Ghid: Cum sa alegi masca de sudura potrivita

3497
1
Share:

Indiferent ca face parte din profesia ta, sau trebuie sa sudezi ocazional acasa, in acest caz trebuie sa iei masurile de protectie adecvate. Masca de sudura este conceputa pentru a te proteja de scantei, razele ultraviolete si infrarosii emise in timpul sudatului.

Exista cateva optiuni din care sa alegi, cu dotari diferite. Daca este pentru prima daca cand achizitionezi o masca de sudura, e important sa fii atent la cateva aspecte pentru a alege un model potrivit tie. Cu echipamentul potrivit, vei munci confortabil, in conditii de siguranta si vei face o treaba de calitate.

Mai jos, detaliem criteriile la care trebuie sa te gandesti atunci cand alegi o masca de sudura. In functie de tipul de lucrare la care o vei folosi este important sa alegi o masca care sa te ajute sa lucrezi si sa nu te incomodeze in timp ce muncesti.

La ce sa fii atent atunci cand alegi o masca de sudura

Inainte de toate, o masca de sudura trebuie sa indeplineasca standardul ANSI Z87.1 – 2003 sau ANSI Z87 +. Acesta garanteaza ca masca va rezista la impactul cu obiecte in zbor la mare viteza si ca asigura protectie 100% impotriva razelor ultraviolete si infrarosii, ca urmare a testelor realizate.

Greutate si dimensiuni

Greutatea este foarte importanta, atunci cand alegi o masca de sudura de cap, intrucat va trebui sa poti purta masca pentru perioade indelungate iar presiunea pe gatul tau nu trebuie sa fie prea mare. Trebuie sa te simti confortabil in timp ce sudezi.

Astfel, o masca de sudura ce cantareste mai putin de 500g este ideala. In cazul in care ai nevoie de una mai complexa, aceasta poate ajunge la 1kg. Insa una care depaseste aceasta greutate este mai putin ergonomica, iar umerii si gatul tau vor avea de suferit.

Tipul de filtru

Diferenta intre mastile de sudura tin de tehnologia implementata iar pe piata vei gasi doua tipuri de masti: conventionala si electronica. In cazul in care ai nevoie de o masca de sudura simpla, pentru lucrari rapide, o masca clasica cu lentile pasive este suficienta. Aceste lentile sunt bucati de sticla tratate cu un invelis special, al carui opacitate este pe o scara de la 1 la 10. Acest invelis filtreaza radiaiile UV si infrarosii iar tu vei distinge prin sticla doar arcul electric cand se formeaza.

Daca sudezi mult timp, poti investi intr-o masca cu filtru electro optic a carui lentila este formata dintr-un filtru cu intunecare automata dupa formarea arcului electric. Iti va usura foarte mult munca.

Opacitatea lentilelor este la o valoare de 4 la inceput si poti distinge detaliile. Dupa activarea arcului, opacitatea ecranului se modifica in functie de cantitatea de radiatii emisa. Astfel, ochii sunt relaxati si protejati pe timpul lucrarii, iar munca nu va fi la fel de obositoare.

Opacitate lentila

Face referire la densitatea filtrului din lentila mastii. Valoarea considerata standard pentru sudura majoritatii materialelor este de 10DIN. Daca pentru lucrarile cu amperaj moderat sau scazut o astfel de lentila este suficienta. In cazul in care vei folosi un amperaj ridicat la sudura, o masca cu lentile cu o opacitate de 11DIN este mai indicata.

In cazul mastilor cu cristale lichide, opacitatea se adjusteaza intre 3 si 13 in functie de intensitatea arcului. Astfel ca la valori de pana la 160A vei folosi lentila la opacitate 8, iar pentru tot ce depaseste aceasta valoare vei utiliza opacitatea 10 sau mai mare.

Mai mult…

In cazul in care vei folosi masca pentru suduri industriale, aceasta trebuie sa fie dotata cu un scut termic din aluminiu si aplicatii argintii impotriva caldurii ridicate, precum si cu garnituri pentru absorbtia socurilor.

Este important sa iei in considerare si tipul de alimentare al mastii. In cazul in care optezi pentru cele pe baza de energie solara sau baterii, trebuie sa te asiguri mereu ca ai rezerva incarcata.

In cazul in care optezi pentru o masca de sudura mai performanta, poti alege o masca de sudura automata. Aceasta are optiuni de control a sensibilitatii intensitatii luminoase, control de filtru cu delay, numar de senzori sau timpul de reactie. In cazul acestuia din urma, o masca de sudura potrivita pentru incepatori este cea care modifica opacitatea la 1/3600s, dar in mediul industrial una al carui senzor sa modifice opacitatea in 1/20000s este necesara.

Nu uita sa fii atent si la dimensiunea vizorului. Desi acesta nu este reglabil, recomandam sa alegi masca de sudura cu un camp vizual cat mai extins, pentru a putea lucra cu usurinta in orice spatiu.

Daca sudura face parte din activitatile zilnice sau daca apelezi la ea ocazional, o masca de sudura potrivita te va ajuta sa iti eficientizezi munca si sa te protejezi in acest timp. In acest caz, cea mai ieftina optiune nu este neaparat cea mai buna, mai ales daca esti la inceput. Analizeaza specificatiile si alege-o pe cea potrivita nevoilor tale si a nivelului de experienta!

Share:

1 comment

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.