Principalele diferente dintre suruburi, holzsuruburi si cuie

11884
0
Share:

Daca vrei sa te descurci singur cu micile reparatii de pe langa casa, stim ca informatiile potrivite pot face diferenta intre o treaba bine facuta si una „dupa ureche”.

Astazi iti vom spune cateva lucruri despre cele mai folosite 3 organe de ansamblare: suruburi, holzsuruburi si cuie, ca sa te ajute sa te orientezi cand mesteresti.

Suruburile

Suruburile se folosesc atunci cand vrei sa montezi materiale sau subansamble mai grele si vrei o ansamblare foarte rezistenta, care sa reziste la o sarcina ridicata.

Se folosesc in special la montarea pieselor din metal sau la cele din lemn de mari dimensiuni (ex: scari, terase, capriori, leagane de gradina).

Sunt usor de recunoscut: au un corp cilindric si un cap rotund sau hexagonal (cel mai frecvent) cu un diametru mai mare decat al axului.

Suruburile pot fi filetate complet sau partial. Cele filetate complet ofera o prindere mai stabila, iar cele filetate partial, o aliniere superioara.

Suruburile se infileteaza si se desfac cu ajutorul unei piulite si eventual al unei saibe, daca vrei sa protejezi zona de strangere sau doar sa maresti suprafata de contact pentru o prindere mai buna.

Cum se monteaza
Capul suruburilor este neted si nu are crestaturi. De aceea, nu le vei putea monta cu surubelnita, ci vei avea nevoie de chei (imbus, torx, stelata) de diverse dimensiuni. E foarte util sa ai in casa o trusa de chei, pentru a te adapta oricarei situatii.

Deschiderea cheii trebuie sa corespunda cu diametrul surubului, astfel:

Surub – diametru Cheie – marime
M 1.6 3.2
M 2 4
M 2.5 5
M 3 5.5
M 4 7
M5 8
M 6 10
M 8 13
M 12 19
M 14 22

 

Holzsuruburile

Holzsuruburile se folosesc pentru a imbina foarte strans materiale precum lemn, plastic, rigips. Cele mai multe holzsuruburi cu care te intalnesti in proiectele casnice au o tija conica filetata, mai subtire la varf.

Le vei folosi, de exemplu, la proiectele de renovare a casei cu pereti falsi, la montarea mobilei, la prinderea sipcilor sau a rafturilor.

Ca si suruburile, holzsuruburile pot fi filetate total (distribuie uniform presiunea de-a lungul lungimii) sau partial (ofera prindere fara joc).

Vei observa diferente si la nivelul capului. Holzsuruburile cu cap inecat sunt folosite la imbinarea mobilierului si in constructii, iar cele cu cap bombat la imbinarile betonului sau lemn-metal.

In timp ce suruburile se fixeaza cu ajutorul unei piulite si a unei saibe, holzsuruburile se insurubeaza de sine statoare. Cele autoforante necesita o forta mai mica de insurubare, fiind capabile sa penetreze materialul solid in care sunt introduse.

Cum se monteaza:
Holzsuruburile se monteaza cu o surubelnita manuala sau cu o surubelnita electrica (bormasina) care corespunde tipului de cap (drept, in cruce, stelat, torx s.a.). Cele autofiletante pot fi introduse in lemn sau rigips fara o gaura pregatitoare, daca vorbim de un diametru mic. Ca sa fii sigur, e de preferat sa dai o gaura, cu un burghiu, inainte de a infileta holzsurubul.

Asa ai certitudinea ca se fixeaza bine si previi zgarierea sau despicarea materialului.

 

Cuiele

Cuiele sunt cele mai ieftine materiale de ansamblare si se folosesc pentru imbinari rapide. Spre deosebire de suruburi si holzsuruburi, cuiele se folosesc exclusiv la imbinarile din lemn, pentru ca nu sunt capabile sa suporte o greutate foarte mare.

Sunt utile la micile reparatii de tamplarie (usi, ferestre, podele), inramari, la repararea si ansamblarea mobilei. Cele de calibru mai mare se folosesc si la constructiile din lemn (montare grinzi, capriori, panouri).

Cuiele se demonteaza mai anevoios decat holzsuruburile; daca vrei sa dezmembrezi un ansamblu montat cu ajutorul cuielor, e posibil sa se rupa bucati de lemn.

Cum se monteaza:
Cuiele se bat manual cu un ciocan. Dar sa termini treaba mai rapid, ai nevoie de un pistol electric. E nepretuit cand ai de batut mai multe cuie!

Dupa cum ai vazut, fiecare dintre aceste organe de ansamblare are rostul sau. Diferenta o face tipul proiectului si sarcina pe care trebuie sa o suporte imbinarea.

Spor la treaba!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.