Incaltamintea adecvata si clasele de siguranta explicate

3387
0
Share:

Cu totii avem locuri de munca solicitante, insa unii dintre noi muncesc in conditii in care accidentele pot aparea foarte usor. Indiferent de mediu, protectia in timpul muncii trebuie sa fie prioritara. In functie de spatiul in care lucrezi, sau daca folosesti anumite utilaje sau substante, incaltamintea adecvata te va proteja de accidente si rani. Incaltamintea de protectie este conceputa pentru a apara picioarele de impactul cu obiecte grele, compresia sau strapungerea, precum si de apa sau frig.

Acest tip de incaltaminte este reglementat prin standardul EN ISO 20345:2011 unde se regasesc cerintele pentru pantofi, bocanci sau sandale de protectie. Exista cateva clase de siguranta in functie de protectia pe care papucii o ofera. Este foarte important atunci cand alegi echipamentul de protectie sa fii constient de riscurile la care te supui la locul de munca. Alege si incaltamintea potrivita pentru conditiile de munca in care lucrezi si care sa fie in conformitate cu normele de siguranta in vigoare.

In continuare trecem in revista toate clasele de siguranta si protectia pe care o ofera fiecare tip de incaltaminte.

Clasele de siguranta

Incaltaminte cu bombeu metalic

Cel mai important factor de protectie in cazul acestui tip de incaltaminte este abilitatea de a rezista la socurile mecanice. Astfel, papucii marcati cu codul “SB” au in componenta lor un bombeu, ce rezista la un impact de 200 de jouli si 15 000 newtoni. In functie de protectia oferita, aceasta clasa cuprinde urmatoarele tipuri de incaltaminte:

  • SB – se refera la orice tip de incaltaminte cu bombeu rezistent la impact si talpa antiderapanta.
  • S1 – cuprinde modelele, care pe langa cerintele de baza SB, detin si proprietati antistatice si de absorbtie a socurilor in regiunea calcaielor. Aceasta clasa este destinata celor ce muncesc cu  chimicale inflamabile sau gaze care ar putea sa se aprinda de la o scanteie electrostatica.
  • S1P – cuprinde modelele, care in plus fata de cerintele de baza si cele S1, includ si o talpa prevazuta cu protectie la perforare, ce rezista la o forta de pana la 1100 newtoni. De asemenea, talpa este rezistenta la uleiuri acide si ofera rezistenta ridicata la alunecare.
  • S2 – se refera la modelele ce sunt rezistente la impact, au zona de acoperire a calcaiului inchisa si talpa antiderapanta, au proprietati antistatice si de absorbtie a energiei si rezista la penetrarea si absorbtia apei timp de 60 de minute. Aceasta clasa este ideala pentru lucrarile de intretinere din exterior, constructii, sau amenajari.
  • S3 – aceste modele de incaltari detin toate proprietatile de protectie sau absorbtie ale claselor anterioare, iar talpa exterioara este realizata in relief si este rezistenta la penetrare. Acest tip de bocanci este conceput pentru domeniul constructiilor grele, sau lucrari ce presupun munca pe terenuri periculoase.
  • S4 – cuprinde modelele de papuci ce sunt rezistenti la impact, au talpa antiderapanta si proprietati de absorbtie a energiei si proprietati antistatice, zona calcaiului este inchisa, talpa este antiderapanta si rezista la penetrarea sau absorbtia apei fara nicio limita de timp.
  • S5 – cuprinde incaltamintea cu bombeu rezistent la impact, zona de acoperire a calcaiului inchisa, ce detin proprietati antistatice, de absorbtie a energiei si rezistente la penetrarea si absorbtia de apa fara limita de timp, cu talpa antiderapanta in relief si rezistenta la penetrare. Acest tip este indicat in cazul lucrarilor cu umiditate ridicata sau suprafete alunecoase.

Incaltaminte fara bombeu metalic

Aceasta clasa cuprinde incaltamintea ce nu are in compozitie un bombeu metalic sau din aluminiu. Exista 3 tipuri de astfel de incaltari de protectie:

  • OB – cuprinde incaltamintea cu talpa antiderapanta.
  • O1 – se refera la incaltamintea cu talpa antiderapanta si zona de acoperire a calcaiului inchisa, cu proprietati antistatice si de absorbtie a energiei.
  • O2 – cuprinde incaltamintea cu talpa antiderapanta, zona de acoperire a calcaiului inchisa, cu proprietati de absorbtie a energiei si antistatice, precum si rezistenta la penetrarea si absorbtia apei pentru 60 de minute.

Alte tipuri
Pe langa cele mai solicitante modele de incaltaminte de protectie, mai exista si modelele de papuci ce au si alte simboluri specifice:

  • SRA – incaltaminte cu talpa antiderapanta, realizata cu placi ceramice acoperite cu lauril de sulfat de sodiu.
  • SRB –  incaltaminte cu talpa antiderapanta, realizata din tel acoperit cu glicerina.
  • P – incaltaminte rezistenta la perforare.
  • C – incaltaminte conductiva.
  • A – incaltaminte antistatica.
  • E – incaltaminte ce absoarbe socul.
  • HRO – incaltaminte rezistenta la caldura de contact.
  • WR – incaltaminte impermeabila.
  • CI – incaltaminte izolatoare la frig.

Incaltamintea de protectie va fi diferita in functie de ocupatia ta. Daca esti electrician, incaltamintea trebuie sa fie realizata din cauciuc sau alte materiale electroizolante, pentru a te proteja de socurile electrice. In cazul in care lucrezi in conditii extreme de mediu, este bine sa alegi incaltamintea izolata termic, ce mentine temperatura picioarelor la nivel optim si te apara de hipotermie. In cazul in care lucrezi in constructii, sau in spatiu deschis, o incaltaminte cu talpa antiaderenta te va proteja impotriva caderilor si a accidentarilor.

Indiferent de mediul in care lucrezi, este important sa te asiguri ca sanatatea nu iti este pusa in pericol. Alege tipul de incaltaminte de protectie potrivit pentru tine, de aici. Poti filtra produsele in functie de clasa de siguranta, ca sa gasesti rapid ceea ce cauti.

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.