Pregătiri de primăvară în amenajarea curții și grădinii

Așa cum am discutat în alte ocazii, pregătirea grădinii pentru primăvară este un proces, nu o simplă activitate pe care o poți încheia în câteva zile. De aceea, astăzi le suntem alături tuturor celor care doresc să își amenajeze sau îmbunătățească gazonul din fața casei, curtea din spate, grădina, precum și toate celelalte elemente de peisagistică.
Cu toții ne dorim o proprietate frumoasă, cu elemente vegetale și non-vegetale armonioase și pe deplin funcționale. Mai mult, primăvara, aspectul și sănătatea grădinilor noastre depinde în mare parte de noi, așa că hai să pornim la treabă!
1. Curățenia burlanelor și jgheaburilor
Ai zice că acest tip de curățenie nu are mare legătură cu curtea și grădina, dar burlanele, jgheaburile și canalele înfundate pot crea probleme structurale la nivelul fundației casei, deoarece surplusul de apă se poate infiltra în fundație. Mai mult, astfel de probleme se pot extinde și la nivelul curții și grădinii. Apa murdară cu poluanți și resturi îți poate afecta structura chimică a solului, creând probleme pentru gazon, flori, arbuști, copaci, etc. Excedentul de apă, impurități și resturi erodează, de asemenea, asfaltul din curte, aleea de mașini, precum și alte structuri.
Pentru a curăța și desfunda burlanele și jgheaburile nu ai nevoie decât de o scară solidă, mănuși de protecție, o pereche de ochelari de protecție, o mistrie și o găleată pentru colectarea reziduurilor. Scara și echipamentul de lucru îți vor fi necesare în mai toate activitățile pe care le întreprinzi în curte și grădină, așa că asigură-te că ai produse de calitate durabile.
2. Curăță și repară elementele non-vegetale din curte și grădină
Știm că deja ai pregătit solul pentru însămânțat și poate că te pregătești să cosmetizezi copacii, gardul viu și tufișurile, dar mai întâi, trebuie să rezolvi problemele legate de structuri: pavelele din curte, gardul, aleile, terasele, băncuțele, fântâna sau grătarul, etc. Toate aceste reparații, modificări și reamenajări sunt mult mai ușoare acum, înainte să îți dedici întreg timpul plantelor și elementelor vegetale din curte și grădină.
Lăcuirea și vopsirea elementelor din lemn (băncuțe, garduri, chioșc, etc.), precum și nivelarea aleilor, reparația gardurilor, a zidurilor de sprijin, a magaziei, etc. sunt tot atâtea activități care contribuie la estetica și funcționalitatea armonioasă a curții și grădinii. Ca unelte, ai avea nevoie de o mătură specială pentru pavele, un aparat pentru spălare cu presiune (a curții, aleilor, elementelor de piatră sau beton, a gardurilor, a magaziei și pereților exteriori și de susținere, etc.), precum și alte accesorii și materiale, inclusiv chituri, lacuri, vopseluri, pensule, etc.
Aparatul de spălare cu presiune este un instrument foarte util la casă, pentru că te ajută să cureți obiecte și structuri exterioare și interioare fără nici un efort, presiunea mare a apei putând îndepărta nu numai praful, dar și straturi de grăsime și mizerie acumulate în timp, redând unor elemente culoarea, strălucirea și funcționalitatea originale.
3. Cosmetizarea gardului viu și a copacilor
Primăvara este momentul potrivit pentru a tăia și cosmetiza unii copaci, arbuști, tufișuri, flori și garduri vii. Desigur, o foarfecă de grădină te va ajuta mult, dar dacă trebuie să te ocupi de gardul viu, nenumărați copaci, tufe, boschete, sau plante agățătoare, atunci o drujbă profesională sau un fierăstrău electric te vor scuti de foarte mult timp pierdut și efort peste măsură. O drujbă Makita cu acumulator te va ajuta atât în lucrările din curte/grădină, dar îți va fi de folos și în atelierul de lucru.
Cosmetizează elementele lemnoase din curte și grădină luând în calcul următoarele sfaturi:
- În primul rând, îndepărtează porțiunile de lemn uscat, mort, afectat de îngheț, boli sau dăunători.
- Toaletează copacii, tufele și boschetele care înfloresc primăvara pe lemn nou crescut în acest sezon (trandafirii, rododendronii, hydrangea, etc.).
- Toaletează plantele perene, ajustându-le coroana, înălțimea, etc.
- Ai grijă să nu mai toaletezi copaci/tufe care au înflorit deja în această perioadă.
Dacă iedera pare a prelua controlul asupra casei sau grădinii tale, este cazul să o îndepărtezi. Deși este dificil de eliminat complet, fierăstrăul electric, lopata, grebla, târnăcopul și cuțitele de grădină își vor dovedi eficiența.
4. Continuă să combați bolile și dăunătorii plantelor
Unii pomi fructiferi, butașii de trandafir, dar și alte plante trebuie stropite împotriva bolilor și dăunătorilor. Dacă ai în curte meri, peri sau pruni, aceștia au nevoie de tratamente fitosanitare. O pompă de stropit îți va fi cel mai bun aliat împotriva insectelor dăunătoare dar și al bolilor comune primăverii timpurii.
Un astfel de aparat te ajută să împrăștii corect și eficient insecticide, fungicide, erbicide, îngrășăminte, dar și conservanți pentru grădină, soluție de curățare a ferestrelor sau chiar și ceară auto.
5. Nu neglija irigațiile
Așa cum am mai discutat, un sistem de irigații bine pus la punct te va scuti de probleme în curte și grădină pe tot parcursul anului. Plantele decorative, legumele și pomii fructiferi se vor bucura de un program de irigații care să le satisfacă toate nevoile. Dacă însă ai nevoie de soluții mai simple pentru a uda gazonul din fața casei sau straturile de flori, ai nevoie de un furtun de grădină de bună calitate. Un tambur de perete cu furtun de apă pentru grădină este un mijloc ieftin, practic și foarte eficient de a uda gazon, flori și chiar gardul viu fără prea mult efort.
Tu cum îți pregătești curtea și grădina primăvara? Ai început deja să plantezi flori și arbuști noi? Ce alte activități mai recomanzi în acest sezon?