Idei de proiecte de realizat in atelier – Partea I

Share:

Nu trebuie sa fii profesionist pentru a crea ceva frumos si satisfacator din lemnul si materialele in plus pe care le ai in atelier. Consideram ca prelucrarea lemnului este unul din cele mai frumoase hobby-uri, deoarece poti crea o multitudine de obiecte, precum piese functionale pentru casa, mobilier s.a.m.d. In plus, este o modalitate excelenta de a-ti petrece timpul acasa, iti poti redecora casa si, de ce nu, sa faci cadouri handmade pentru cei dragi.

Mai jos v-am pregatit cateva idei de proiecte din lemn pe care le puteti realiza in atelier. 

Suport din lemn pentru vin

Pentru iubitorii de vin, acesta este un obiect esential in casa care va ajuta si la amenajarea spatiului. In plus, acesta poate fi un cadou excelent pentru alti iubitori de vinuri pe care ii cunosti. Si, sa nu uitam, acest suport vine si cu spatii pentru depozitarea paharelor de vin.

Scule si unelte de care ai nevoie pentru a realiza acest proiect

Materiale necesare

9 bucati de lemn de urmatoarele marimi: 

 • 1 buc. – 64 cm x 16 cm; 
 • 1 buc. – 64 cm x 22 cm; 
 • 2 buc. – 11 cm x 5 cm; 
 • 1 buc. – 64 cm x 7 cm; 
 • 2 buc. – 7 cm x 7 cm; 
 • 1 buc. – 64 cm x 3 cm;

Pasi de urmat

 1. Intr-o bucata de lemn de 64 cm x 16 cm taie niste ”buzunare” pana la jumatatea latimii lemnului cu ajutorul unui fierastrau electric sau, daca vrei o varianta mai ieftina, poti opta pentru un fierastrau de gradinarit. In aceste ”buzunare” vor putea fi asezate paharele de vin.
 2. Pe partea opusa a acesteia vom aseza o alta bucata de lemn de 64 cm x 22 cm. Aceasta reprezinta partea din spate a suportului, care va fi prinsa de perete. Cel mai sigur este sa folosesti suruburi pentru a prinde laolalta cele doua bucati de lemn. 
 3. Pe cele doua laturi ale bazei vor fi asezate doua bucati mai mici de lemn de 11 cm x 5 cm.
 4. Deasupra celor doua bucati va fi amplasata o bucata de 64 cm x 7 cm. Aceasta va avea rolul de raft si va fi locul unde vor fi asezate sticlele de vin.
 5. La marginile acestui raft vor fi plasate doua bucati de 7 cm x 7cm. 
 6. Pasul final este fixarea unei bucati de lemn de 3 cm x 64 cm in fata ultimelor piese asezate, aceasta fiind fata suportului final.

suport pentru vin cu pahar

Suport din lemn pentru vin cu loc special pentru pahare

Sursa: Pinterest

Maneca pentru canapea

Pe cat de simplu este acest proiect, pe atat de folositor o sa ti se para. Ai nevoie de foarte putine materiale si timp, iar in cateva minute petele de lichid de pe canapeaua ta nu vor mai exista.

Scule si unelte de care ai nevoie pentru a realiza acest proiect

Materiale necesare

 • O bucata mare de lemn, care urmeaza sa fie taiata in 3 parti aproximativ egale: 1 buc. – 35 cm x latimea manerului canapelei la care adaugi 4 cm si 2 buc. – 35 cm x inaltimea manerului
 • O bucata de placaj subtire (4mm) de lemn
 • Vopsea de lemn si/sau lac
 • Smirghel

Pasi de urmat

 1. Pentru inceput ai nevoie sa iti masori manerele canapelei, astfel incat sa cunosti inaltimea si latimea acestora. Atentie: inaltimea manerului trebuie sa fie cea de la pernele canapelei pana la partea de sus a manerului.
 2. Urmeaza sa tai bucatile de lemn urmand regulile urmatoare: 
 • Bucata de deasupra va avea 35 cm lungime si latimea manerului + 4 cm. 
 • Cele doua bucati laterale vor avea 35 cm lungime si inaltimea manerului ca latime.
 • Mai ai nevoie si de un placaj mai subtire de lemn care urmeaza sa fie asezat sub bucata de deasupra. Acesta va avea dimensiunile laturilor egale cu latimea manerului.
 • Folosind o bormasina fa o gaura in placajul ce urmeaza sa fie asezat deasupra. Aceasta va avea diametrul de aproximativ 7 cm, fiind gaura unde va fi asezata cana/paharul.
 • Folosind suruburi, uneste cele trei placaje mari de lemn (bucatile laterale si cea superioara). Cele laterale trebuie asezate fiecare la un unghi de 90 grade fata de cea superioara. 
 • Folosind un lipici pentru lemn, aseaza placajul subtire de lemn pe partea inferioara (ascunsa) a gaurii, astfel incat sa o acopere in intregime. 
 • Optional: poti sa lacuiesti si sa vopsesti manerul astfel creat, astfel incat sa ii dai o nuanta mai potrivita pentru canapeaua ta.

maneca pentru canapea

Maneca din lemn pentru canapea

Sursa: Pinterest

Covor pentru usa

Acest covor pentru usa nu doar ca ajuta la curatarea incaltamintei la fel de bine ca un covor din alte materiale, ci ofera si un aspect natural casei tale.

Scule si unelte de care ai nevoie pentru a realiza acest proiect

Materiale necesare

 • Un placaj de lemn de aproximativ 30 cm x 120 cm, care urmeaza sa fie taiat.

Pasi de urmat

 1. Stabileste masurile pe care vrei ca viitorul tau covor sa le aiba. Iti recomandam un covor de 46 cm x 74 cm.
 2. Urmeaza sa tai 4 bucati subtiri de lemn. Acestea vor reprezenta rama covorului tau. Trebuia ca doua dintre ele sa masoare cat latimea dorita a covorului, iar celelalte doua cat lungimea acestuia. 
 3. La capatul acestora vei taia un unghi de 45 grade astfel incat sa le poti imbina ulterior. Pentru aceasta poti sa folosesti cuie, suruburi, lipici pentru lemn sau capse. Vei forma astfel rama, urmand sa adaugi celelalte bucati de lemn.
 4. Pentru a umple rama, trebuie sa masori exact unde se vor imbina celelalte lemne din interior. Astfel trebuie ca si la capatul acestora sa tai un unghi de 45 grade. Cel mai simplu este sa folosesti un creion pentru a sti exact unde trebuie sa tai lemnul. 
 5. Urmeaza sa lipesti aceste bucati in interiorul ramei folosind orice material doresti tu. Pentru o mai simpla masurare a bucatilor de lemn, poti sa folosesti doua bucatele mici pentru a pastra o distanta egala intre toate bucatile de lemn.

covor din lemn pt usa

Covor din lemn pentru usa

Sursa: Pinterest

Raft pentru uneltele din atelier

Realizarea unui raft de perete dintr-un palet este un proiect simplu pe care il puteti face intr-o ora. Este important sa stabiliti anterior ce scule veti depozita pe acest raft, astfel incat sa va asigurati ca lemnul va avea o dimensiune perfecta si va fi indeajuns de stabil pentru a sustine tot ceea ce va fi asezat pe el. 

Scule si unelte de care ai nevoie pentru a realiza acest proiect

Materiale necesare

 • 5 bucati de lemn de urmatoarele marimi: 
  • 1 buc. – 64 cm x 15 cm;  
  • 1 buc. – 64 cm x 20 cm; 
  • 2 buc. – 15 cm x 5 cm; 
  • 1 buc. – 64 cm x 10 cm.
 • Lac pentru lemn sau vopsea pentru lemn

Pasi de urmat

 1. Incepeti prin a taia o bucata mare de lemn la dimensiunea potrivita pentru scopul final al raftului. Puteti sa o taiati la dimensiunea dorita sau la cea recomandata anterior, adica 64 cm x 15 cm. 
 2. Bucata de 64 cm x 20 cm va veni perpendicular pe cea de la pasul 1, aceasta urmand sa fie prinsa de perete.
 3. Dupa ce asamblati cele doua bucati, puteti sa ii oferiti raftului un plus de siguranta adaugand la capetele acestuia doua bucati mai mici de lemn (15 cm x 5 cm) care vor avea rolul de stabilizator al uneltelor. Astfel, exista un risc mai mic ca acestea sa cada din cauza marginilor neasigurate ale raftului. De asemenea, amplasati bucata de 64 cm x 10 cm in fata raftului astfel creat, pentru inca un plus de siguranta.
 4. Daca raftul dumneavoastra va avea o dimensiune considerabila puteti sa va ganditi sa il compartimentati, astfel incat sa puteti sa separati uneltele care vor fi depozitate acolo. Spre exemplu, puteti crea un raft special pentru suruburile dumneavoastra, care sa fie compartimentat in functie de dimensiunile acestora.
 5. Dupa aceea, puteti sa asezati raftul pe perete, prinzandu-l cu ajutorul unor suruburi.
 6. Pentru un plus de stabilitate, adaugati si doua bucati de lemn sub acest raft, acesta avand rolul de a-l stabiliza. Aceste lemne pot lua forma unor triunghiuri cu un unghi de 90 grade, acesta urmand sa fie amplasat la punctul de intalnire dintre raft si perete.

raft din lemn pt atelier

Raft din lemn pentru atelier

Sursa: Pinterest

De asemenea, va recomandam sa lacuiti sau sa vopsiti raftul inainte de asezarea lui pe perete, pentru a fi mai rezistent si pentru a-i da o nuanta mai frumoasa lemnului. Aceeasi regula se aplica si picioarelor de sprijin ale raftului.

In concluzie, timpul pe care il petreci acasa poate fi foarte productiv, in special daca ai un hobby ca acesta. Asteptam poze in comentarii cu obiectele confectionate de catre voi. Spor la treaba!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.