Tot ce trebuie să știi despre ciocanele pneumatice

2331
0
Share:

Instrumentele pneumatice erau in trecut rezervate echipelor profesioniste, pentru minerit, sapat puturi, sau la spargerea asfaltului si a traverselor de beton. Dar astazi exista pe piata si zeci de modele profesionale din care poti alege un ciocan pneumatic de dimensiuni reduse, destinat lucrarilor de reparatii si renovare domestice. Oricine poate utiliza un astfel de dispozitiv pentru a-si usura munca.

1. Caracteristicile ciocanelor pneumatice

Ciocanele pneumatice functioneaza pe baza de aer comprimat. Acestea au in interiorul lor un piston care este actionat prin compresie. Acest piston este chiar singura parte mobila din componenta ciocanului.

Sub actiunea presiunii aerului, pistonul se misca inainte si inapoi si actioneaza o dalta din metal, care taie sau sparge diverse materiale. Daltile pentru ciocane pneumatice sunt accesorii gandite pentru putea fi demontate usor, in functie de tipul de activitate dorita.

Forta pistonului este controlabila, prin actionarea tragaciului de pe maner. Concret, atunci cand apesi pe tragaci, aerul impinge pistonul care actioneaza extensia (dalta) montata de tine.

Aerul ramas in mecanism va impinge apoi pistonul inapoi in pozitia de declansare, pentru a preveni deteriorarea materialului pe care il lucrezi. Se poate spune ca echipamentul pneumatic isi „dozeaza” singur cantitatea de aer necesara respectivei sarcini.

Ciocanul pneumatic functioneaza cu ajutorul compresorului de aer, pe care il vei cupla cu ajutorul unui furtun special. Sfatul nostru este sa compari specificatiile ciocanului pneumatic cu cele ale compresorului inainte de achizitie; acesta din urma ar trebui sa poata asigura presiuna minima inscrisa in fisa tehnic a ciocanului.
Daca nu se intampla asta, ciocanul tau pneumatic nu va putea functiona la capacitate maxima.

Totusi, cele mai multe compresoare de pe piata sunt capabile sa faca fata echipementelor pneumatice din clasa medie, destinata utilizarii domestice. Ciocanele pneumatice au o eficienta mare si iti pot simplifica mult munca. Practic, ele inlocuiesc forta bruta necesara lucrului cu ciocanul obisnuit si dalta.

Cu ajutorul echipamentului, vei reusi sa faci operatiuni de daltuire, spargere, razuire, cu putere si in mod clar mult mai confortabil decat cu ustensilele manuale.

Vei depune un efort fizic redus si vei termina treaba mult mai repede!

2. De ce optam pentru un ciocan pneumatic

Ciocanul pneumatic e un echipament foarte versatil – il poti folosi atunci cand lucrezi cu fier, otel, caramida, beton, marmura si lemn.

La ce il folosesti? Iata doar cateva exemple:

 • taierea buloanelor;
 • taierea panourilor;
 • lucrari generale de reparatii si renovari;
 • slefuire;
 • razuirea tencuielilor, indepartarea mortarului;
 • taierea si gaurirea metalului;
 • spartul peretilor;
 • spartul pietrelor (de exemplu, cand vrei sa iti faci un gard din piatra de rau sau un decor gradina cu arteziana);
 • pentru indepartatul vopselei;
 • in instalatii, la taierea tevilor.

Ciocanul pneumatic este util si in atelierul de repatii auto: pentru taierea unor elemente din caroserie, la dezansamblari, la indepartarea portiunilor cu rugina, la dezmembrarea articulatiilor sferice s.a. Vibratiile sale sunt eficiente pentru indepartarea suruburilor blocate sau extrem de bine fixate.

De asemenea, echipamentul poate fi folosit si pentru realizarea sculpturilor de mai mari dimensiuni – in scopuri artistice sau industriale.

Pe langa avantajul versatilitatii, un alt punct forte il reprezinta pretul. Ciocanele pneumatice sunt accesibile pentru orice buget.

3. Ciocan pneumatic vs ciocan rotopercutor

Un alt echipament foarte folosit de mesteri este ciocanul rotopercutor. Poate te intrebi care ar fi alegerea mai buna pentru tine – un rotopercutor sau un ciocan pneumatic.

Raspunsul e dat de nevoia ta specifica.

Ciocanul rotopercutor este un echipament electric (alimentat prin fir sau pe acumulatori), folosit de obicei la insurubat sau dat gauri in pereti, cat si la lucrarile de demolare.

Acesta are mai multe functii, in functie de model si de accesoriile pe care le montezi: rotatie (gaurire, insurubare, desurubare), percutie, daltuire. Cele mai folosite accesorii la ciocanele rotopercutoarele sunt burghiele – in diverse dimensiuni, in functie de materialul de perforat si de grosimea acestuia.

Pe de alta parte, dupa cum mentionam mai sus, ciocanul pneumatic foloseste dalti pentru a executa taieri, razuiri, spargeri, dezmembrari. Nu vei putea sa fixezi mobila in perete, de exemplu, cu ciocanul pneumatic, nici sa dai gauri. Poti insa sa dezmembrezi sau sa tai cu un rotopercutor, daca acesta are functie de daltuire.

Din punctul de vedere al usurintei la manevrare, ciocanele pneumatice tind sa fie mai comod de manevrat. Pentru ca nu au acumulator, sunt mai usoare, iar sistemul de aer comprimat reduce efortul fizic implicat. Pe langa asta, ciocanele pneumatice au dimensiuni mai mici.

4. Cum alegem un ciocan pneumatic

Daca nu stii inca de ce tip de dalta ai nevoie, noi iti recomandam sa alegi un ciocan pneumatic in trusa, cu mai multe accesorii (dalta lata, de taiere, dalta punctator, dalta de rupere, dalta pentru taiat capete tevi), pentru a putea folosi ciocanul pneumatic in cat mai multe situatii. Astfel faci o investitie pe termen lung.

Daca pe parcurs apar si nevoi mai deosebite, e bine sa stii ca daltile pot fi achizionate si separat.

Verifica in specificatiile producatorului detalii despre viteza si putere – numarul de lovituri pe minut executate de echipament.

Atentie: Acest numar este invers proportional cu puterea ciocanului pneumatic! Cu alte cuvinte, un ciocan cu 4000 RPM va fi mai slab ca un ciocan cu 2000 RPM, de exemplu.
Cele mai multe ciocane pneumatice din clasa medie variaza intre 2000 si 3000 RPM. Ti le recomandam cu incredere, pentru ca se descurca cu succes la cele mai frecvente sarcini ale utilizatorului obisnuit.

Modelele de calitate iti permit sa reglezi acesti parametri, cu ajutorul regulatorului si tragaciului.
Acest aspect e relevant atat pentru siguranta ta, cat si pentru precizia miscarii.

Conteaza si ca manerul ciocanului pneumatic sa fie confortabil. Ar fi bine sa aiba invelis de cauciuc, care atenueaza vibratiile in exces.

Pentru o durata mai mare de viata a echipamentului, verifica ca acesta sa fie confectionat din materiale de calitate (de exemplu, aliaj de otel inoxidabil), iar pistonul sa fie tratat termic. De asemenea, cu cat ciocanul pneumatic cantareste mai putin, cu atat va mai usor si placut de utilizat.

Inca un aspect: este foarte util sa ai in trusa ta si un resort ajutator pentru schimbarea rapida si corecta a accesoriilor.

5. Precautii de folosire

Ciocanele pneumatice sunt instrumente extrem de puternice. Chiar daca tu nu trebuie sa depui prea multa forta pentru a actiona echipamentul, vibratiile ciocanului exercita o presiune deloc de neglijat.

Te sfatuim sa eviti folosirea pe o durata prelungita de timp, pentru a preveni leziuni ale tesuturilor pielii.

Pentru a evita accidentele, tine cont de cateva masuri:

 • asigura-te ca mediul de lucru e sigur; in calea ta nu sunt persoane, iar pardoseala este libera, deseuri sau alte materiale care te-ar putea impiedica.
 • inainte de a incepe munca, verifica ca daltile sa fie bine insurubate si ca rezervorul compresorului sa fie plin.
 • accesoriile montabile trebuie sa fie mereu bine lubrifiate.
 • verifica mereu ca furtunul care conecteaza ciocanul cu compresorul sa nu aiba rupture si sa fie bine fixat.
 • daca nu stii ce accesoriu e mai potrivit pentru sarcina pe care o ai de indeplinit, incepe cu o dalta mai mica si treci treptat la altele de calibru mai mare. Pornind de la mic la mare te asiguri ca nu deteriorezi materialul si ca reusesti sa lucrezi curat si precis.
 • poarta intotdeauna echipament de protectie: ochelari si manusi care atenueaza vibratiile.
 • schimba daltile numai cand ciocanul este oprit, neconectat la compresor.

Tu la ce fel de lucrari ai nevoie de ciocanul pneumatic? Asteptam sa ne spui in rubrica de comentarii.

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.