Tot ce vrei să știi despre sculele de mână electroizolante

568
0
Share:

Primul lucru care ne vine în minte atunci când vorbim despre lucrările la instalațiile electrice este siguranța. Chiar dacă nu ești electrician profesionist, este esențial să ai de partea ta uneltele care îți permit să lucrezi fără riscuri.

În acest articol vom discuta despre sculele de mână electroizolante – de nelipsit în trusa tehnică: care sunt tipurile de scule, cum recunoști produsele de calitate, la ce alte detalii să fii atent.

Necesarul de scule termoizolante

Pentru operațiunile electrice uzuale (să repari o priză, să schimbi un întrerupător, să izolezi sau să mufezi un cablu ș.a.) ai nevoie de următoarele unelte:

 • Clește patent
  • Un model universal pentru prinderea, răsucirea și tăierea firelor electrice, pe care îl poți folosi și în alte scopuri, de exemplu pentru strângerea șuruburilor și a piulițelor.
  • Fălcile cleștelui sunt gândite pentru a-ți permite să prinzi atât părți plane, cât și părți rotunde.
 • Clește cu vârf ascuțit și Clește cu vârf îndoit
  • Aceste două tipuri de clești sunt necesari pentru lucrările electrice de finețe – atunci când lucrezi cu fire electrice subțiri aflate în locuri înguste – de exemplu, în cazul prizelor, întrerupătoarelor, dozelor electrice sau la repararea unor echipamente electronice.
  • Vei avea nevoie de ele pentru a prinde, răsuci și atașa și tăia firele electrice.
 • Clește cu vârf plat
  • Cu ajutorul acestuia poți prinde, răsuci, îndoi și curba firele electrice.
 • Șurubelnițe
  • Sunt indispensabile pentru înfiletarea și desfacerea șuruburilor și a piulițelor; nu ar trebui să îți lipsească șurubelnițele cu capetele cele mai uzuale – drept și în cruce (Phillips) – de diverse dimensiuni.
  • Îți recomandăm să optezi pentru o trusă de șurubelnițe termoizolante, în acest fel nu vei fi niciodată nepregătit.
 • Clește decablat (clește dezizolat)
 • Clește de tăiat cablu
 • Clește de sertizat
  • Se folosește pentru izolarea și dezizolarea cablurilor electrice – cel mai frecvent, pentru îmbinarea cablurilor cu conectori modulari sau terminali (mufe coaxiale, papuci electrici, pini terminali ș.a.).
 • Creion de tensiune (tester de tensiune)
  • Un instrument accesibil și extrem de simplu de folosit, cu care să verifici dacă prizele, duliile, siguranțele și cablurile electrice cu care lucrezi sunt sub tensiune, să verifici dacă becurile funcționează, să găsești cabluri ascunse în perete sau întreruperile din cabluri, să determini polaritatea conductorilor. De regulă, creioanele de tensiune au un LED de semnalizare.
  • Există mai multe variante – de la creioanele tip șurubelniță, până la testerele fără contact sau testerele digitale, cu display LCD, pentru uz profesional.

Scule cu protecție din plastic vs. scule electroizolante

Contrar opiniei populare, sculele cu mâner de plastic nu sunt unul și același lucru cu sculelele electroizolante.

Pentru cu adevărat a fi protejat atunci când lucrezi la o instalație electrică, este nevoie să folosești doar ustensile cu înveliș special în mai multe straturi, care respectă standarde internaționale foarte stricte.

De regulă, învelișul electroizolant protejează împotriva tensiunilor de până la 1000 V, o valoare mai mult decât suficientă pentru orice utilizare casnică.

Atunci când, de exemplu, desfaci o priză cu o șurubelniță obișnuită cu mâner din plastic sau din cauciuc, unealta nu te va proteja în cazul în care atingi un fir aflat sub tensiune.

O șurubelniță electroizolantă, pe de altă parte, este acoperită cu înveliș izolant de la mâner și până la vârf, protejându-te de un eventual șoc electric.

Observația este valabilă și pentru alte categorii de scule – electroizolarea corectă presupune ca doar partea de acționare a uneltelor să rămână neizolată.

Nu subestima importanța sculelor electroizolante, chiar dacă ești precaut și ai mereu grijă să deconectezi circuitele electrice înainte să te apuci de treabă.

Pot interveni situații neașteptate, în care un dispozitiv din apropiere, conectat la electricitate, poate transmite tensiunea către firele sau echipamentul cu care lucrezi.

Cum te asiguri că uneltele electroizolante sunt de calitate

Standardul internațional care reglementează caracteristicile sculelor de mână electroizolante este EN 60900, după directivele IEC (Comisia Electrotehnică Internațională). Întotdeauna, înainte de a cumpăra, verifică ca în descrierea produselor să se regăsească această specificație. Simbolul care indică certificarea electroizolantă este triunghiul dublu, alături de mențiunea 1000 V/ 1500 V.

Normele specifice acestui standard mai presupun ca stratul de material electroizolant să cuprindă și următoarele inscripții: numele producătorului, numărul modelului, anul de fabricație.

Produsele care respectă standardul IEC EN60900 sunt atent verificate și supuse unor numeroase teste, printre care și baia de apă la 10.000 de V.

Alte cerințe importante pentru sculele de mână electroizolante

Siguranța este pe primul loc, dar odată ce ai găsit uneltele care îndeplinesc această cerință, e bine să fii atent și la alte aspecte.

De exemplu, ergonomia mânerului. Lucrările electrice pot fi solicitante, de aceea ai nevoie ca mânerele sculelor să fie plăcut de ținut în mână, să ofere o prindere confortabilă și stabilă, să nu alunece ușor.

Majoritatea mânerelor electroizolante sunt confecționate dintr-un cauciuc special care absoarbe șocul mecanic, reducând astfel oboseala mâinilor.

Sub aspectul bugetului, sculele de mână electroizolante nu sunt la fel de ieftine ca cele obișnuite, pe care le folosești în proiectele de bricolaj.

Însă fiecare leu în plus este o asigurare pentru siguranța și chiar viața ta.

Investind în scule de calitate din primul moment, elimini cheltuielile viitoare cauzate de uneltele neconforme.

Ca să te bucuri cât mai mult de achiziția ta, păstrează sculele electroizolante departe de obiecte ascuțite și temperaturi înalte și curăță-le în mod regulat.

Verifică-le periodic pentru eventuale fisuri sau tăieturi în învelișul electroizolant, care periclitează protecția oferită.

Spor la treabă!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.