Montarea plăcilor ceramice: Cum le poți înlocui și de ce unelte ai nevoie

Share:

Plăcile ceramice sunt printre cele mai populare finisaje, atât în proiectele rezidențiale, cât și în cele industriale sau comerciale. Sunt accesibile, rezistente la uzură și la intemperii, se curăță ușor și se găsesc în game foarte variate de culori, dimensiuni și forme. 

Dacă alegi de la bun început plăci de gresie și faianță de bună calitate, adecvate la stilul încăperii și la condițiile de trafic, acestea își vor păstra funcția și aspectul pe o perioadă îndelungată.

Totuși, apar și situații în care o placă s-a ciobit, s-a fisurat sau s-a spart și e nevoie să o înlocuiești. Sau poate te-ai plictisit de plăcile actuale și vrei să le schimbi cu alt model, mai modern. Ca să nu mai spunem de cazul în care tocmai ai achiziționat o locuință și intri în renovare generală.

Vestea bună este că înlocuirea plăcilor ceramice nu este dificilă când dispui de ustensilele potrivite, ai timp, răbdare și urmezi câteva indicații.

Înlocuirea gresiei și a faianței – scule și unelte necesare

Înainte să te apuci de treabă, asigură-te că ai tot ce îți trebuie la îndemână:

 • Daltă pentru zidărie;
 • Ciocan;
 • Șpaclu;
 • Șurubelniță / răzuitor pentru rosturi / polizor unghiular – pentru îndepărtarea chitului din rosturi. Alegerea ta depinde de volumul de muncă. Pentru lucrările ample, polizorul unghiular este mai eficient, însă pentru o lucrare mică, te vei descurca excelent și cu uneltele de mână.
 • Bormașină prevăzută cu daltă sau burghiu (opțional)  pentru plăci ceramice și beton, pentru lucrările mari sau în cazurile în care plăcile sunt foarte bine fixate și nu reușești să le desprinzi cu ajutorul uneltelor.

Pe lângă ustensile, nu uita de echipamentul de protecție – măști, ochelari și mănuși – ca să nu te rănești de la așchiile rezultate la desfacerea plăcilor și să nu inhalezi praf. 

Când înlocuiești o suprafață generoasă placată cu gresie, cea mai comodă poziție de lucru este în genunchi, dar ca să nu îți suprasoliciți sau accidentezi articulațiile, poartă și o pereche de genunchiere.

După ce te-ai protejat pe tine, protejează și lucrurile din încăpere. Dă la o parte obiectele care ți-ar putea sta în cale și acoperă cu folie de plastic tot ce nu poate fi îndepărtat.

Înlocuirea unei singure plăci de ceramică

O situație frecventă este cea în care trebuie să înlocuiești una sau două plăci de faianță sau gresie. E de preferat să ai deja câteva plăci ceramice în plus, ca în cazul în care modelul nu mai e de găsit în stocul producătorului, să nu fii nevoit să înlocuiești întreaga placare.

Înlocuirea unei singure plăci necesită o grijă sporită, pentru a nu deteriora plăcile intacte din jur.

Cum procedezi:

 • Îndepărtează chitul din rosturile care încadrează placa ce va fi înlocuită;
 • Sparge în întregime placa ceramică, folosind dalta și ciocanul pentru a crea fisuri sau perforeaz-o din loc în loc cu bormașina dotată cu burghiu special;
 • Dezlipește fragmentele plăcii de faianță sau gresie unul câte unul;
  • Plasează vârful dălții în unghi ascuțit în interiorul fisurilor și lovește cu ciocanul, lucrând din centru, către margini. Desprinde fragmentele strecurând data sub placă, într-o poziție înclinată;
 • După ce ai scos toate bucățile de placă, răzuiește mortarul rămas pe perete. Îndepărtează bucățile grosiere cu dalta și ciocanul, iar spre final, pentru înlăturarea reziduurilor fine, folosește șpaclul.

Înlocuirea completă a plăcilor de ceramică

Următorii pași de lucru te vor interesa dacă vrei să înlocuiești întreaga placare cu gresie sau faianță.

Pasul 1

Îndepărtează chitul din rosturi cu ajutorul polizorului unghiular.

Pasul 2

Cel mai simplu este să începi cu îndepărtarea unei plăci ceramice care este deja fisurată sau slăbită, să pornești din margine sau cu placă care are o margine liberă.

În cazul în care nu găsești o astfel de placă, crapă o placă din loc în loc cu bormașina sau cu dalta și ciocanul. 

Pasul 3

După ce ai identificat placa cu care vei începe, așează dalta în unghi ascuțit în interiorul unei crăpături și lovește-o cu ciocanul în mod repetat, până ce adezivul cedează.

În funcție de gradul de rezistență al adezivului, vei putea scoate placa integral sau pe bucăți.

Pasul 4

Odată ce ai desprins prima placă, munca devine ceva mai ușoară. Vei continua cu aceleași lovituri de daltă și ciocan aplicate sub marginea plăcilor. În situația în care suprafața de lucru este foarte mare, poți folosi bormașina cu daltă pentru a termina mai repede.

Lucrează cu multă atenție dacă îți dorești să scoți plăcile intacte ca să le refolosești la un proiect viitor.

Pasul 5

Când ai terminat de scos toate plăcile, curăță suprafața de adeziv cu dalta și ciocanul și apoi răzuiește bucățile cu șpaclul.

Montarea unor noi plăci ceramice – scule și unelte necesare

Odată ce ai demontat placa sau plăcile ceramice deteriorate, următoarea etapă firească este să le înlocuiești.

Verifică necesarul tehnic:

Montarea plăcilor de ceramică, pas cu pas

Pregătire: La placările cu gresie, dacă în urma demontării suprafața nu este uniformă, va fi nevoie să torni o șapă autonivelantă.
Înainte de a începe lipirea plăcilor, aplică și o amorsă sau un grund.

Pasul 1

Prepară amestecul adeziv special pentru plăcile ceramice alese.

Pasul 2

Ajustează dalele cu ajutorul unui clește pentru tăiat plăci ceramice sau, la lucrări de mai mare amploare, cu mașina de tăiat plăci ceramice.

Sunt rare ocaziile în care toate plăcile se potrivesc perfect cu suprafața de lucru. În special la montajul în diagonală, ori la o suprafața de montaj este neregulată (de exemplu, trebuie să plachezi suprafața băii și să te adaptezi la poziția țevilor și a obiectelor sanitare), va fi nevoie să le decupezi.

Îți recomandăm ca înainte de a te apuca de lipit plăcile, să faci măsurători și să așezi plăcile pe podea, pentru a-ți da seama câte plăci va fi nevoie să tai și în ce fel. E de preferat să le tai/decupezi în această fază și să le ai pregătite, ca să nu te întrerupi din montaj pe parcurs.

Pasul 3

Aplică adezivul pe perete sau pardoseală într-un strat uniform de cca. 4-6 mm, folosind o mistrie zimțată. Dacă înlocuiești doar una sau câteva plăci, poți să aplici adezivul și direct pe spatele plăcii.

Pasul 4

Așează placa ceramică pe perete, preseaz-o cu mâinile și îndepărtează adezivul în exces. Bate apoi placa din loc în loc cu ciocanul de cauciuc, pentru a se fixa cât mai bine. Inserează acum și distanțierele pentru rosturi, pentru o aliniere exactă.

Ca să te asiguri că placa este la același nivel cu celelalte, poți folosi fie o nivelă, fie un kit de nivelare pentru plăci ceramice, extrem de practic și simplu de folosit. 

Pasul 5

Lasă adezivul să se usuce, conform indicațiilor producătorului. După uscarea completă, îndepărtează distanțierele folosind o șurubelniță. Înainte de a trece la chituire, te vei asigura că plăcile sunt bine curățate de praf și perfect uscate.

Pasul 6

Prepară chitul de rosturi și aplică-l uniform folosind spatula de cauciuc, pe toată suprafața proaspăt placată, urmărind ca rosturile să fie umplute complet.

După ce ai distribuit chitul, îndepărtează surplusul și dârele de pe suprafața plăcilor cu un burete umed, clătit frecvent.

Important: chitul de rosturi poate fi folosit timp de 20-25 de minute de la preparare, după care, în contactul cu aerul, se întărește. De aceea, e de preferat să prepari din aproape în aproape, în cantități mici, ca să nu irosești materialul.

Pasul 7

Lasă chitul să se usuce, așa cum este precizat pe etichetă. După ce s-a uscat, șterge plăcile cu o cârpă sau un burete umed. Aerisește bine camera timp de 12 ore, pentru uscarea completă a chitului. Ulterior, la alegere, poți aplica un strat de lac pentru rosturi care le va menține aspectul în timp.

Sperăm că informațiile din acest articol te vor ajuta să abordezi înlocuirea plăcilor ceramice în casa ta. Ești pregătit să începi?

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.