Ghid de scule aschietoare: burghie, freze, filiere, carote 

1442
0
Share:
ghid de scule aschietoare

Sculele aschietoare reprezinta o categorie foarte vasta, in care intra echipamente si accesorii cu forme si dimensiuni variate, destinate unor procedee de aschiere diferite. Din acest motiv, alegerea unei scule aschietoare poate fi un proces minutios, depinzand in mare parte de specificul lucrarii pe care vrei sa o realizezi. 

Parcurge acest ghid cu informatiile generale de stiut atunci cand doresti sa achizitionezi acest tip de unelte folosite in atelierele de acasa sau in cele profesionale.

Ce sunt sculele aschietoare si ce rol au

La modul general, sculele aschietoare sunt echipamente tehnice folosite in scop profesional sau hobby, cu scopul de a obtine un produs finit prin indepartarea surplusului de material – proces numit si aschiere.  

Indiferent de tipul sculei, toate uneltele aschietoare prezinta cateva elemente comune: dintii care strapung materialul, canalul care cuprinde si elimina aschiile, corpul fix si partea de fixare pe o masina-unealta. 

Datorita numarului mare de scule aschietoare, cu specificatii si mod de operare diferite, lista sarcinilor pe care le pot indeplini e lunga:

 • gaurire si majorare gauri
 • executarea de canale
 • danturat roti dintate
 • filetare (interioara si exterioara)
 • debitare materiale
 • strunjire
 • finisare

Cum selectam sculele aschietoare

Primul criteriu pentru alegere este procedeul dorit de aschiere (slefuit, taiat, razuit, filetat s.a.m.d) prin care vom obtine produsul finit dorit. Pentru fiecare dintre acestea exista o scula dedicata.

Al doilea aspect dupa care ne orientam este materialul pe care il prelucram. O mare parte a sculelor aschietoare de pe piata sunt concepute pentru a lucra cu otel carbon, vei gasi scule dedicate pentru aproape toate tipurile de materiale, precum:

 • lemn
 • metal
 • inox
 • neferoase
 • plastic
 • gips carton
 • sticla si ceramica
 • caramida
 • beton

In functie de marimea proiectului si calibrul materialelor, vei alege marimea echipamentului exprimata in diametru/grosime/lungime, de la caz la caz. Domeniul de utilizare dicteaza intotdeauna dimensiunea sculei potrivite.

Un alt aspect esential este potrivirea sculei cu masina-unealta pe care este montata. Partea de instalare a sculelor (coada) poate fi rotunda, conica, patrata sau hexagonala. Acestea sunt standardizate pentru a se potrivi tuturor tipurilor de echipamente.

De asemenea, ia in calcul si sensul avansului – sculele sunt proiectate „pe stanga” sau „pe dreapta”. Verifica intotdeauna ca modelul ales sa se potriveasca cu modul de operare al masinii-unealta.

Frezarea in sensul avansului vs Frezarea contra avansului

Exista doua modalitati distincte de a taia materialele la frezare:

 1. Frezarea in sensul avansului (Climb Milling)
 2. Frezarea contra avansului (Conventional Milling)

Diferenta dintre aceste doua tehnici consta in relatia de rotatie a taietorului cu directia de alimentare. In frezarea contra avansului, taietorul se roteste impotriva directiei de alimentare, iar in frezarea in sensul avansului dintii frezei trag materialul inspre sine incercand sa urce prin material urmand traiectoria de deplasare.

produse recomandate

burghie pentru metal

Burghie pentru metal

16,49 LEI - 831,81 LEIDetalii

Principalele tipuri de scule aschietoare

Burghie

Sunt cele mai intalnite scule aschietoare. Burghiele se monteaza la bormasina si sunt folosite pentru gaurire in material plin sau pentru largirea unor orificii deja existente.

Cele mai folosite, datorita eficientei lor, sunt burghiele elicoidale, insa se folosesc si burghie cu canale drepte sau burghie late.

Alegerea burghiului depinde de materialul pe care il vei gauri (lemn, metal, zidarie, tabla), de diametrul gaurii pe care doresti sa o obtii și de grosimea materialului (burghiul trebuie sa fie de doua-trei ori mai lung decat diametrul exterior al materialului).

De asemenea, vei tine cont si de mandrina cu care este prevazuta masina ta de gaurit (manuala, automata sau SDS). Citeste acest articol pentru a afla cum se aleg corect burghiele. 

Carote

Sunt scule care se monteaza la masina de gaurit pentru a perfora portiuni circulare de diametru mai mare (in general, de peste 70 mm), in diverse tipuri de materiale.

Frecvent, carotele se folosesc la instalatiile electrice, pentru gurile de scurgere sau pentru montarea obiectelor si accesoriilor sanitare. Acestea se aleg in functie de diametrul dorit al gaurii, tipul de material ce va fi gaurit si grosimea acestuia. In acest articol, poti gasi in detaliu informatii despre alegerea corecta a carotelor.

Dalti

Sunt unelte folosite in atelierele auto, in constructii, dar si in zona creativa.

Cu ajutorul daltilor poti taia, razui, dezmembra materiale precum metal, beton sau lemn, la lucrarile de constructie, renovare sau la reparatiile auto. Daltile se monteaza pe un ciocan rotopercutor electric sau pneumatic.

Freze

Sunt scule cu dinti aschietori (unul sau mai multi) care actioneaza asupra materialului printr-o miscare combinata de rotatie si avans (prin deplasarea materialului sau a sculei). Actiunea dintilor nu este continua, de aceea frezele se racesc mai bine decat alte scule aschietoare si au o durabilitate mai buna in timp.

Frezele pentru metal se folosesc cu precadere in domeniul industrial. Frezele pentru lemn sunt folosite de tamplari, in industria mobilei dar si pentru proiecte de bricolaj.

Spre deosebire de burghiele elicoidale care strapung materialul prin miscarea sus-jos, la freze taierea se face prin deplasare laterala. 

Tipuri de freze:

 • frezele cilindrice, cu dinti elicoidali (pentru degrosare)
 • freze cilindro-frontale / freze deget (pentru canelat)
 • frezele disc cu unul/doua/trei randuri de taisuri (pentru debitare)
 • frezele biax (folosite cu bormasina electrica sau pneumatica, pentru largirea gaurilor date cu burghiul, rectificari si ajustari) 

Panze pentru lemn si metal

In afara criteriului dictat de material (lemn/metal), panzele difera in functie de fierastraul pe care se montează.

 • Panza pentru fierastraul circular se foloseste pentru debitat. Aceasta poate fi placata (material mai dur) sau neplacata. Un accesoriu util la lucru cu fierastraul circular sunt inele metalice de reductie, care reduc diametrul gaurii interioare la panzele placate sau neplacate.
 • Panzele de bomfaier se folosesc pentru taierea bucatilor metal de calibru mic, precum tevile sau profile metalice.
 • Panzele rectilinii se monteaza la fierastraiele mecanice de debitat.
 • Panzele pentru fierastraul pendular sunt utile pentru taieri si decupaj dupa contur – util in industria mobilei sau in proiectele de bricolaj creative.
 • Panzele panglica se folosesc pentru debitare busteni, cherestea, grinzi, dar si pentru operatiuni mai mici (lucrari tamplarie).
 • Alte tipuri de panze fierastrau sunt cele tip sabie, aligator (panza dreapta, asemanatoare cu fierastraul de mana și cele manuale (folosite in gospodarie pentru toaletarea vegetatiei sau lucrari de mici dimensiuni).

Cutite

Sunt folosite pentru lucrarile la strung, pentru diverse operatiuni precum debitat, degrosat, retezat, canelat, filetat sau finisat.

Alte aspecte care deosebesc cutitele:

 • felul prelucrarilor pentru care sunt destinate: interioare si exterioare;
 • sensul avansului: pe stanga sau pe dreapta;
 • forma: pot fi drepte, incovoiate, cotite, cu cap ingustat s.a.

Daca ai posibilitatea, iti recomandam sa alegi cutite pentru strung cu o dimensiune mai mare – sunt mai rigide si mai fiabile.

Filiere si tarozi

Sunt scule aschietoare care realizeaza filetarea unui cilindru metalic la exterior – filiera sau la interior – tarodul. Acestea se aleg in functie de pasul filetului si de materialul pe care doresti sa il filetezi (diverse feluri de otel, fonta, aluminiu, alama, titan, aliaje s.a.).

Tarozii pot fi unici (filetul se face printr-o singura trecere) sau la set (cu executare in 3 pasi) si se folosesc pentru gauri strapunse (de ex., la piulite), gauri infundate sau mixte.

Filierele pot fi utilizate in gospodarie pentru diverse reconditionari sau pentru refacerea suruburilor cu filet uzat.

Exista 3 tipuri cunoscute de filet atat la tarozi, cat si la filiere:

 1. Metric
 2. Gaz
 3. Whitworth

Pentru a putea aborda lucrari de filetare diverse, iti recomandam sa iti dotezi atelierul cu o trusa care contine si tarozi, si filiere.

Important: 

In toate operatiunile unde se folosesc sculele aschietoare, se foloseste lubrifiant de racire si/sau ungere care sa reduca frecarea.

Atunci cand lucrezi cu scule aschietoare, nu uita sa lucrezi cu echipament de protectie (ochelari, manusi, imbracaminte) ca sa eviti situatiile in care fasiile si particulele de material iau contact cu pielea sau ochii.

Speram ca informatiile prezentate te vor ajuta sa te orientezi la cumparaturi. Te rugam sa ne scrii daca ai nevoie de consiliere in alegerea sculelor aschietoare si te vom ghida cu placere!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.