Micrometru versus șubler

Share:

Șublerul și micrometrul sunt ustensile foarte folosite în atelierele mecanice, în atelierele de tâmplărie și dulgherie, în construcții, chiar și în cercetare sau în manufactura de bijuterie.

Cele două instrumente de măsurare se dovedesc foarte practice și în atelierul de acasă, pentru a măsura cu precizie lungimea, lățimea sau adâncimea unor piese folosite în proiectele de bricolaj.

La o primă vedere, șublerul și micrometrul fac același lucru, și de aici întrebarea: pe care ar fi bine să îl cumpăr? Care este mai util?

Răspunsul este întotdeauna dat de nevoia ta specifică. În acest articol, vom explica pe rând care sunt particularitățile și avantajele fiecărui tip de instrument.

Șublerul mecanic și șublerul electronic

Șublerul este confecționat de obicei din metal și este compus din câteva părți principale: 

 • Rigla – cea pe care sunt gradate intervalele de măsură (centimetri și milimetri);
 • Ciocurile pentru măsurarea la interior (cele mai mici, localizate în partea superioară); 
 • Ciocurile pentru măsurarea la exterior (cele mai mari, localizate în partea inferioară);
 • Tija pentru adâncime (opțională, nu este prezentă la toate șublerele);
 • Cursorul;
 • Șurubul de fixare;
 • Vernierul – doar la șublerele mecanice (o scală suplimentară, care permite citirea unor fracțiuni din scala principală, pentru mai multă precizie);
 • Afișajul – în cazul dispozitivelor electronice.

Domeniul de măsurare al șublerelor este standardizat pe câteva categorii: 150 mm, 200 mm, 300 mm.

Un atu principal al șublerului este versatilitatea. Deși există și șublere specializate pentru interior / exterior și șublere de adâncime, șublerele combinate, care pot realiza toate cele trei tipuri de măsurători, sunt foarte răspândite. Prin comparație, micrometrul, așa cum vei afla puțin  mai târziu, este destinat măsurătorilor specializate.

Cele două mari categorii de șublere sunt cele mecanice și electronice

Cum măsori cu șublerul mecanic:

 • La exterior – după fixarea piesei între ciocuri, valoarea măsurată se citește în milimetri și zecimi / sutimi de milimetri, urmărind poziția cursorului raportată la riglă și vernier;
 • La interior – după introducerea și fixarea ciocurilor în interiorul orificiului, la valoarea măsurată se adaugă încă 10 mm;
 • În adâncime – după introducerea tijei de adâncime, valoarea măsurată se citește ca atare.

Dacă la un șubler mecanic atenția și o vedere bună au un cuvânt mare de spus în acuratețea măsurătorii, în cazul șublerului electronic, după fixarea ciocurilor, lucrurile stau mult mai simplu: tot ce trebuie să faci este să observi valoarea indicată de afișajul electronic.

Nu vei risca erori de citire pe fondul lipsei de experiență sau a ochilor obosiți.

Șublerul electronic nu doar că are o precizie de măsurare excelentă, dar și o rezoluție de măsurare net superioară, care în cazul unui model profesional atinge 0.01 mm.

Dar un șubler mecanic poate fi suficient pentru utilizarea ocazională sau dacă ai privirea ageră, lumină bună și o îndemânare exersată: are o precizie onorabilă de 0.02 mm și, un mare plus, un preț accesibil pentru orice buget.

Buna precizie a șublerului și domeniul său de măsurare relativ mare îl fac foarte adaptabil, pentru obiecte de diverse tipuri.

Micrometrul mecanic și micrometrul digital 

Dacă scopul tău principal este să realizezi măsurători de înaltă exactitate, atunci micrometrul este instrumentul spre care te vei orienta. Un micrometru profesional are o precizie de 0.004 mm și o rezoluție de măsurare de 0.001 mm.

Pe piață vei găsi, ca și în cazul șublerului, două versiuni ale produsului: mecanic și digital.

Aspectul celor două este asemănător, cu următoarele componente comune: 

 • Un cilindru gradat;
 • Un tambur gradat;
 • O nicovală și o tijă (între cele două se prinde piesa de măsurat);
 • O potcoavă (componentă semiovală din partea inferioară care unește nicovala de tijă);
 • Un șurub de blocare și un șurub de acord fin (pe care îl folosim când la blocarea piesei începem să simțim opoziție). 

Acestor părți li se adaugă afișajul electronic, în cazul micrometrelor digitale.

Domeniul de măsurare al micrometrului, ca și în cazul șublerelor, este standardizat, însă este
vizibil mai restrâns: 0-25 mm, 25 -55 mm, 50-75 mm, 75-100 mm. De aceea, prin comparație, micrometrul e preferat șublerului pentru măsurarea pieselor mai mici.

Șublerele se folosesc în general pentru măsurători combinate (interior/exterior), micrometrele au o destinație separată: micrometru de interior și micrometru de exterior, acestea din urmă fiind cele mai populare.

Și micrometrele se găsesc pe piață în două mari versiuni: micrometru mecanic (analog) și micrometru digital.

Cum măsori cu un micrometru mecanic de exterior:

 • Așezi piesa între nicovală și tijă, rotești mânerul tamburului și înfiletezi șurubul de blocare; 
 • Reperele dintre cifra zero de pe cilindru și marginea tamburului reprezintă numărul de milimetri;
 • Valoarea de pe tambur din dreptul liniei mediene reprezintă numărul de sutimi de milimetri.

Mânuirea unui micrometru mecanic trebuie făcută cu mare atenție, pentru că o calibrare făcută neglijent poate reda rezultate incorecte.

Deoarece discutăm despre o măsurătoare de mare finețe a unor piese de mici dimensiuni, micrometrul digital oferă cea mai bună exactitate, eliminând riscul erorilor de citire.

Micrometru și șubler – mecanic sau digital?

Pentru o persoană experimentată, familiarizată cu modul de utilizare al șublerelor și al micrometrelor, orice alegere poate oferi rezultatele așteptate.

Totuși, pentru un nivel de începător, folosirea instrumentelor analogice este dificilă, mai ales în cazul șublerului, unde trebuie să te orientezi atât după riglă, cât și după vernier. 

Citirea la dispozitivele mecanice poate fi îngreunată și de vederea slabă sau de condițiile de iluminare.

Șublerul electronic și micrometrul digital, deși puțin mai costisitoare decât cele mecanice, sunt mult mai simplu de folosit fără o pregătire specială și au o precizie superioară.

Afișajul electronic funcționează pe bază de baterii și are diverse funcții utile, precum conversia de la sistemul metric la cel imperial (în inch), memorarea ultimei măsurători, măsurare diferențială prin reducere la zero în orice punct, activare și oprire automată.

Nu ai de ce să-ți faci griji privind rezistența în timp; instrumentele de calitate au clase de protecție împotriva apei și a prafului, ca să le poți folosi în orice condiții de lucru.

În concluzie 

 • Atât șublerul, cât și micrometrul te ajută să respecți specificațiile tehnice în realizarea unui produs și să asiguri buna calitate a unei lucrări de tâmplărie sau construcții;
 • Ambele instrumente au dimensiuni reduse și sunt ușor de manevrat, dar măsurarea cu micrometrul este mai lentă, ca urmare a mecanismului de înșurubare;
 • Șublerul are o versatilitate mai mare, realizând mai multe tipuri de măsurători, în vreme ce micrometrul asigură un singur tip;
 • Și șublerul, și micrometrul sunt limitate la obiecte de dimensiuni destul de mici, însă micrometrul are un interval de măsurare mai mic, fiind destinat măsurătorilor de finețe;
 • Deși nu este la fel de versatil ca șublerul, micrometrul are o acuratețe mult mai mare; 
 • În alegerea fiecărui tip de instrument, domeniul de măsurare se alege în funcție de dimensiunea pieselor cu care lucrezi.
 • Atât în cazul șublerelor, cât și al micrometrelor, modelele analogice sunt mai ieftine și sunt convenabile dacă ai deja câteva cunoștințe despre măsurare;
 • Instrumentele cu afișaj digital sunt mult mai ușor de folosit și nu necesită o pricepere deosebită;
 • E important ca atunci când cumperi un șubler sau un micrometru, să alegi produsele confecționate din materiale durabile, rezistente, care nu își schimbă proprietățile în funcție de temperatură sau umiditate, întrucât aceste detalii poate altera calitatea măsurătorilor de înaltă precizie.

După cum ai văzut, șublerul și micrometrul nu se exclud unul pe celălalt, fiecare are propriile particularități pe care celălalt nu le satisface în totalitate. În munca ta, e probabil să ai nevoie de amândouă la un moment dat și îți recomandăm să le incluzi în trusa ta de scule.

Spor la treabă!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.