Renovarea casei pentru proprietarii de animale

785
0
Share:

Prietenii noștri necuvântători ne fac viața mai frumoasă și devin, cu timpul, parte din familie.

Viața alături de un animal de companie este cu siguranță mai veselă, dar are și provocările sale.  Când ai un cățel sau o pisică, cu siguranță vrei să știi cum ai putea menține curățenia mai ușor și în același timp, să ai un cămin confortabil și sigur pentru patrupedul tău.

Iar dacă te pregătești de următoarea renovare a locuinței, îți propunem câteva sugestii practice pentru o casă pet friendly și sfaturi prin care poți face mai ușoară perioada reamenajării pentru animalele tale.

Cum să realizezi o renovare și amenajare prietenoasă cu animalele

Alege o pardoseală ușor de îngrijit

Calitățile principale unei pardoseli compatibile cu animalele de companie sunt rezistența la lichide (apă, salivă, urină) și la zgârieturi. Orice ai alege, pardoseala trebuie să facă față accidentelor ocazionale și gheruțelor unui patruped energetic, care iubește să alerge prin casă și să-ți permită să o cureți rapid prin spălare.

Suprafețele cele mai potrivite atunci când ai animale de casă sunt cele non-poroase: gresia, betonul, piatra naturală, dar și pardoselile și din vinil sau linoleum, care se adaptează oricărui buget.

Pardoselile din lemn masiv și parchet laminat sunt în general de evitat, iar în privința parchetului triplustratificat, îți sugerăm să te orientezi după modele de bună calitate, care au un strat de uzură sigilat, rezistă la umezeală și la uzură mecanică.

Dacă optezi totuși pentru parchet, evită plăcile lucioase și pe cele închise la culoare, pentru că orice zgârietură va fi foarte ușor de observat.

Ia în considerare și parchetul din bambus – este rezistent și nu se pătează cu una, cu două. Bineînțeles, evită mocheta și alege covoare cu fir scurt, din fibre sintetice, pe care le poți aspira și spăla ușor.

Un truc simplu, dar foarte util, este să alegi covorul într-o nuanță apropiată de cea a blănii animalului tău de companie, ca firele de păr să nu mai fie vizibile imediat.

Alege inspirat blatul de bucătărie

Acest sfat este adresat în special stăpânilor de feline. Dacă pisica ta are acces la bucătărie, e ceva obișnuit să se cațere pe mobilă, iar asta înseamnă, firesc, că va trebui să igienizezi mai frecvent.

De aceea, e important ca blatul să fie rezistent la spălare cu apă și detergenți și în același timp, să fie rezistent la zgârieturi. Evită PAL-ul și lemnul și orientează-te spre blaturi din piatră naturală (quartz, granit), plastic laminat și chiar inox.

Amenajează o zonă de curățare pentru animalele de companie

În special dacă ai cățel, cunoști scenariul de după o plimbare cu peripeții pe afară și ai amintiri vii cu felul în care arată baia după ce îl speli.

Dacă spațiul și bugetul îți permit, poți lua în calcul să amenajezi un duș pentru câine, separat de încăperea de toaletă a familiei. O debara placată cu gresie, racordată la apă și dotată cu o cădiță poate fi o soluție.

Sau te poți gândi să înlocuiești pur și simplu cada cu o cabină de duș walk-in, în care va fi mult mai simplu să faci cățelul să coopereze fără să împrăștie apa peste tot.

Iar dacă aceste sugestii ți se par prea dificil de pus în practică, poți cel puțin să amenajezi un o zonă specială pe hol, unde să păstrezi la îndemână mătura, ligheanul, produsele de curățare pentru podele și cosmeticele animalului, peria, șervețelele umede ș.a.

Astfel nu vei mai traversa toată casa căutând ce-ți trebuie și vei economisi timp.

Instalează ușițe pentru animale 

În cazul în care locuiești la curte, e o idee bună să instalezi ușițe prin care câinele sau pisica pot ieși singuri afară, fără să zgârie la ușă până vii tu să le deschizi.

E o soluție cu multe avantaje – gândește-te că astfel vei limita situațiile când cățelul nu mai poate aștepta și își face nevoile în casă, cât și urmele de lăbuțe de pe ușă.

Adaptează scările la talia animalului de companie 

Nu este mereu o opțiune, dar dacă ai o casă cu etaj și intri în renovare sau urmează să te muți într-o casă în curs de finisare, acum este un moment bun să evaluezi scările.

Asigură-te că treptele scărilor interioare și exterioare nu sunt foarte înalte și pot fi ușor de urcat, mai ales dacă ai un animal de companie de talie mică sau un animal în vârstă, eventual și cu probleme ale articulațiilor.

Câteva repere ale înălțimii optime a scărilor: pentru animalele mici – 8.5 cm, pentru cele de tale medie – 16 cm.

Instalează rampe pentru animalele care se deplasează cu dificultate

Ținem la cățeii și pisicile noastre la orice vârstă, așa că de ce să nu le facem viața mai simplă „veteranilor” care se deplasează mai greu?

Rampele din lemn pot lua locul scărilor de acces în casă.

Alocă un dulap separat pentru hrana animalului

Să mobilezi e partea cea mai plăcută din orice renovare, așa că profită de ocazie și stabilește o zonă dedicată în care să păstrezi conservele, bobițele și recompensele.

Ideal este ca acest dulap este să fie aproape de locul în care hrănești cățelul sau pisica și să fie suspendat, ca „blănoșii” să nu se poată furișa acolo.

Amenajează un loc liniștit pentru cățel

Focurile de artificii, petardele, tunetele și alte zgomote puternice sunt surse de anxietate pentru câini. De aceea, e ideal ca în casa ta să existe un loc sigur, ferit de zgomote puternice, în care patrupedul să se poată refugia atunci când este speriat.

Alege o cameră din casă pe care să o izolezi fonic cu ajutorul panourilor fonoabsorbante.

Ai o mulțime de variante pe piață, de la spumă poliuretanică tip fagure până la plăci din plută, care sunt pe deasupra ecologice și aspectuoase.

Siguranța și confortul animalelor pe durata renovării

 • Nu lăsa la îndemâna animalelor produse cu potențial toxic – vopseluri, diluanți, adezivi, cele care le-ar putea provoca rănirea – cuie, lame, sticlă ș.a. sau pe care le pot înghiți – burghie, organe de asamblare, ș.a.
  • Patrupezii sunt foarte curioși și e de ajuns un singur moment de neatenție pentru ca accidentele să se întâmple. Debarasează frecvent încăperile de resturile de materiale și de ambalaje.
 • Desfășoară operațiunile de tăiere, șlefuire, vopsire sau lăcuire afară, la aer curat, în timp ce animalele stau în casă. Sau invers – când renovezi înăuntru și e timp frumos, scoate animalele în curte, într-un perimetru fără acces la materialele de construcții.
 • Dacă stai la apartament, organizează-te ca să renovezi camerele pe rând, iar animalul tău să aibă mereu o cameră liberă de pericole în care se poate refugia.
  • E important ca această ușă să nu poată fi deschisă ușor. Asigură-i acolo apă, mâncare și jucării, ca să nu se plictisească și nu uita să îl verifici din când în când, să-i respecți rutina de plimbare și să îi oferi atenția și afecțiunea de care are nevoie. 
 • Pentru animalele mici care sunt deja obișnuite să stea închise în țarc, cuștile metalice sunt o variantă temporară de a le proteja de activitățile specifice renovării, atunci când nu le poți reloca într-o cameră separată sau afară.
 • Ai grijă la uși și porți deschise 
  • În timpul unei renovări ai de cărat și de debarasat constant și este probabil ca ușile și porțile să fie mai mereu deschise. Mai ales la casă, nu strică să fii foarte atent ca animalul tău să nu iasă în stradă, pentru că s-ar putea rătăci sau ar putea fi expus mașinilor.
  • Ca dublă măsură de siguranță, animăluțele ar trebui să fie microcipate și să poarte o zgardă cu numărul tău de telefon.
 • Dacă renovările sunt de amploare, planifică-le eficient
  • Zgomotele echipamentelor pentru construcții sunt deranjante pentru oricine, iar animalele au un auz mai sensibil decât noi, oamenii.
  • Vacarmul de pe un șantier în care se sparg și se găuresc pereți le poate cauza mult stres, astfel că îți sugerăm să grupezi lucrările mai invazive în așa fel încât să nu se întindă pe o perioadă lungă de timp. Iar dacă ai posibilitatea, cazează câinele sau pisica timp de câteva zile la un hotel pentru animale de companie sau la niște prieteni binevoitori.

Ai și alte idei pentru o renovare și amenajare pet friendly? Spune-le și altora, în comentarii.

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.