GHID: Cum să alegi și să folosești motocoasa potrivită 

Share:

Motocoasa este unul dintre cele mai eficiente echipamente de avut în gospodărie, mai ales dacă locuiești la casă și trebuie să te ocupi de îngrijirea peluzei și a grădinii.

În principiu, motocoasele profesionale pot fi utilizate nu numai pentru a cosi pajiștea de iarba din curte, ci și pentru buruienile de pe ogoare, a ierbii dese și rezistente, sau a gazonului de pe proprietăți rezidențiale sau comerciale vaste.

Alte modele de motocositoare (în special cele de bricolaj) au echipare multifuncțională, cu mai multe dispozitive detașabile, ca să poţi tăia aproape orice: arbuști, tufișuri, mărăciniș, gardul viu și chiar crengi de copac.

Dacă plănuieşti să îți cumperi o motocositoare pentru acasă sau pentru firma ta de peisagistică, te invităm să citești mai întâi ghidul nostru despre motocositoare.

Câte tipuri de motocoase există?

Probabil ai observat că pe piață există o varietate mare de motocositoare; acestea se pot clasifica după diferite criterii.

În funcţie de modul de alimentare

 • Motocoase pe benzină – cele mai întâlnite și totodată și cele mai eficiente, datorită puterii motorului și mobilității lor. Sunt puternice și fac față și vegetației mai dure. Modelele mai noi sunt optimizate în privinţa consumului de combustibil și a emisiei de noxe.
 • Motocoase electrice – cu cablu sau pe baterie. Mai silențioase și ecologice, însă limitate de lungimea cablului de alimentare sau de durata bateriei. Au o putere mult mai mică decât motocositoarele pe benzină, astfel că sunt eficiente doar pe suprafețe reduse.

În funcţie de nivelul de utilizare

 • Motocoase casnice – cu greutate mică, uşor de purtat. Motorul are capacitate redusă, fiind destinate în general pentru cosirea ierbii.
 • Motocositoare semiprofesionale – ceva mai grele decât cele casnice, cu putere mai mare, pot tăia în siguranță și plante cu tulpina mai groasă.
 • Motocositoare profesionale – robuste, rapide, cu motoare puternice, pot fi folosite si in agricultura.

În funcţie de modul de tăiere

 • cu fir tăietor – oferă avantajul de tăia mai uşor iarba din jurul copacilor sau a obiectelor decorative din curte. E un sistem accesibil – atât investiția inițială cât și întreținerea sunt mici – acest sistem este folosit de obicei la motocoasele casnice sau semiprofesionale.
 • cu lamă (disc) – taie mai ușor plantele mai dure.
 • și cu lama, și cu fir – un sistem care oferă mai multă versatilitate.

Cum să alegi o motocoasă bună și potrivită planurilor tale

La fel ca la orice echipament și unealtă, și la motocositoare un producător renumit îți oferă inevitabil o calitate superioară a produsului și o garanție serioasă în caz de defecţiuni. Cu toate acestea, calitatea unei motocoase ține foarte mult și de nevoile tale. Hai să vedem împreună câteva aspecte esențiale!

 • Mărimea și tipul suprafeței de cosit contează foarte mult – primul criteriu de alegere este suprafaţa de cosit: dacă vei folosi motocoasa doar în curte pentru gazon, atunci o motocoasă de umăr îți este suficientă. Dacă însă ai o grădină sau o pajiște mai mare, o suprafață cu ierburi amestecate sau una cu buruieni, ori dacă vrei să folosești motocoasa pentru un proiect de peisagistică, orientează-te spre motocositoare semiprofesionale și profesionale menționate deja la începutul articolului.
 • Mărimea suprafeței de cosit influenţează și alte caracteristici ale produsului: diametrul cuțitului sau a discului de tăiere, puterea motorului, volumul rezervorului de combustibil. Practic, cu cât aceste componente sunt mai mari / mai puternice, cu atât cositul cu motocoasa se face mai rapid și mai eficient.

La ce să mai fii atent:

 • la greutatea motocoasei. O motocoasă mai uşoară e mai plăcut și mai eficient de manevrat. Există modele cu ax din aluminiu care au o greutate mai redusă.
 • dacă produsul are un sistem care să atenueze vibrațiile, pentru o utilizare mai comodă.
 • ce sisteme de siguranță are motocoasa.
 • la lungimea tijei – cu cat e mai lungă, cu atât ai o rază mai mare de acţiune.
 • la forma mânerului – să fie ergonomic și confortabil.
 • la consumul de carburant – motoarele motocoaselor mai performante consumă mai puţin și sunt mai sustenabile.
 • la nivelul de zgomot produs – un aspect important dacă vei cosi într-o zonă de locuințe, fie că te ocupi de curtea ta sau prestezi servicii de peisagistică/mentenanță spații verzi.

Înainte de a trece mai departe, mai trebuie să îți mai dăm un sfat: când iți cumperi motocoasa, ia în considerare și un ham care să îți ofere o susținere și o distribuție corectă a greutății. La unele modele, hamul este inclus in pachet, dar îl poţi procura și separat.

Motocoasa vs. mașina de tuns iarba – ce să alegi

Pentru o peluză mică de gazon, poţi folosi oricare dintre aceste două echipamente, în funcție de bugetul de care dispui. Însă dacă vrei să îngrijești gazonul ca un profesionist, trebuie să ții cont că o mașină de tuns iarba este mai potrivită pentru iarbă mică; într-adevăr, după taiere, gazonul va fi mai aspectuos.

Chiar și o pajiște mare sau foarte mare se tunde mai eficient cu o mașină de tuns iarba cu autopropulsie. Motocoasa implică mai mult efort fizic, pe când mașina de tuns iarba aproape că face toată munca în locul tău.

Cu toate acestea, motocoasa compensează cu avantajul versatilității – poate face față nu doar gazonului, ci și ierbii mai dure, buruienilor și chiar arbuștilor. Motocoasa se descurca cu brio pe orice tip de teren – și plan, și vălurit sau în pantă. În plus, motocoasa ajunge în zone mai înguste sau mai greu accesibile în comparație cu o mașină de tuns iarba. Motocoasa te poate ajuta și în privința gardului viu, chiar dacă în general folosești o foarfecă electrică dedicată.

Cum se foloseşte corect o motocoasă

 • Înainte de a începe să lucrezi cu motocoasa, îndepărtează orice obiect care ți-ar putea sta în cale.
 • Următorul pas e să adaugi combustibilul (la motocoasele pe combustibil): un amestec de benzină și ulei de motor, în proporții recomandate de producător. Alimentează numai cu motorul oprit și bine răcit!
 • Majoritatea motocoaselor se pornesc prin acționarea șnurului demaror. Modelele mai noi au sisteme inteligente de pornire rapidă, cu minim de efort. Modelele electrice se pornesc de la butonul dedicat.

Angrenajul de tăiere a ierbii este în general pentru tăierea paralelă cu solul, dar la unele motocoase poate fi montat și vertical, ca să poţi tăia mai precis marginile parcelei sau porțiunile de iarbă aflate pe lângă garduri.

Mișcarea de bază este rotirea stânga-dreapta, în semicerc. Atunci când iarba e mai înaltă, o vei tăia din două mişcări: o rotire dreapta pentru vârful plantei și o rotire stânga pentru baza plantei.

În funcție de suprafaţa și configurația terenului, poţi adopta și alte „tactici”:

 • un teren lung și îngust se cosește mai ușor pe fâşii. Pur și simplu cosești paralel cu marginea, iar când ajungi la capăt, revii de unde ai plecat, pentru următoarea fâşie.
 • un teren foarte întins se cosește mai ușor când e împărțit în bucăți mai mici, pe care le lucrezi individual.

Cum să folosești motocoasa în siguranță

Pentru siguranța ta, foloseşte întotdeauna echipament de protecţie când lucrezi cu motocoasa:

Iată și alte sfaturi care te vor ajuta să rămâi în siguranță atunci când folosești motocoasa:

 • Nu alimenta cu combustibil și nu folosi motocositoarea în spații închise sau în apropierea unor surse de foc! Vaporii de benzină dar și gazele de evacuare au potenţial toxic.
 • Alimentarea se face când motocoasa este oprită și motorul rece.

Cum să ai grijă de motocoasa ta

Ca să te folosești cât mai mult timp de motocoasa ta în condiţii bune, va trebui să îți creezi o rutină de îngrijire a acesteia.

 • Nu o folosi în medii umede sau atunci când plouă.
 • Controlează nivelul de ulei din cutia de viteze conform specificațiilor producătorului și completează-l când e nevoie.
 • Periodic, verifică motocoasa și vezi dacă toate componentele – de la șuruburi și filtru de benzină până la fir tăietor, carburator, demaror sau disc sunt la locul lor, bine fixate, și perfect funcționale. Nu uita că motocoasa se bazează și ea pe accesorii și consumabile, așa că verifică-le și înlocuiește-le când e nevoie.
 • Curăță motocoasa de resturile vegetale la fiecare câteva utilizări și păstreaz-o uscată. O idee bună ar fi să utilizezi o apărătoare pentru motocoasă pentru mai multă siguranță.
 • Alege doar fir tăietor de calitate, cât mai subțire și mai flexibil și ai grijă ca discul/cuţitul să fie bine ascuțit.
 • Filtrul de aer trebuie curăţat periodic; se poate înfunda cu praf și polen, ducând la un consum mare de combustibil și chiar la defectarea motocoasei.
 • Filtrele de aer se curăță cu apă și săpun și se remontează complet uscate.
 • O dată pe an, inspectează bujia și vezi dacă necesită curățare sau înlocuire – o bujie murdară poate defecta echipamentul.
 • La începutul iernii, înainte de a depozita motocositoarea pentru următorul sezon, golește-i complet rezervorul într-un spaţiu deschis. Firul de nailon se va depozita într-un borcan cu apă, iar discul trebuie curăţat și uns cu ulei, ca să nu ruginească.

Defecțiuni obișnuite ale motocoasei și cum să le rezolvi

Toate motocoasele de calitate sunt corect reglate din fabrică. In condiții de utilizare intense însă, este firesc sa mai apară și unele probleme.

 • Dacă motorul funcţionează cu întreruperi, nu are putere sau nu se menține pornit, e posibil să fie nevoie un reglaj al carburatorului motocoasei; adresează-te unui service specializat.
 • Dacă motocoasa scoate fum, poate fi de vină tot carburatorul sau e posibil ca amestecul de combustibil să fi fost realizat greşit, caz în care trebuie să golești rezervorul și să o iei de la capăt.
 • Important: orice reglaj și orice eventuală defecțiune a motocoasei trebuie investigate numai cu motorul oprit!

Fie că ai nevoie de o motocositoare pentru curtea ta sau mai degrabă o motocoasă profesională pentru afacerea ta sau pentru suprafețe agricole, sperăm că acest ghid te-a ajutat să înțelegi mai bine cum să alegi și să folosești un astfel de produs.

Tu ai o motocoasă pe care o folosești în gospodărie? Ce alte trucuri și sfaturi ai putea să împărtășești comunității?

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.