Echipament obligatoriu pe santier in sezonul rece

688
1
Share:

Venirea frigului este momentul in care cei ce isi desfasoara activitatea in mediul exterior se pregatesc suplimentar. Vremea rece si vantul creeaza conditii dificile de lucru sau chiar probleme de sanatate. Pentru a te asigura ca angajatii isi pot face treaba in cele mai bune conditii, chiar si la temperaturi scazute, trebuie sa iei masuri cateva de siguranta.

Sezonul rece poate da batai de cap oricarui proiect. Ca sa iti poti continua munca si in lunile ce urmeaza, citeste in continuare si echipeaza-ti corespunzator echipa.

De ce este important echipamentul?

Cei ce lucreaza pe santier sau in aer liber, nu doar ca se expun unor riscuri specifice meseriei, ci sunt expusi si altor pericole odata cu venirea iernii. Echipamentul de protectie previne aparitia problemelor de sanatate si asigura productivitatea timp indelungat, in cazul expunerii repetate la frig sau umiditate. Echipamentul de protectie potrivit, asigura conservarea caldurii si in cazuri de vant puternic.

Mai mult, in calitate de angajator trebuie sa ai in vedere prevederile Legii 436/2001 pentru aprobarea OUG 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca. Temperaturile extreme sunt considerate cele sub minus 20°C sau, corelate cu conditii de vant intens, ce sunt resimtite la fel.

Aceste masuri se refera atat la echipamentul de protectie, cat si la cateva activitati concrete ce cresc siguranta pe timp de iarna. Mai jos, detaliem fiecare aspect in parte.

Echipament obligatoriu si masuri de siguranta

Un mediu de lucru care sa creasca productivitatea angajatilor si moralul este foarte important in orice proiect. Poti asigura conditii confortabile de lucru pentru acestia, in functie de cum permite santierul sau spatiul de lucru.

Ce trebuie sa faci pe timp de iarna ca sa iti pregatesti echipa?

  • Sa asiguri echipamentul de protectie individual. In functie de mediul specific, acesta trebuie sa includa o jacheta si o sapca termoizolanta. Acestea asigura protectie impotriva frigului sau a vantului si au permeabilitate la abur. De asemenea, pantalonii de lucru, ochelarii de protectie, sau bocancii de iarna nu trebuie sa lipseasca nici ei.
  • Sa asiguri un spatiu cu o temperatura placuta pentru pauze, in care angajatii sa se poata odihni si incalzi.
  • Sa distribui ceai cald in pauze, pentru fiecare muncitor. Evita pe cat posibil cafeaua, intrucat sustine deshidratarea.

Pe langa aceste masuri, poti creste confortul din spatiul de lucru, mai ales daca acesta este unul interior. Poti izola spatiul contra vantului si a curentilor de aer rece si poti achizitiona cateva radiatoare pentru incalzire.

Insa, cel mai important ramane echipamentul de protectie, intrucat acesta este primul ajutor pentru muncitori indiferent de conditiile de lucru. De aceea, este important sa fii atent la nevoile lor si la mediul de lucru. Uneori un echipament de protectie impermeabil si rezistent la vant te va ajuta mai mult decat incalzirea spatiului.

Mai mult, pentru a preveni o problema de sanatate cauzata de mediul de lucru, este bine sa asiguri angajatilor controale medicale periodice, primul ajutor in caz de accident si atentie sporita la persoanele cu afectiuni sau contraindicatii privind anumite activitati sau medii de lucru.

In sezonul rece, munca pe santier este cu siguranta mai solicitanta decat in restul anului. Insa, cateva masuri de protectie asigurate din timp, te vor ajuta sa previi dificultatile de pe santier si sa continui munca in cele mai bune conditii.

Share:

1 comment

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.