Metode de încălzire pentru exterior – cum să alegi cel mai bun încălzitor

842
0
Share:

Zilele reci au venit, dar parcă nu suntem gata să renunțăm la momentele petrecute în aer liber.

Fie că vrei să te bucuri și de aici înainte de relaxare pe verandă sau pe balcon, fie că ești proprietarul unei terase și cauți soluții pentru a-ți putea primi în continuare clienții, vei găsi informații utile în acest articol. Vom discuta despre încălzitoarele pentru exterior – câte tipuri există, cum le alegi, ce aspecte să iei în calcul.

Recomandări pentru încălzirea în exterior, în funcție de destinație

Încălzirea terasei de acasă

Pentru că vorbim despre o suprafață deschisă, este destul de dificil să păstrezi căldura. De aceea, te sfătuim să delimitezi terasa în zone de activitate și să alegi o soluție de încălzire pentru zonele în care stai cel mai mult timp.

Selectează încălzitorul în funcție de mărimea suprafeței în care vrei să beneficiezi de confort termic.

Încălzirea balconului deschis

Și dacă stai la bloc, încălzitoarele te pot ajuta să valorifici spațiul balconului pentru recreere pe timpul sezonului rece. Cum în general suprafața este destul de redusă, îți recomandăm să alegi un încălzitor tip panou, care nu ocupă mult loc – modele ca acesta pot fi atârnate de perete – și se poate conecta ușor la rețeaua electrică din locuință. O altă variantă o reprezintă încălzitoarele electrice sau încălzitoarele cu infraroșu.

Încălzirea balconului închis din locuință

Multe persoane consideră balconul apartamentului un spațiu de depozitare și nu un spațiu exterior în sine. Însă cu eforturi minime de reamenajare, poți transforma balconul tău într-un refugiu de relaxare. Ca să te încălzești, optează pentru un radiator electric cu ulei sau o aerotermă electrică.

Încălzirea pentru terasa de restaurant

Alegerea unui încălzitor pentru terasă depinde de suprafața exterioară disponibilă, de modul de aranjare a meselor și a scaunelor și de designul terasei.

O soluție atractivă este încălzitorul exterior cu stand (picior), care poate fi așezat la fiecare masă în parte și poate fi controlat prin telecomandă. Dacă ai o terasă cu pergola sau cel puțin una delimitată de stâlpi din lemn, ia în calcul și încălzitorul cu infraroșu care se montează cu șuruburi.

Încălzitoarele de exterior, factori de luat în calcul

Puterea încălzitorului

Puterea o vei alege și în funcție de suprafața pe care o ai de încălzit, și în funcție de caracteristicile vremii. Dacă locuiești într-o zonă foarte friguroasă, atunci în mod evident vei avea nevoie de un încălzitor cu o putere mai mare.

Câteva repere: un încălzitor cu o putere sub 2000 W se descurcă într-un balcon, unul cu o putere de 2000-3000 W este potrivit pentru o terasă semideschisă de până în 16 metri pătrați (ex: foișor), în timp ce pentru spații deschise (terasă, verandă) se pretează încălzitoarele de peste 5000 W.

Siguranța

Încălzitorul trebuie să fie adecvat la spațiul în care este folosit. Pentru spațiile semideschise, încălzitoarele electrice, urmate de cele cu infraroșu, sunt cele mai sigure. Pentru încălzitoarele cu infraroșu, fii precaut la contactul cu textile și orice alte obiecte. Dacă alegi un încălzitor cu flacără, nu uita să îl supraveghezi în mod permanent.

Verifică întotdeauna sistemele de siguranță cu care este dotat încălzitorul de exterior: de la funcții de oprire automată când se întrerupe sursă de alimentare și protecția la supraîncălzire, la apărătorile sub formă de grilaj sau sticlă sau materiale termoizolante care previn accidentele cauzate de contactul direct cu sursă de căldură.

În zonele în care vântul bate cu putere, sunt mai indicate încălzitoarele care pot fi fixate cu șuruburi sau au o bază solidă.

Mobilitatea

Ai nevoie de un încălzitor fix sau crezi că va fi cazul să îl muți, din când în când? Dacă e probabil să îi schimbi locul, caută modele ușor de manipulat (cu roți/cu greutate redusă/cu mâner), care nu necesită nici o dezinstalare complicată.

Dimensiunile

Încălzitorul e o sursă de confort, nu vrei să încurce. Alege unul care se integrează în spațiul pe care vrei să îl încălzești.

Consumul și costul de operare

Un obiect util e cel pe care îl folosești regulat, de aceea e bine să estimezi de la început consumul de energie al încălzitorului. Funcțiile de ajustare a treptelor de căldură îți permit să controlezi mai atent utilizarea resurselor.

Complexitatea

Îți vei mulțumi mai târziu dacă optezi pentru un încălzitor care poate fi ușor pus în funcțiune, fără setări complicate.

Mai ales dacă achiziționezi încălzitorul pentru terasa restaurantului, e esențial ca acestea să poată fi operate ușor și în siguranță de către personalul tău.

Aspectul

După ce ai parcurs toate specificațiile tehnice și ai decis ce tip de încălzitor e cel mai util pentru tine, diferența o poate face esteticul și designul care dictează amplasarea: încălzitor de tavan, încălzitor de masă, încălzitor de podea.

Tipuri de încălzitoare de exterior

În funcție de sursa de energie implicată, există trei categorii principale de încălzitoare pentru exterior:

Încălzitoare electrice

Categoria încălzitoarelor electrice cuprinde echipamente care funcționează după două principii de încălzire: cu convecție și radiante.

Încălzitoarele cu convecție (tip aerotermă) încălzesc aerul într-un mod uniform și într-un timp relativ scurt. Sunt în general mici, portabile și necostisitoare și pot fi o alegere potrivită pentru un balcon închis. Pentru suprafețele exterioare deschise însă, nu sunt optime.

Încălzitoarele radiante răspândesc căldura către oamenii și obiectele din jur și din acest motiv, sunt mult mai eficiente.

Avantaje:

 • Sunt ușor de folosit, dispun de trepte de reglare intuitive ale temperaturii;
 • Sunt ușor de transportat;
 • Sunt sigure, datorită senzorilor cu care sunt dotate;
 • Sunt ecologice;
 • Au o rază de acoperire foarte bună, în funcție de model, lucru care le face excelente și în spațiile mai mari;
 • Au o bună eficiență energetică.

Dezavantaje:

 • Depind de sursa de alimentare cu energie electrică;
 • Încălzirea nu este instantanee;
 • Consumul de energie electrică poate fi costisitor, pe termen lung;
 • Cele cu convecție pot fi zgomotoase.

Încălzitoare cu infraroșu

Încălzitoarele cu infraroșu sunt printre cele mai populare alegeri pentru spațiile exterioare de dimensiuni mici – medii.

Avantaje:

 • Oferă o încălzire rapidă, aproape instantanee;
 • Sunt ușor de transportat și de instalat;
 • Sunt ușor de folosit;
 • Au o eficiență energetică superioară, transformă 90% din energia electrică consumată în căldură;
 • Au un preț accesibil.

Dezavantaje:

 • Rezistența expusă impune mai multă atenție la operare;
 • Durata de viață a lămpii este limitată la un anumit număr de ore;
 • Au o rază de acoperire limitată; pentru un spațiu exterior mai mare sunt necesare mai multe încălzitoare cu infraroșu.

Încălzitoare cu gaz

Cele mai răspândite încălzitoare de exterior pe gaz folosesc propanul.

Avantaje:

 • Degajă o cantitate mare de energie, într-un timp foarte scurt;
 • Au o rază de acoperire foarte bună, chiar și atunci când se înregistrează temperaturi scăzute;
 • Au o portabilitate crescută – alimentarea cu butelie oferă independență, prin comparație cu cele electrice;
 • Sunt ușor de instalat și de utilizat.

Dezavantaje:

 • Generează dioxid de carbon; caută modelele de încălzitoare echipate cu funcții de reducere a emisiilor care dăunează mediului;
 • Prețul de achiziție poate fi destul de ridicat, la fel ca și consumul de combustibil pe termen lung;
 • Nu pot fi folosite pe terasele semideschise.

Există însă și încălzitoare de terasă care funcționează cu gaz natural. În ciuda costurilor mici de operare și întreținere, acestea oferă puțină flexibilitate în amplasare, deoarece trebuie cuplate la rețeaua de alimentare cu gaz.

Pe lângă metodele menționate, o altă variantă pentru exterior o reprezintă încălzitorul cu lemne.

În timp ce are un aspect boem și creează o atmosferă feerică iarna, nu sunt alegerea cea mai practică pentru exterioarele teraselor de restaurant întrucât necesită alimentare constantă, iar căldura degajată nu este constantă și uniformă. Poți lua în calcul un încălzitor cu lemne pentru o cabană de vacanță la munte, unde lemnul e o resursă la îndemână și e chiar relaxant să întreții sursa de foc.

Acum că ai aflat care sunt plusurile și minusurile pentru fiecare sistem de încălzire la exterior, tu care crezi că e cel mai potrivit pentru tine?

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.