Secretele fixarii in beton

3282
0
Share:

Elementele structurale ca si stalpii de sustinere, cat si cele nestructurale ca si profilele metalice, tavanele false sau instalatiile termice si electrice, sunt ancorate in beton cu ajutorul a trei sisteme de fixare principale.

Sistemele de fixare in beton sunt de trei tipuri: directe, mecanice si chimice. Diferenta dintre acestea consta in unealta utilizata dar si in caracteristicile suprafetei de beton. Astfel ca alegerea se face in functie de elementul pe care il fixezi si caracteristicile mediului de lucru.

Ca sa te asiguri ca orice element pe care il adaugi constructiei va fi stabil si durabil, citeste in continuare despre fiecare tip de fixare si materialele sau uneltele folosite.

Fixarile directe

Elementul este fixat dintr-o singura miscare, fara gauri realizate inainte, cu ajutorul unei masini de batut cuie care sunt destinate lucrarilor de constructii. Pe piata exista mai multe tipuri de masini care te ajuta sa fixezi elementele in beton:

 • Masini autonome cu tub de gaz – unelte complet autonome, prevazute cu acumulator ce actioneaza un ventilator atunci cand varful uneltei este apasat pe suprafata de contact, pentru a propulsa cuiul.Aceste masini sunt grozave pentru cei ce doresc mobilitate si autonomie in timpul lucrului. Sunt unelte usor de utilizat chiar si cu o singura mana, insa necesita o intretinere regulata, iar costul consumabilelor este mai ridicat.
 • Masini pneumatice – unelte ce sunt alimentate cu ajutorul unui furtun pneumatic, legat la un compresor ce produce 30 de bari. Desi au un pret mai ridicat fata de alte masini, cele pneumatice utilizeaza un singur tip de consumabile si au o putere mare de impact. Sunt unelte compacte ce necesita doar lubrifiere si dispun de reglaje in ceea ce priveste adancimea de patrundere a cuielor. Atentie mereu la furtunul de inalta presiune!
 • Masini cu incarcaturi propulsive – si acestea sunt complet autonome si functioneaza pe baza unei capse pirotehnice ce determina propulsarea cuielor. Aceste masini sunt cele mai accesibile de pe piata, in comparatie cu cele 2 variante de mai sus, iar puterea de impact este la fel mai mare. Nu vei avea probleme cu consumabilele intrucat acestea sunt disponibile intr-o gama larga, insa vei utiliza mai multe tipuri de consumabile: cuie si capse pirotehnice.

Fixarile mecanice

In acest caz, pentru fixarea elementului in beton se foloseste un surub sau un diblu ce se monteaza intr-o gaura existenta, realizata inainte. Acest tip de fixare este cea mai la indemana datorita usurintei montajului, nefiind nevoie de scule speciale. Pentru fixarea mecanica poti apela la:

 1. Dibluri din plastic expandabile – aceste dibluri le poti folosi pentru: lucrari de constructii, fixari in medii corozive, fixarea balustradei sau a coltarelor metalice pe beton. Se monteaza usor, asigura o fixare durabila si se pot utiliza cu diverse materiale de suport.
 2. Dibluri metalice expandabile – aceste dibluri le poti utiliza pentru: fixarea tamplariei in beton, a profilelor metalice sau a feroneriei in zidarie si beton. Se monteaza rapid si dispun de un corp rezistent din otel si inox, fapt ce asigura o fixare rezistenta.
 3. Dibluri tip cui – aceste dibluri te ajuta la: montarea de plafoane false sau la fixarile in beton cu incarcaturi grele. Disponibile intr-o gama larga de dimensiuni, asigura o fixare directa si sigura.
 4. Suruburi pentru beton – aceste suruburi le poti folosi in lucrari de: filetare in beton, fixare de cadre, tije sau cofraje. Suruburile se comporta foarte bine in beton si asigura o fixare directa si rezistenta in timp.

Fixarile chimice

Acest tip de fixare se foloseste de un amestec chimic ce se introduce intr-o gaura deja existenta pentru a fixa o bara de armatura sau o tija filetata. In urma reactiei chimice, ancora se intareste si inglobeaza elementul in beton. Fixarea chimica desi este cea mai rezistenta, este utilizata cel mai rar intrucat sunt necesare unelte speciale si o atentie mare la detalii in timpul fixarii. Avantajele majore ale acestui tip de fixare sunt eficienta in betonul de consistenta slaba, umed sau uscat. In fixarea chimica se utilizeaza fie ancorele chimice tip mortar, fie cele tip capsule de amestec.

Cum alegi tipul de fixare?

Inainte sa te apuci de treaba ia in considerare urmatoarele aspecte:

 • Zona in care se face fixarea: daca este o zona extinsa foloseste Agrement European (ETA) optiunea 1, daca zona este comprimata foloseste Agrement European (ETA) optiunea 7, iar daca este un mediu coroziv, umed sau salin, utilizeaza sisteme de fixare din inox. In cazul in care zona necesita si rezistenta la foc, foloseste dibluri cu agrement de rezistenta la foc.
 • Distanta minima fata de margini si dintre gauri: daca montajul sistemlor de fixare se face foarte aproape de margini, apeleaza la gaurirea suprafetei cu o masina de gaurit cu carota si foloseste suruburi sau dibluri ce pot fi insurubate, pentru a evita aparitia de fisuri in beton. Atentie la grosimea membrului din beton suport, ce trebuie sa fie egala cu adancimea de gaurire la care se adauga 30mm.
 • Temperatura membrului din beton: in cazul in care utilizezi fixarea chimica, ai grija ca temperatura sa fie cea recomandata de producator si respecta timpul minim de intarire recomandat.
 • Starea betonului: nu in ultimul rand, ia in considerare daca betonul in care lucrezi este umed sau uscat. Timpul de intarire in cazul fixarii chimice, este mai mare in cazul betonului umed. Iar daca gaurile de fixare sunt inundate, alege sistemul agrementat ETA pentru fixare in mediu umed.
Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.