GHID: Ce trebuie sa stii despre generatoare

1846
0
Share:
ghid: ce trebuie sa stii despre generatoare

Generatoarele sunt dispozitive utilizate pentru furnizarea de energie electrica in casele noastre si in alte instalatii in timpul intreruperilor de curent.

Acestea vin in ajutorul celor aflati in zone izolate, fara acces la o instalatie electrica. In plus, generatoarele permit si existenta unei surse secundare, pentru cei care nu vor sa se bazeze intotdeauna pe o retea de electricitate normala. Acesti salvatori ne ofera siguranta, confort si comoditate.

Un generator previne intreruperea activitatilor importante, cum ar fi in cadrul unui spital, in industria alimentara sau in cadrul unui eveniment, unde intreruperile de curent pot avea un efect negativ grav.

Tipuri de generatoare

Generatoare portabile

Generatoarele portabile furnizeaza electricitate temporara intr-un mod usor si convenabil. Acestea sunt usor de transportat si pot alimenta mici instalatii. Ele au suficienta energie pentru a va permite sa va bucurati de televizor, frigider, congelator etc. Sursa lor de energie este gazul natural sau motorina.

Generator de tip inverter

Acest tip de generatoare funtioneaza intr-un mod mai diferit fata de generatoarele conventionale. Un astfel de generator ofera o eficienta mai ridicata, fiind de cele mai multe ori mult mai usor portabil.

Spre deosebire de cele conventionale, acest generator trece prin trei procese inainte de a intra in functionare. Astfel, intr-o prima faza el genereaza o iesire de curent alternativ, care va fi convertita intr-o tensiune continua (directa), iar aceasta este inversata inapoi intr-un curent alternativ curat. De aici reiese si numele acestui tip de generatoare.

Generatoare de tip standby

Generatoarele de tip standby sunt o sursa excelenta de energie electrica temporara pentru situatii de urgenta. Generatorul de tip standby functioneaza automat pentru a mentine energia electrica atat de necesara. Sursa lui este fie gaz natural, fie propan lichid.

Acestea pot rula saptamani intregi fara a fi nevoie de o realimentare. De asemenea, acesta isi efectueaza o auto-verificare saptamanala a motorului, asigurandu-se ca, in cazul unei intreruperi de curent, el detine capacitatea de a raspunde automat evenimentului. Desigur ca aceste beneficii nu sunt ignorate, acest tip de generator fiind si cel mai scump dintre majoritatea tipurilor de generatoare.

Generatoarele pot fi clasificate in functie de sursa de energie folosita la producere energiei electrice. Astfel se disting urmatoarele surse de energie:

 • Combustibilii fosili – energia este produsa prin arderea anumitor materiale neregenerabile
 • Energia mecanica – produsa prin miscarea unui element existent in generator
 • Energia magnetica este produsa asemanator cu cea mecanica, insa energia unui element este generat de catre un magnet
 • Combustibili regenerabili – energia este produsa prin folosirea unor forte naturale regenerabile (eoliana, solara etc).

Cum functioneaza generatoarele?

Generatoarele furnizeaza energie electrica prin principiul inductiei electromagnetice. Ele obtin energie mecanica prin miscarea unui conductor electric. In acest caz, bobina de cupru este rasucita pe o bucata de metal. Cele doua elemente sunt numite armaturi, iar armatura generatoarelor este atasata de un motor care se poate roti rapid pentru a produce energie mecanica.

Electronii din conductor interactioneaza cu campul magnetic din interiorul motorului sau, transformand energia mecanica intr-una electrica, iar curentul electric va alimenta ulterior ce ai nevoie.

Generatoarele moderne pot obtine energie mecanica prin mai multe surse, cum ar fi motorina, gazul natural, vantul si turbina de apa. Exista, de asemenea, mai multe tipuri in functie de nevoile fiecaruia. Este ideal sa verificati online cateva ghiduri inainte de a cumpara un generator.

Cum intretii un generator?

Cea mai buna metoda de intretinere a generatorului este sa urmati instructiunile din manualul care vine cu acesta. Nerespectarea procedurilor de intretinere recomandate poate cauza defectarea generatorului. Elementele importante ale generatorului care au nevoie de atentie regulata sunt urmatoarele:

 1. Verificati uleiul de motor inainte de fiecare utilizare. Generatorul ruleaza, de obicei, la o distanta destul de mare si, deoarece functioneaza nesupravegheat timp de cateva ore, nimeni nu il verifica in mod regulat. Daca este lasat sa functioneze cu niveluri scazute de ulei prea mult timp, acesta poate esua. Nu aruncati niciodata uleiul de motor folosit intr-o canalizare, pe pamant sau in apa.
 2. Urmati intotdeauna instructiunile furnizate de autoritatile locale sau de la distribuitor.
 3. Motorul si generatorul devin extrem de fierbinti in timpul utilizarii continue. Nu acoperiti niciodata generatorul in timpul utilizarii si asigurati-va intotdeauna ca exista un flux de aer suficient in jurul acestuia.
 4. Filtrul de aer al unui generator este destul de mic, iar admisia de aer este aproape de sol, aceasta este la inaltimea in care cea mai mare parte a prafului este transportata de vant. Prin urmare, este important sa fie curatat si inlocuit filtrul, asa cum este recomandat si in manual.
 5. Bujia si parascanteiul trebuie verificate si curatate la intervale regulate pentru a va asigura ca generatorul functioneaza corect. Dupa o perioada de cel putin un an este recomandat ca generatorul sa fie verificat de un dealer autorizat.
 6. Va recomandam sa testati functionarea intrerupatorului de declansare, apasand butonul de testare. Dupa care puteti folosi butonul de reset pentru resetarea acestuia. Daca nu functioneaza, trebuie sa contactati distribuitorul.
 7. Bateriile din generatoarele care au o instalatie de pornire electrica trebuie sa fie incarcate din cand in cand. Puteti face acest lucru o data la 2 – 3 luni, depinde cat de des il folositi, utilizarea unui incarcator de baterii fiind una dintre solutii. Urmati instructiunile furnizate in manual pentru a clarifica cat de des si cum trebuie facut acest lucru.

produse recomandate

Cum pastrezi un generator in conditii bune

Generatorul are nevoie de un spatiu dedicat unde trebuie depozitat, departe de daune. Pastrati-l curat, uscat si departe de insecte. Aici aveti cateva idei cum puteti pastra un generator:

 1. Decuplati bateria – unele generatoare au un comutator cu ajutorul caruia poti deconecta bateria in timpul depozitarii, astfel incat generatorul sa nu scoata puterea din aceasta. Daca generatorul nu dispune de un comutator, puteti deconecta cablul negativ al bateriei. Manualul utilizatorului va avea instructiuni clare despre aceasta procedura.
 2. Nu lasati combustibil in generator, deoarece caldura, oxigenul si umiditatea influenteaza starea combustibilului, iar generatorul se poate strica.
 3. Folosirea propanului ofera avantajul ca generatorul poate fi depozitat la nesfarsit fara nicio precautie speciala pentru conducta de combustibil. Atunci cand functioneaza numai cu propan, conducta de combustibil a generatoarelor nu se va strica si este convenabil in timpul depozitarii.
 4. Unii producatori recomanda ca un generator sa fie pornit o data la trei luni pentru a incarca bateria si a re-circula uleiul. Apoi, va trebui sa asteptati ca acesta sa se raceasca si sa il depozitati din nou.

Cum sa iti alegi un generator de dimensiune corecta

Daca aveti nevoie de un generator portabil, atunci trebuie sa tineti cont de dimensiunea si greutatea generatorului.

Un generator mai puternic va sprijini mai multe instrumente sau aparate, dar este mai greu de transportat si carat. Unele generatoare cantaresc mai mult de 260 de kilograme si ocupa mult spatiu. Greutatea si volumul generatorului trebuie sa fie luate in considerare la transportul acestuia si daca se potriveste cu vehiculul cu care il transportati.

Totusi, indiferent de dimensiune, va sugeram ca prima data sa va ganditi aproximativ de cata energie aveti nevoie. Daca intentionati sa folositi masina pe un santier de constructii sau un eveniment, ar trebui sa luati in considerare incarcarea instrumentelor pe care intentionati sa le utilizati.

Speram ca sfaturile noastre v-au fost de folos, pentru alte detalii nu evitati sa ne contactati. Spor la treaba!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.