Respecta 5 pasi simpli si elimina riscul de accidentari

1232
0
Share:

Atunci cand folosesti scule electrice, riscul de accidentari este mult mai mare. Pentru ca o treaba buna, nu inseamna doar o lucrare de calitate livrata la timp ci si o munca fara accidente, e important sa iti formezi cateva reguli de siguranta pe care sa le urmezi in timpul lucrului.

De cele mai multe ori, din graba sau obisnuinta, poti uita de pericolul la care te expui si poti fi neatent. Dar daca respecti cateva reguli de baza, atunci cand utilizezi scule electrice, te feresti de accidente si pe tine si pe cei din jur.

Haide sa vedem cum poti sa te protejezi in timpul lucrului.

1. Alege mereu unealta potrivita lucrarii

Indiferent de munca pe care o ai de facut, alege mereu unealta care te ajuta sa iti faci treaba eficient si usor. Atentie sa nu o folosesti in exces, iar daca este una cu care nu esti familiarizat, acorda-ti putin timp pentru a te obisnui cu ea. Testeaza-i functionalitatile si citeste cu atentie specificatiile si instructiunile de utilizare, pentru a te asigura ca iti vei desfasura treaba in deplina siguranta. Niciodata nu improviza singur unelte acasa, mai bine apelezi la un vecin si imprumuti de la el.

2. Mentine mereu un spatiu de lucru curat

Atunci cand lucrezi intr-un mediu curat, fara lucruri depozitate pe jos sau praf de rumegus in aer, eviti riscul de accidente. Intr-un mediu murdar, risti ca particulele de praf sa iti ajunga in ochi, sa iti reduca vizibilitatea si sa te ranesti. Mai grav, in cazul in care exista si agenti inflamatori si putin rumegs sau plastic, acestea pot lua foc imediat.

Poti achizitiona un aspirator special care te scapa de vaporii de sudura, pudra de cuart sau azbestul din spatiu.

3. Atentie la cablul de alimentare

Foarte multe accidente apar dintr-o clipa de neatentie, in care te poti impiedica de cablu sau acesta se infasoara in jurul tau. Pentru a evita orice accident din aceasta cauza, ai grija sa nu infasori sculele electrice in cablul de alimentare, sau sa le cari tinandu-le de el. Ai grija atunci cand le folosesti sa le conectezi corect la priza, iar cand ai terminat treaba scoate cablul din priza.

4. Asigura-te ca esti echipat corespunzator

Indiferent de activitate, munca cu scule electrice necesita si un echipament adecvat. Nu purta niciodata haine largi care se pot agata sau incurca usor. Alege o salopeta intreaga si ai grija la par, bijuterii sau alte accesorii. De asemenea, o masca de protectie, ochelari sau casca de protectie, manusile si castile antifon pentru urechi nu trebuie sa iti lipseasca.

5. Deconecteaza sculele atunci cand nu le folosesti

Fie uiti sau te gandesti ca e mai usor asa, atunci cand esti in pauza sa lasi sculele electrice in priza. Nu este indicat sub nicio forma si nu vei economisi timp daca nu esti nevoit sa o conectezi si sa o deconetezi de fiecare data. Aceasta poate fi pornita din greseala si poate provoca accidente serioase. Exista pe piata unelte dotate cu frana de siguranta, care sesizeaza eventualele blocaje si opreste automat curentul. De asemenea poti alege, de exemplu in cazul unui fierastrau electric, unul cu protectie a acumulatorului impotriva descarcarii totale si a supraincalzirii.

In cazul in care lucrezi la un nivel mai inalt si nu ramai pe sol, asigura-te ca suprafata pe care muncesti este stabila si sigura. Mai mult, daca lucrezi zilnic cu unelte electrice, poti apela la cele cu tehnologii de siguranta implementate. Ai la dispozitie scule cu aparatoare rezistente la torsiune in cazul polizorului, cuplajul de siguranta in cazul masinii de gaurit sau functii ca si controlul vibratiei si a rotatiei sculei electrice, ce detecteaza orice miscare anormala si opreste unealta inainte de a provoca accidente. In functie de unealta de care ai nevoie, poti oricand sa cauti acele scule care detin tehnologii de siguranta in plus.

De asemenea, fa-ti un obicei din a verifica mereu sculele dupa fiecare utilizare. Poate se deterioreaza cablul sau o componenta importanta. Nu vrei sa te trezesti la urmatoarea lucrare ca trebuie sa inlocuiesti ceva sau sa cauti banda adeziva pentru a lipi cablul. E mai simplu sa le verifici inainte de a le depozita, astfel stii ca sunt pregatite de treaba mereu.

Respecta pasii de mai sus in orice lucrare si te vei proteja de accidente. Tu ce masuri de protectie iei atunci cand lucrezi?

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.