Sfaturi atunci cand folosesti un generator de curent pentru prima data

2068
0
Share:

Generatorul este de un real ajutor in orice gospodarie. In cazul in care are loc o pana de curent sau exista o problema la reteaua principala, poate sustine consumul de uz casnic sau profesional. Exista mai multe situatii in care energia electrica este indispensabila, chiar si pentru cateva minute.

Totodata, un generator utilizat incorect poate cauza accidente grave si se poate dovedi a fi o investitie ineficienta. Daca nu ai mai utilizat un generator pana acum, ti-am pregatit o lista cu sfaturi care sa te ajute sa il folosesti in deplina siguranta!

1. Foloseste generatorul potrivit nevoii tale

Atunci cand apelezi la un generator, un prim pas pe care trebuie sa il faci este sa stabilesti de cata energie electrica vei avea nevoie. Daca vei conecta un numar de aparate care folosesc mai multa energie decat produce generatorul, apare riscul de defectiune fie la generator, fie la aparatura. Informeaza-te bine inainte sa investesti!

2. Instaleaza generatorul intr-un spatiu sigur

Desi exista atentionari clare despre pericolul intoxicarii cu monoxid de carbon, inca exista multe accidente provocate de utilizarea in spatii inchise a generatoarelor. Acesta este destul de zgomotos si produce vapori periculosi, astfel ca va trebui sa il instalezi la o distanta de cel putin 20 de metri de orice usa sau geam al locuintei.

Este foarte periculos sa il instalezi in spatii de locuit, in garaj sau lipit de casa. Utilizeaza-l intr-o zona uscata, la o distanta sigura de spatiile de locuit sau lucru. Nu il folosi niciodata in spatii cu ventilatie scazuta. De asemenea, asigura-te ca suprafata pe care il instalezi este plana, fara denivelari.

3. Nu alimenta cu carburant generatorul in timp ce este in functiune

Daca rezervorul generatorului este aproape gol, nu e o idee buna sa il alimentezi in timp ce functioneaza. O picatura varsata pe motorul incins poate provoca o explozie serioasa. Ai grija mereu ca intre alimentari sa il opresti si sa il lasi sa se raceasca suficient. Sterge mereu eventualele urme de carburant varsat, inainte de a-l reporni. Desi poate fi neplacut in anumite momente sa astepti 15 minute, opreste-l mereu inainte de a-l alimenta.

4. Nu conecta generatorul direct la o priza din locuinta, pentru a o alimenta

Acesta este un proces periculos pentru propria locuinta si pentru casele invecinate. In cazul in care doresti o sursa de energie de rezerva pentru locuinta ta, apeleaza la un electrician care sa instaleze, in siguranta, un intrerupator de transfer si un generator fix.

5. Foloseste combustibilul indicat de producator

Instructiunile de utilizare din partea producatorului indica si tipul de combustibil potrivit pentru generator. Alimenteaza-l cu combustibilul recomandat si depoziteaza stocul ramas intr-un loc uscat, departe de locuinta sau de surse inflamabile.

6. Mentine filtrul de aer curat

Filtrul generatorului strange impuritatile si praful pentru a asigura alimentarea generatorului cu aer curat, in timpul functionarii. E important sa verifici filtrul periodic si sa il cureti atunci cand este imbacsit de praf, sau sa il inlocuiesti daca este cazul.

7. Foloseste cabluri de buna calitate

Daca folosesti cabluri invechite sau deteriorate se poate produce un soc electric sau un incendiu. Foloseste cabluri de buna calitate, ce sunt intr-o stare buna si care suporta puterea la care sunt supuse.

8. Nu il folosi niciodata in ploaie sau conditii de umiditate ridicata

Intrucat generatorul produce energie electrica, este de inteles ca acesta trebuie utilizat intr-un spatiu uscat, lipsit de umiditate. Chiar daca este instalat in aer liber, poti proteja zona de umiditate cu ajutorul prelatelor. Daca ai acces la o constructie separata cu suficienta ventilatie, unde sa instalezi generatorul, este ideal!

Daca nu ai experienta cu un generator de curent, este important sa te informezi cu privire la masurile de siguranta pe care sa le iei in timpul utilizarii. Nu uita sa il verifici periodic, sa te asiguri ca toate componentele sunt curate si functioneaza in parametrii normali. Daca urmezi instructiunile de utilizare ale producatorului si sfaturile din acest articol, sigur te vei bucura de beneficiile pe care le ofera un generator.

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.