Sfaturi utile: Cum sa tunzi si sa ingrijesti gardul viu

3198
0
Share:

Calendaristic, suntem deja la jumatatea primaverii. Daca stai la casa, te bucuri probabil din plin de aceasta perioada insorita si ai multe de facut prin gradina.

Ai gard viu in curte? E bine sa stii ca luna aprilie e ideala pentru tunderea gardului viu.

Tunderea gardului viu primavara

Taierea gardului viu nu este necesara numai din motive estetice, ci si pentru a mentine sanatatea arbustilor si a favoriza cresterea lor viguroasa si sanatoasa.

Mijlocul primaverii – cand vremea este placuta si arbustii nu sunt inca la apogeul vegetatiei – este perioada cea mai buna pentru a realiza prima taiere din an.

Asigura-te ca ai la indemana ustensilele potrivite. Alege un foarfece de gradina corespunzator nevoilor tale:

  • daca arbustii au crengi subtiri (1 – 2 cm diametru), alege un foarfece de mana cu bypass. Acesta are doua lame care gliseaza una peste cealalta si realizeaza o taiere precisa si fina, aproape de trunchi. Astfel vei preveni ruperea nedorita a crengutelor.
  • pentru arbustii cu crengi mai groase, vei avea nevoie de un foarfece cu manere lungi.
  • la taierea crengilor uscate, foloseste un foarfece de mana cu nicovala – taie bine lemnul tare.
  • daca ai un gard viu inalt, vei avea nevoie de un foarfece cu manere telescopice.

Ai grija de siguranta ta in timp ce tai gardul viu! Foloseste intotdeauna manusi, sort si ochelari de protectie.

Incepe cu indepartarea ramurilor uscate sau bolnave, avand grija sa nu cojesti si ramurile sanatoase. Elimina si eventualii paraziti sau alte plante crescute prin gardul viu.

Inainte de a incepe taierea ramurilor sanatoase, dezinfecteaza ustensilele, pentru a preveni raspandirea bolilor de la crengile cu probleme!

Cand tunzi gardul viu, asigura-te ca indepartezi crengile care cresc in unghiuri nepotrivite sau prea aproape una de cealalta, cat si crengile care atarna.

Invata sa tai corect ramurile:

  • protejeaza crengile si ramurile principale, ele sunt „coloana vertebrala” a gardului viu.
  • nu taia gardul viu cand este in plina infrunzire, pentru ca arbustul isi va reveni mai greu.

Urmareste linia de crestere a arbustilor: localizeaza mugurii si realizeaza o taietura dreapta la cca. 0.5 – 0.6 cm deasupra lor. Daca vei taia oblic, risti ca seva sa se scurga si planta sa se usuce, iar daca realizezi taierea prea departe de mugur (la mijlocul crengii), planta poate mucegai.

In ce priveste modelarea gardului viu primavara, urmeaza vechea zicala: masoara de mai multe ori si taie o singura data – stabileste regimul de inaltime, luand in calcul arborii din jur si denivelarilarile solului.

Tunderea gardului viu pe parcursul anului

Pe langa taierea de primavara, in functie de planta si de ritmul de crestere, vei mai realiza cel putin 3 – 4 taieri in decursul anului, pentru a mentine forma si sanatatea gardului viu. Incearca sa tunzi gardul viu dimineata, evitand zilele caniculare, pentru ca arbustii ar putea avea de suferit.

Vei urmari linia stabilita primavara si te vei asigura ca frunzisul este la acelasi nivel; pentru asta poti folosi si o sfoara de ghidaj. E bine sa tunzi mai intai partea de sus a gardului viu si apoi lateralele, care nu au oricum acelasi ritm de crestere ca latura superioara, beneficiind de mai putina expunere la soare.

Intretinerea gardului viu

Indeparteaza constant crengile uscate si pe cele afectate de daunatori, prevenind astfel raspandirea bolilor. Poti lua in calcul si stropirea cu erbicide (foloseste o pompa de stropit)– adreseaza-te unei fitofarmacii pentru alegerea substantelor.

Elimina regulat buruienile din vecinatate si parazitii, care pot priva arbustii de nutrientii necesari cresterii armonioase.

Unele specii de arbusti pot avea cerinte speciale sau pot beneficia de pe urma ingrasamintelor. E bine sa optezi pentru ingrasamintele de origine naturala, organica.

Tunderea si intretinerea gardului viu nu este complicata, daca urmezi aceste sfaturi. In schimb, este o activitate relaxanta si iti ofera satisfactia de a te bucura de o gradina ingrijita.

Iti dorim mult spor!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.