Ghid de începători al materialelor de construcții

Share:

Ai planuri mari în acest an? Fie că vrei să-ți construiești o casă sau să îți extinzi locuința actuală, fie că te gândești la o renovare generală, câteva lucruri sunt esențiale pentru proiectul tău: mână de lucru pricepută, materialele de calitate, echipamente de construcții și scule pentru instalații potrivite.

Îți recomandăm ca cel puțin în cazul unui proiect de construcții de mai mare amploare, să alegi materialele de construcție numai după ce te-ai consultat cu echipa de constructori care va realiza lucrările.

Inginerii și meșterii îți pot oferi informații valoroase din experiența lor, însă la final, decizia de cumpărare îți aparține. De aceea, înainte să declari deschis șantierul, documentează-te despre principalele materiale folosite în construcții, pentru a înțelege mai bine care sunt opțiunile, când se utilizează și ce atuuri prezintă.

BCA 

Blocurile de zidărie sau bolțarii BCA se folosesc în toate tipurile de construcție, atât la clădirile pe structură de zidărie portantă, cât și la cele realizate pe structură de cadre de beton, pentru pereți și compartimentări. Au o lungime standard de 600 mm și o lățime care poate ajunge până la 400 mm.

BCA-ul este un material flexibil, ignifug, rezistent la umiditate și este un bun izolator acustic.

În privința proprietăților termoizolante, trebuie spus că BCA-ul este o alegere bună pentru locuință dacă locuiești într-o zonă geografică cu veri foarte calde; în schimb, pe timpul iernii, confortul nu va fi același dacă nu apelezi la măsuri suplimentare de izolare termică.

Pentru că are o greutate redusă, BCA-ul se manevrează ușor și astfel timpul de construcție este mai mic. 

Beton

Betonul este, probabil, materialul de construcție cel mai folosit în construcțiile actuale. Se folosește în principal pentru fundația clădirilor și la structura de rezistență a pereților locuințelor individuale și colective. 

Principalele avantaje care fac betonul să fie utilizat la scară largă sunt: rezistența mecanică, accesibilitatea, prețul relativ redus și versatilitatea.

Proprietățile betonului pot să difere mult, deoarece este o piatră artificială obținută printr-un amestec de apă, liant și agregat (nisip și pietriș sau piatră spartă), fabricată în betonieră, iar componentele și proporția acestora poate varia.

Betonul armat folosit în fundații, pereți sau grinzi se obține combinând betonul cu armături de oțel, cu scopul de a spori rezistența și durabilitatea clădirii, prin creșterea rezistenței la întindere.

Cărămidă

Cărămida este de asemenea unul dintre materialele de bază pentru construcția zidurilor clădirilor de toate felurile.

Principalul avantaje al cărămizii sunt durabilitatea și accesibilitatea – este un material ușor de procurat, cu o rezistență structurală mare. Cărămida este impermeabilă, rezistă foarte bine la foc și cutremure și are o eficiență energetică superioară BCA-ului, în special pe timpul sezonului rece. De asemenea, permite o bună circulație a aerului, este ecologică și oferă o izolare fonică foarte bună.

Spre deosebire de BCA, cărămida are o greutate mai mare, fiind ceva mai greu de manipulat, ceea ce duce la un timp de construcție mai mare.
Cărămida are un preț de achiziție și montaj mai ridicat și poate fi mai dificil de tăiat și găurit uniform, prin comparație cu BCA-ul.

Lemn 

Deși este unul dintre cele mai vechi materiale de construcție utilizate de om, lemnul continuă să fie popular în construcții, datorită prețului său accesibil și a numeroaselor sale calități.

Principalele avantaje ale lemnului stau în ușurința prelucrării și eficiența energetică, dar lemnul este și foarte rezistent la cutremure și să nu uităm, este un material ecologic.

Construcțiile realizate integral din lemn au un aspect rustic, călduros, însă sunt vulnerabile riscului de incendiu, nu sunt prea rezistente la apă și au o durată de exploatare redusă.

Din acest motiv, lemnul se folosește pe scară largă în special la construcția acoperișurilor, a structurilor de rezistență, a cofrajelor pentru beton sau la nivelul finisajelor. Lemnul se găsește, pe piața construcțiilor, sub mai multe forme: scânduri, grinzi, placaje, rigle, PFL, OSB.

Polistiren expandat

Polistirenul este foarte răspândit în realizarea termoizolațiilor clădirilor, datorită prețului său mic și a ușurinței în folosire. Este disponibil în plăci de 50 x 100 cm și grosimi care pot varia între 2 – 20 cm.

Se folosește la termoizolarea pereților interior și exterior pe structuri ușoare de lemn sau metal, a fațadelor ventilate la orice tip de construcție, a planșeelor intermediare, a acoperișurilor în pantă și a teraselor.

Polistirenul gri, care conține perle de grafit are proprietăți termoizolante superioare polistirenului clasic, alb.

Polistiren extrudat

Are proprietăți termoizolante foarte bune și, spre deosebire de polistirenul expandat, varianta extrudată are o structură închisă, care nu permite pătrunderea apei sau a vaporilor și astfel este  mai durabil și mai rezistent la umezeală.

Se găsește sub formă de plăci de diferite dimensiuni și cu o grosime ce poate varia între 1 – 12 cm. Ca și varianta expandată, polistirenul extrudat este ușor, elastic, ușor de manipulat și prelucrat.

Sticlă

Sticla nu lipsește de la niciun proiect de construcții, ca urmarea a nevoii firești de iluminat natural, însă suprafața spațiului vitrat poate să varieze mult. 

Cele mai comune tipuri de sticlă sunt geamurile plane transparente și geamurile termoizolante (tip termopan) folosite la închiderea tâmplăriei exterioare și interioare, însă categoria materialelor din sticlă se află și geamurile securizate –  cu rezistență superioară la factori mecanici, geamurile armate –  care la spargere rețin cioburile, sticla termoabsorbantă ș.a.

Ca să transporți sticla în siguranță, folosește o ventuză pentru transport sticlă. 

Vată minerală de sticlă / vată bazaltică 

Vata de sticlă este un material izolator termic, fabricat dintr-un amestec de silicați, nisip, calcar și bucăți de sticlă. Se găsește pe piață sub formă de role, saltele sau plăci, în diverse dimensiuni.

Vata bazaltică este un material izolator termic cu proprietăți similare vatei de sticlă, dar cu un aspect diferit, mai rigid și cu o densitate mai mare a fibrelor. Se găsește în magazine sub formă de saltele și plăci cu dimensiuni standard.

Vata minerală se folosește la termoizolarea pereților interior și exteriori pe structuri ușoare de lemn sau metal, a fațadelor ventilate la orice tip de construcție, a planșeelor, acoperișurilor în pantă și a teraselor.

Țiglă 

Țigla este unul dintre cele mai populare folosite la construcția acoperișului, datorită duratei mari de viață, care, în funcție de producător, poate ajunge până la 120 de ani, a aspectului estetic plăcut și a caracteristicilor sale termoizolatoare.

De asemenea, țigla este este foarte rezistentă la ciclurile de îngheț-dezgheț, la vânt puternic, la incendii, la razele soarelui și la substanțe corozive.

Țiglele pot avea diverse dimensiuni, culori și forme, cele mai uzuale fiind țiglele ceramice presate și țiglele ceramice presate, cărora li se adaugă țiglele tip solzi și olanele. De asemenea, țiglele pot fi natur, vopsite sau glazurate.

Deși sunt rezistente în timp, țiglele ceramice se pot ciobi sau sparge dacă nu sunt manevrate cu grijă; recomandăm folosirea unui dispozitiv de transport țiglă atât pentru manipulare, cât și pentru așezare precisă.

Știm că este tentant să cumperi după criteriul prețului cel mai mic, pentru a te încadra în buget, nu este neapărat cea mai înțeleaptă decizie pe termen lung.

Nu construiești în fiecare zi, așa că e de preferat să te axezi pe durabilitate și investiția se va recupera în timp, printr-o rezistență superioară la intemperii sau dezastre naturale, dar și confort termic și acustic sporite.

Caută permanent să-ți ușurezi munca, asigurându-te că nu-ți lipsesc instrumente și echipamente esențiale pe orice șantier: scări aluminiu pentru lucrul la înălțime, liză transport pentru materiale.

Spor la treabă!

 

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.