Ingrijirea gazonului dupa iarna

5801
0
Share:

In fiecare primavara, gazonul are nevoie de o revigorare pentru a fi cat mai sanatos in anotimpul ce urmeaza. Indiferent de dimensiunea curtii, un gazon sanatos si verde infrumuseteaza spatiul. Intrucat iarba poate fi afectata de daunatori sau boli, de schimbari de temperatura sau activitatile noastre de zi cu zi este important sa il ingrijesti corespunzator.

Pentru a preveni daunele datorate frigului sau a brumei de primavara, poti apela la lucrari care au scopul de a hrani gazonul si de a elimina partile bolnave. Atunci cand in timpul verii gazonul este irigat si intretinut corect, pe timp de iarna acesta nu va fi afectat de frig.

Curatarea si replantarea

Cea mai importanta lucrare de intretinere si care ar trebui realizata ori de cate ori este nevoie, este curatarea gazonului de plante daunatoare. Fara sa fie smulse la timp, aceste plante pot grabi aparitia golurilor in gazon, ce au tendinta sa se extinda. Nu ai nevoie decat de un set de unelte de gradinarit si o pereche de manusi.

In cazul in care s-au format deja goluri va fi inutil sa aplici in zona deteriorata bucati din gazonul existent. Va trebui sa replantezi cat mai devreme semintele de iarba. Ai grija ca aceste portiuni sa fie bine irigate pentru a prinde radacini.

Irigarea

Este esentiala pentru asigurarea cantitatii necesare de apa, mai ales in perioadele secetoase cand precipitatiile sunt rare. Este indicat sa uzi gazonul zilnic pe timp de seceta si la 2, 3 zile cand are parte de irigatie naturala. Irigarea o vei face mereu dimineata cand temperaturile nu sunt ridicate, pentru a nu arde gazonul.

Tunderea

Tunderea gazonului este o lucrare esentiala pentru mentinerea sanatatii si a aspectului ingrijit. Incepand cu luna martie, cand pamantul este uscat poti incepe sa il tunzi atunci cand firul depaseste 10 cm. Pentru a ajuta gazonul sa creasca uniform, schimba directia de tundere de fiecare data. Foloseste o masina de tuns iarba cu cutite ascutite, potrivita pentru dimensiunea gazonului tau.

Pe langa lucrarile simple de ingrijire si mentinere, exista si acelea care se realizeaza de cateva ori pe an, pentru a prelungi sanatatea gazonului tau.

Scarificarea

Este o lucrare de afanare a gazonului care este plantat de mai mult de 1 an si se realizeaza cu utilaje speciale. Firele de iarba ajunse la maturitate dezvolta la baza lor o pelicula fibroasa din resturi vegetale, ce in cantitati mari, impiedica apa si aerul sa ajunga la radacini.

Astfel, cu ajutorul unui scarificator cu cutite verticale ce patrund in sol, vei taia radacinile vechi, iar cele tinere vor avea suficient spatiu si nutrienti pentru a se dezvolta. Micile gauri din sol vor permite o buna circulatie a microorganismelor benefice pentru gazon. Pentru aceasta lucrare solul trebuie sa fie uscat si o poti realiza de doua ori pe an.

Aerarea

Se realizeaza prin introducerea unor tije in pamant, la o adancime de 7 – 8 cm, pentru perforarea solului. Astfel, indepartezi muschiul si resturile vegetale de la suprafata solului si permiti gazonului sa respire si sa creasca sanatos.

Poti reimprospata gazonul cu o grebla pentru aerat sau o pereche de sandale pentru aerat, in cazul in care ai o suprafata mai mica. Pentru suprafete mari, poti alege o masina de scarificat si aerat. Aerarea se realizeaza atunci cand solul este umed, de cateva ori pe an.

Suprainsamintarea

Este o lucrare utila pentru intretinerea gazonului si pentru completarea spatiilor goale, unde au existat buruieni sau muschi. Dupa scarificare si aerare, cu ajutorul unui dispozitiv de imprastiat, seamana 10 – 15g/mp de seminte din acelasi tip.

In aceste zone poti aplica ingrasamantul doar dupa 1 luna de la samantare pentru a nu arde firul proaspat germinat. Dupa semanare, acopera semintele cu pamant marunt sau nisip pentru o buna germinare.

Fertilizarea

Este necesara pentru sanatatea gazonului, intrucat tunderea repetata consuma elementele nutritive din sol, iar acesta poate fi amenintat de lipsuri sau daunatori. Fertilizarea se realizeaza pe gazonul uscat, cu ingrasaminte din potasiu, fosfor si azot, de pana la 4 ori pe an.

Lucrarile de fertilizare trebuie sa le aplici in timpul primaverii, cand temperaturile nu ameninta inghetul semintelor, dar apeleaza la ele si pe timp de vara daca observi o crestere inceata sau un aspect imbatranit al ierbii. Nu uita sa uzi gazonul suficient dupa fiecare fertilizare.

Un gazon sanatos se recunoaste imediat, iar lucrarile de intretinere sunt la indemana oricui. Astfel, sunt suficiente cateva lucrari pe an pentru a preveni imbolnavirea lui si pentru ca acesta sa reziste frigului iernii. Un gazon bine intretinut reduce aparitia daunatorilor sau a bolilor si va fi cu atat mai usor de intretinut!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.