GHID: Ce trebuie sa stii despre compresoarele de aer

3351
0
Share:
ce trebuie sa stii despre compresoarele de aer

Compresoarele de aer se numara printre cele mai populare echipamente, utilizate atat in gospodarii, cat si pe santiere, in ateliere profesionale de reparatii, benzinarii, cabinete medicale s.a.m.d..

Achizitia unui compresor este cu adevarat o investitie, datorita multitudinii de sarcini la care poate fi folosit, a usurintei in utilizare si fiabilitatii pe termen lung. O instalatie de aer comprimat, folosita dupa recomandarile producatorului, poate avea o durata de viata de pana la 20 de ani. Vei scuti timp, bani si efort daca alegi de la bun inceput compresorul potrivit nevoilor tale. 

Te invitam sa afli informatiile esentiale despre compresoarele de aer. 

Ce este un compresor de aer si cum functioneaza

Compresorul de aer este un echipament cu motor care ridica presiunea aerului, cu scopul de a obtine energie mecanica. Indiferent de model, principiul de functionare al compresorului este acelasi: aerul aflat la presiunea atmosferica este refulat la o presiune superioara, cu o diminuare progresiva a volumului. Scaderea volumului este necesara pentru a crea presiunea necesara de lucru. 

Compresorul se conectecteaza printr-un tub de aer (furtun) la diverse accesorii si scule pneumatice.

Tipuri de compresoare de aer

Acestea sunt principalele tipuri de compresoare pe care le gasesti pe piata:

Vei afla in a doua parte a articolului la ce fel de activitati poti pune la treaba fiecare tip de compresor. Dar mai intai, vezi care sunt caracteristicile tehnnice pe care trebuie sa le verifici.

produse recomandate

Criterii de alegere ale compresorului de aer

Debitul 

Debitul reprezinta capacitatea de aspirare a aerului si este exprimata in litri/minut. Acesta se determina in functie de presiunea de refulare; de aceea, la compresoarele cu mai multe trepte de presiune, debitul este variabil. 

Daca vei folosi compresorul in principal pentru umflarea rotilor, atunci ai nevoie de un debit cuprins intre 100-180 litri/minut. Pentru utilizarea sculelor pneumatice, alege un aparat cu aer comprimat cu o presiune intre 180 – 250 litri/minut. Compresoarele cu debit mai mare, de peste 250 litri, sunt destinate uzului profesional, depasind nevoile unui utilizator obisnuit.

Presiunea 

Presiunea reprezinta puterea cu care este refulat aerul din compresor si este exprimata in bari. Aceasta este monitorizata de un manometru si poate fi reglata in functie de tipul activitatii pe care o desfasori.

Daca estimezi ca vei lucra cu diverse echipamente care necesita presiuni de lucru diferite, te sfatuim sa alegi compresorul cu presiunea cea mai inalta. Astfel vei fi scutit de nevoia de a inlocui compresorul cu unul mai puternic, pe masura ce nevoile tale cresc.

Daca achizitionezi un compresor de aer cu presiune inalta si ai nevoie de o presiune de lucru scazuta, atunci va fi nevoie si de un redactor (regulator) de presiune, pentru performanta optima. Numeroase modele de compresoare vin din fabrica cu regulator de aer instalat.

Puterea motorului

Puterea motorului, exprimata in KW, influenteaza direct presiunea de lucru la care poate opera compresorul de aer. Mai multi KW, mai multa putere.

Tipul de pompa

Compresoarele de aer pot avea pompe cu ulei sau pompe fara ulei. Compresorul fara ulei are o intretinere mai usoara si de aceea, este de obicei mai costisitor. Celelalte necesita alimentare regulata cu ulei si o mentenanta periodica, au o greutate mai mare, insa sunt mai silentioase.

Puterea pompei

O pompa puternica reuseste sa umple rezervorul in doar cateva minute, la presiunea maxima. Este un parametru relevant mai ales in utilizarea profesionala, industriala, cand lucrezi cu unelte puternice si e nevoie de o eficienta superioara.

Capacitatea rezervorului

Compresoarele de aer portabile sau cele cu rezervoare mai mici, cu un volum sub 25 litri, sunt ideale pentru aplicatiile domestice (vezi mai jos informatii despre tipurile de activitati). Cele cu o capacitate a rezervorului de 25-100 litri sunt concepute pentru utilizarea semiprofesionala sau profesionala, in ateliere sau vulcanizari.

Portabilitatea 

Compresoarele auto, compresoarele aerograf, compresoarele casnice au o greutate redusa si au manere care permit transportul usor. Pentru modelele de compresor cu rezervor mai mare, la care greutatea depaseste 20 kg, e important sa fie dotate cu rotile pentru a le putea muta acolo unde lucrezi.

Sistemul de cuplare

Orienteaza-te spre un compresor de aer care are cuplaj rapid la accesoriile cu care lucrezi. Asigura-te ca diametrul furtunului prin care racordezi echipamentul la compresor corespunde perfect.

Numar de decibeli

Aparatul de aer comprimat este un echipament destul de zgomotos, insa producatorii se intrec in a imbunatati si a dezvolta aparate care produc mai putini decibeli. 

Ce poti face acasa cu un compresor

Compresorul de aer este un „asistent” pe care te poti baza si la lucru, si la recreatie.

Cu ajutorul unui compresor auto sau a unui compresor portabil, poti umfla saltele pneumatice pentru gradina, camping sau pentru momentele in care ai musafiri si rotile de bicicleta. In sezonul cald, te va ajuta sa umfli piscina si mingile gomflabile. 

Bineinteles, locul compresorului auto este in portbagaj, pentru a fi mereu la indemana cand e nevoie sa umfli o roata, pana ajungi la vulcanizare sau vrei sa demontezi niste suruburi.

Curatenia in gradina este mult mai usoara cu ajutorul compresorului de aer. Jetul puternic de aer sulfa rumegusul dupa ce ai taiat lemne, frunzele uscate si murdaria din locuri inguste.

Cupleaza-l la o instalatie de apa si vei putea spala cu jetul de presiune terasele – vor arata ca si cum abia au fost turnate. Iar dupa curatenie, te poti gandi si la mici renovari sau retusuri. Foloseste compresorul de aer alaturi de un pistol de vopsit pentru a revitaliza aspectul gardului sau al tamplariei. Daca iti place si ai timp, poti chiar sa reconditionezi diverse obiecte de mobilier – fie prin vopsire, fie prin retapitarea cu ajutorul unui capsator pneumatic.

Pentru toate activitatile enumerate, iti este potrivit un compresor auto sau un compresor portabil.

Cand vrei sa mesteresti pe langa casa sau sa construiesti, cu un compresor de aer de capacitate 25-100 litri vei putea sa folosesti o multitudine de scule pneumatice. Sunt echipamente puternice, fiabile, usor de manevrat, care nu au nevoie de curent electric; tot ce trebuie sa faci este sa le cuplezi cu un furtun special la instalatia de aer comprimat. 

In aceasta categorie poti gasi de la surubelnite si bormasini pneumatice, pana la polizoare si ciocane pneumatice. In acest articol poti afla mai multe despre tipurile de scule pneumatice pe care le gasesti in magazinul nostru.

Daca vrei sa lucrezi cu ajutorul compresorului la interior sau desfasori activitati artistice (desene murale, picture, modalism), te sfatuim sa lucrezi cu un compresor aerograf, cu un nivel al zgomotului foarte scazut.

Oricand ai dubii legate presiunea de lucru potrivita pentru activitatea pe care o desfasori, consulta manualul tehnic de la producator.

produse recomandate

Utilizeaza compresorul in siguranta

Ca orice echipament, compresorul de aer trebuie utilizat cu respectarea unor masuri de siguranta. Citeste intotdeauna instructiunile din manual! Nu le permite copiilor sa se apropie de compresor.

Compresorul de aer trebuie pozitionat pe o suprafata solida, intr-o zona curata, uscata si ventilata, corespunzator, la distanta cel putin 30 cm de un perete sau alt corp solid care poate bloca circulatia aerului. Nu transporta compresorul cu rezervorul presurizat – verifica reducerea presiunii din rezervor inainte de a-l conecta.

Daca modelul compresorului tau are pompa cu ulei, controleaza nivelul uleiului inainte de fiecare pornire a compresorului. Uleiul va trebui schimbat la 3-5 luni, mai des daca il folosesti in spatii cu praf.

Curata regulat componentele murdare are compresorului, pentru a preveni supraincalzirea. 

Spor la treaba!

 

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.