Scanarea termografica – cum ne ajuta sa depistam zonele cu defecte

1435
0
Share:

Scanarea termografica se foloseste pentru a monitoriza regimurile termice si procesele tehnologice ale instalatiilor. Utilizata pentru intretinerea si fiabilitatea retelelor alimentate cu energie in cadrul controalelor periodice preventive, scanarea termografica ne ajuta sa depistam circuitele electrice cu circulatii anormale, impamantarile necorespunzatoare, dezechilibrele sau suprasolicitarile retelei de distributie.

Termografierea este o unealta de inspectie utila pentru a mentine functionarea optima a retelei, din cladiri rezidentiale, spatii comerciale, de birouri sau productie. Aceste verificari se pot face atat in cazul noilor constructii cat si a cladirilor mai vechi. Poate fi folosita cu succes pentru testarea instalatiilor electrice, termice sau izolatoare.

In cazul scanarii termografice sunt folosite doua tipuri de camere – IR sau UV. In practica de zi cu zi rezultatele scanarii pot fi afectate de emisia si reflexia temperaturii pieselor metalice. Intrucat acesti doi factori difera foarte mult de la caz la caz, cel mai indicat este sa se compare doar temperaturi ale componentelor aceluiasi tip si de pe acelasi circuit, utilizand diferenta de temperatura pentru a stabili baza pentru evaluare. Astfel, zonele cu defecte vor fi mult mai usor de depistat si rezultatele mult mai clare.

De asemenea, este importanta sarcina echipamentului sau instalatiei ce urmeaza a fi scanata. Pentru a efectua o scanare termografica cu succes, sarcina minima trebuie sa fie de aproximativ 40% si nu mai mica. Datorita conditiilor meteo, sau a mediului in care se face scanarea, o diferenta de temperatura mica va fi dificil de detectat.

Camerele termice cu senzori IR au devenit tot mai mult utilizate in controlul periodic al instalatiilor electrice, a echipamentelor mecanice sau a izolatiei termice. Scanarea termografica din spectrul infrarosu este o operatiune simpla de vizualizare a curbelor de temperatura. Pentru aceasta, nu este necesara demontarea anumitor parti din instalatie sau a altor componente.

Cum ne ajuta scanarea termografica?

Scanarea termografica se foloseste pentru a detecta:

  • defecte ale izolatiei termice: in cazul in care exista zone cu izolatie termica lipsa sau defecta, fie ca sunt astfel executate sau deteriorate in timp. Este important sa avem apoi in vedere imbracarea peretilor externi cu materiale termoizolante, pentru a asigura eficienta izolarii termice.
  • defecte ale hidroizolatiei: daca nu exista o buna etansietate la apa sau aer fie in cazul peretilor, a usilor sau ferestrelor.
  • eventuale infiltratii sau scurgeri: in cazul traseelor de incalzire ingropate in podea, se pot detecta cu usurinta tevile deteriorate.
  • acumulari de apa: in cazul in care exista o acumulare sub hidroizolatia existenta.
  • defecte ale echipamentelor electrice: in cazul testarii circuitelor electrice, a sigurantelor sau a cablurilor, scanarea termografica este foarte utila.

Mai mult, termografierea ne ajuta sa identificam potentialele defecte din instalatii la timp, inainte ca ele sa provoace daune majore. Astfel reducem costurile de mentenata si reparatii, ajutam la cresterea sigurantei in ceea ce priveste alimentarea cu energie electrica si a functionarii instalatiilor. O camera termica cu senzor IR este foarte utila atat in constructii cat si pentru ingineri sau electricieni. Aceasta ne ajuta sa scanam de la distanta circuitele, pentru a identifica si localiza exact zona cu probleme de functionare sau posibilele defecte. Pentru profesionisti, o camera termica de inalta rezolutie, cu un control mai bun al functiilor si un senzor mai rapid este de mare ajutor.

O inspectie termografica ne ajuta sa detectam izolatoarele sau conexiunile din componentele retelei, in momentul in care apar defectele. O astfel de scanare ne da indicii si despre gravitatea sau starea zonelor cu probleme. Astfel va fi mult mai usor sa reparam, componente din instalatie decat, sa fie nevoie de o inlocuire totala sau investitii mai mari.

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.