ca să înlături excesul de material.

Când ce ai terminat, lasă zona să se usuce, conform indicațiilor producătorului chitului.

3. Aplică banda de armare

După ce chitul sau ipsosul s-a uscat, aplică o fâșie de bandă din fibră de sticlă de-a lungul zonei fisurii. Acest tip de bandă este foarte eficientă, având rolul de a oferi mai multă aderență și susținere gletului și astfel, previne apariția unor noi fisuri.

4. Gletuiește peretele

Pregătește gletul într-o găleată, urmând instrucțiunile de pe ambalaj legate de cantități și modalitatea de amestecare. E de preferat să nu prepari o cantitate mare de material, pentru că la fel ca și ipsosul, gletul are un timp scurt de uscare și îl poți irosi ușor.

Gletul se întinde uniform cu ajutorul gletierei sau a unui șpaclu mai lat din inox, curat și uscat. Gletuirea nu este dificilă, dar necesită răbdare și atenție, mai ales că va fi nevoie să îl aplici în două straturi.

Între cele două straturi de glet va fi nevoie să aștepți pentru uscare cel puțin 24 de ore, timp în care camera trebuie să fie bine ventilată și menținută la o temperatură cel puțin 10 grade Celsius.

După uscarea gletului, vei finisa suprafața cu ajutorul șmirghelului abraziv. 

5. Aplică amorsa

Amorsa de perete poate fi achiziționată gata preparată și are rolul de a asigura aderența vopselei lavabile pe orice tip de perete. 

6. Vopsește peretele

Aplică vopseaua lavabilă cu trafaletul pe zona pe care ai reparat-o, ajutându-te și de o pensulă, dacă ai de a face cu o zonă îngustă sau mai greu accesibilă. Ca să obții un rezultat uniform și să nu se cunoască reparația, ocolește cu grijă zona care nu a fost chituită și gletuită și aplică două straturi de lavabilă, cu timp de uscare între ele.

La pereții albi, finisarea fisurilor este de obicei ușoară și fără urme, pe când la pereții colorați poate fi mai dificil să nimerești exact aceeași nuanță de lavabilă, mai ales dacă a trecut ceva timp de la zugrăvirea inițială.

În astfel de cazuri, dacă apar diferențe de culoare între zona fisurii și restul peretului, e de preferat să vopsești întregul perete. Nu îți va lua mult timp.

Repararea fisurilor pereților din gips-carton

Pereții din gips-carton tind să se fisureze în zona îmbinărilor și se comportă diferit de pereții zidiți din beton sau cărămidă. Astfel, pașii de lucru pentru reparația fisurilor sunt ușor diferiți.

Mai exact, după curățarea zonei fisurii și înainte de chituire, e necesar să aplici o amorsă, ca pasta cu care acoperi crăpăturile să adere bine și să nu se exfolieze de pe perete.

Ulterior, vei folosi un ipsos special pentru gips-carton pe care, după uscare, îl vei netezi cu șmirghel.

Apoi vei aplica încă o dată amorsa, înainte de a vărui peretele cu lavabilă.

Când fisurile tind să reapară și vrei să scapi de reparațiile repetate, o variantă pe care o poți explora este aplicarea unui tapet din fibră de sticlă. Este o soluție mai costisitoare, dar pe care o poți lua în calcul. 

Spor la treabă!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.