De ce este important sa alegi organele de asamblare potrivite?

1904
0
Share:

Alegerea materialelor de constructie se poate dovedi confuza pentru oricine, pentru ca dupa cum sigur ai observat, exista o multime de produse aparent asemanatoare.
In acest articol vom vorbi in mod specific despre organele de asamblare – ce sa stii si cum sa alegi.

Cele mai intalnite tipuri de organe de asamblare

Suruburi si holzsuruburi

Suruburile sunt cea mai populara optiune: se monteaza usor si au destinatii variate, fiind folosite la montarea pieselor din metal, lemn, gips carton, plastic.
Acestea variaza dupa mai multe criterii:

  • pot avea cap rotund, conic, patrat sau hexagonal, neted sau crestat in diverse forme;
  • capul surubului poate fi inecat (intra in material si formeaza impreuna o suprafata plana), seminecat sau bombat (ramane in relief la suprafata imbinarii);
  • filetul poate fi complet (pentru o prindere mai stabila, cu presiunea distribuita egal pe toata lungimea surubului) sau partial (pentru o aliniere mai buna si prindere fara joc);
  • suruburile pot avea sistem de fixare cu piulita si saiba (daca se doreste ca imbinarea sa fie demontabila) sau pot fi autoforante, insurubandu-se si fixandu-se cu ajutorul surubelnitei manuale sau electrice;
  • pasul filetului unui surub poate fi normal, grosier sau metric.

Tije filetate

Tijele filetate constau intr-o bara metalica cu caneluri si se folosesc pentru imbinari speciale, unde e nevoie de o dimensiune atipica a organului de asamblare. Acestea se monteaza cu piulite cu filet metric si saibe, la ambele capete.

Conexpanduri

Conexpandul e un organ compus dintr-un surub si o camasa metalica si este folosit in constructii, pentru fixarea in beton, caramida sau piatra. Acesta se alege in functie de sarcina pe care trebuie sa o suporte.

Cuie

Cuiele sunt o solutie ieftina pentru imbinarile din lemn care nu vor fi solicitate de o sarcina prea mare.
Se folosesc la reparatii de tamplarie sau pentru mici proiecte pe langa casa, insa nu sunt nici pe departe cea mai buna solutie pentru asamblurile mai mari (ex: mobilier, grinzi). Montarea lor se face relativ usor (mai ales daca ai un pistol de batut cuie), insa demontarea dureaza si poate cauza craparea materialului in care au fost fixate.

Cum sa alegi suruburile in functie de material

Materialele cu care vei lucra reprezinta factorul nr. 1 dupa care vei alege organele de asamblare, daca iti doresti o montare rapida, corecta, sigura si durabila.

Beton

Suruburile pentru beton sunt solide, special gandite pentru constructii. Sunt folosite, printre altele, pentru: fixarea peretilor cortina in beton si a cofrajelor, prinderea cablurilor sau a conductelor, a rafturilor metalice, fixarea portilor, gardurilor si a balustradelor metalice.

Metal

Organele de asamblare pentru metal sunt de mai multe tipuri:

  • pentru piesele de metal, se folosesc asa-numitele suruburi de masini, cu filet metric si cap hexagonal, care se prind cu piulita si saiba.
  • pentru tabla, se folosesc suruburi filetate pe toata suprafata, cu varf autoforant, cap rotund si saiba tip garnitura, cu rol de hidroizolare.
  • pentru montarea armaturilor metalice la ramele PVC sau in alte situatii in care imbinarea trebuie sa fie discreta, se folosesc holzsuruburile autoforante cu cap inecat.

Lemn

Pentru montarile lemn-lemn, se folosesc de regula holzsuruburile cu cap inecat, destinate pentru: fabricarea mobilierului din lemn masiv, prinderea capriorilor, montarea dusumelelor sau a lambriurilor, imbinarea grinzilor de lemn, a paletilor sau a lemnului lamelar incleiat. Suruburile cu cap inecat sunt utile si la sarpantele de lemn, oferind o imbinare pe care te poti baza.

Pentru stabilitate superioara, opteaza pentru suruburile filetate partial, care foreaza precis in suprafata suport. Suruburile filetate complet sunt mai potrivite pentru placile din cherestea sau MDF.

Lemn – metal

Pentru montarea elementelor de feronerie la mobilier, recomandam suruburile cu cap neted si filet mediu. Pentru placutele metalice (ex: pentru inchidere), poti alege suruburile cu cap bombat sau semibombat.

In principiu, atunci cand ai de facut o imbinare mixta (doua materiale diferite), vei alege surubul tinand cont de materialul de la baza, cel in care va intra axul surubului. Exceptie face gips cartonul.

Gips carton

In acest caz, vei folosi numai suruburile speciale – complet filetate, cu varf subtire si cu cap conic usor curbat, pentru o inserare fluida si prevenirea ruperii materialului.

Pe langa suruburile dedicate pentru diverse tipuri de materiale, exista si suruburi universale, cu un pas mai mare al filetului si varf zimtat. Acestea pot fi folosite atat in lemn, cat si pentru tabla subtire si zidarie (cu diblu de plastic).

Oricare ar fi materialul pe care vrei sa-l fixezi, sfatul nostru este sa alegi un producator premium, precum Heco, care foloseste materiale si tehnici superioare de fabricatie.

Sfaturi de folosire a organelor de asamblare

Verifica intotdeauna inainte de achizitie specificatiile producatorului cu privire la destinatia surubului.
O alegere nepotrivita te poate costa nu doar calitatea lucrarii, ci chiar siguranta ta si a celor din jur.

Daca montura va fi expusa la intemperii, alege doar suruburi din otel inoxidabil.

Marimea organelor de asamblare e relevanta. In functie de greutatea la care trebuie sa reziste imbinarea, vei opta pentru o lungime mai mare sau mai mica a surubului. Surubul nu trebuie sa iasa pe cealalta parte a materialului.

O regula utila: lungimea surubului trebuie sa fie de 3 ori mai mare decat grosimea materialului in care va fi inserat.

Daca ai de imbinat suprafete din lemn sau rigips si ai achizitionat suruburi autofilentante, sfatul nostru este sa dai totusi o gaura inainte de infiletare atunci cand diametrul surubului e mare.
E un pas in plus, insa asa esti sigur ca materialul nu se va strica in timpul asamblarii.

La montarea suruburilor in beton, e necesar ca dupa ce ai dat gaura cu bormasina sa indepartezi praful format in orificiu. Aplica o presiune moderata si constanta si nu folosi cea mai mare viteza a bormasinii, pentru a evita ruperea surubului.

Speram ca aceste informatii iti vor fi utile in lucrarile tale. Alege inspirat si spor la treaba!

Fii la curent cu noutatile si accepta invitatia noastra accesand evenimentul nostru aici.

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.