Ghid: Cum sa folosesti corect o rindea electrica

11674
0
Share:

Fie ca lucrezi intr-un atelier de tamplarie sau lucrezi cu lemnul in gospodarie, o rindea electrica este de nelipsit din atelierul tau. Prelucratul mobilei, indreptatul sau slefuitul unor scanduri, reparatul unor produse din lemn, toate aceste actiuni pot fi terminate rapid si eficient cu ajutorul unei rindele electrice.

Daca esti in cautarea unei astfel de unelte pentru atelierul tau, trebuie sa iei in considerare mai multe aspecte.

Astfel, rindelele electrice se impart in doua categorii: rindele electrice manuale si rindele electrice de banc.

Rindeaua electrica manuala

Rindeaua electrica manuala este ideala pentru finisaje. Datorita dimensiunii reduse, manevrabilitatea este mult mai usoara, iar tipul de lucrari pentru care se potriveste sunt de dificultate medie sau scazuta. Acest tip de rindea este ideala pentru slefuirea suprafetelor de lemn sau pentru rotunjirea muchiilor.

Dezavantajul acestor aparate este limitarea in ceea ce priveste suprafata de slefuire. Dar, suprafata de rinduire fiind mica, se poate lucra la latimi si adancimi cu o precizie ridicata. Un alt avataj al acestor aparate este usurinta transportarii si a depozitarii, datorita volumului mic.

Rindeaua electrica de banc

Rindeaua electrica de banc este destinata muncii cu suprafete mari de lemn. Perfecta pentru ateliere, santiere de constructii, de obicei necesita o incapere speciala. Avantajul acestei rindele este viteza de prelucrare a lemnului – poate prelucra volume mari de lemn in perioade scurte.

Caracteristici rindele electrice

Un alt aspect important este dimensiunea rindelei. Pe langa dimensiunea efectiva a aparatului, este importanta si dimensiunea pieselor de lucru. Modelele variaza intre adancimi ajustabile intre 2 si 4 mm.

De asemenea, trebuie luata in calcul si latimea de prelucrare si inaltimea. In cazul rindelelor manuale, alege o rindea potrivita pentru tine si pentru munca pe care vrei sa o desfasori. In cazul celor de banc, alege una in conformitate cu munca desfasurata, dar si cu spatiul unde vrei sa o amplasezi.

Cele mai bune rindele electrice sunt cele care nu obliga revenirea de multe ori pe aceeasi suprafata pentru a obtine un rezultat satisfacator. Astfel, lama si numarul de cutite sunt elemente de decizie importante in achizitionarea unei rindele electrice.

In cazul celor stationare, 5 sau 7 m/s este viteza recomandata. In cazul celor de mana, se recomanda valori de 14.000 – 15.000 de rpm. Astfel, lucrul cu rindeaua manuala trebuie sa fie eficient.

Rindelele electrice, indiferent daca sunt manuale sau de banc, sunt ideale pentru prelucrarea lemnului. Rindelele de banc pot fi folosite in ateliere pentru un volum mare de materiale, iar cele manuale pot folosite fie in ateliere sau gospodarii, pentru lucrari de finisaje pe suprafete mici.

Ia in calcul nevoile tale de prelucrare a lemnului, si alege cea mai buna rindea electrica pentru tine!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.