Vița de vie: unelte necesare pentru îngrijire, tăiere și altoire

834
0
Share:

Toamna este prin excelență sezonul viței de vie. Fiind în plină perioadă de recoltă, este un moment prielnic să vorbim despre cum ne ocupăm de vie pe durata anului, pentru a culege roade bune la final.

Dacă ești fermier la început de drum sau te-ai mutat într-o curte cu viță de vie, din acest articol vei afla care sunt principalele activități de întreținere a viei și de ce unelte ai nevoie în gospodărie.

Tăierea viței de vie

Dintre toate activitățile specifice unui viticultor, nu greșim dacă spunem că tăierea viței de vie este cea mai importantă. O tăiere corectă și făcută la timp influențează direct fructificarea și implicit recolta, atât cantitativ, cât și calitativ. În plus, pe termen lung, tăierile întăresc butucul și îi sporesc rezistența la boli, temperaturi scăzute sau secetă.

Vița de vie are tendința să crească necontrolat. Lăsată „nederanjată”, se va dezvolta mult pe lungime, va forma multe frunze, în paguba producției de struguri, care va fi astfel mai redusă și cu o concentrație de zahăr scăzută. Tăierea controlează această tendință, orchestrând dezvoltarea lăstarilor prin îndepărtarea părților neproductive. De asemenea, prin tăiere, vei îndepărta părțile deteriorate, uscate și cioturile.

În primii trei ani de la plantarea viței de vie, se execută așa-numitele tăieri de formare.

Începând cu al patrulea an de la plantare, încep tăierile anuale de rodire. Perioada indicată de tăiere a viței de vie este fie toamna, după ce au căzut frunzele și s-a așternut prima brumă, fie primăvara, după ce suntem siguri că nu va reveni înghețul și neapărat înainte să apară mugurii.

Există mai multe metode de tăiere pentru rodire:

 • Tăiere scurtă (lăsăm max. 3 ochi pe coardă);
 • Tăiere lungă (lăsăm între 8 – 16 ochi pe coardă);
 • Tăierea mixtă (cel mai răspândit), denumirile făcând referire la lungimea corzii rămasă pe butuc.

Chiar dacă tăierea viei este indispensabilă, e bine să fim atenți și să nu exagerăm. Vom tăia 30 – 40% dintre coarde, cel mult jumătate, pentru a nu afecta integritatea butucului.

În condiții speciale, vița de vie poate solicita și tăieri de regenerare; cazul se aplică plantațiilor bătrâne, dar și celor afectate de condiții meteo extreme.

Ce unelte se folosesc la tăiat:

Când lucrezi cu foarfeca de vie, ai grijă ca partea ascuțită să fie poziționată către partea care rămâne pe butuc. În acest mod eviți zdrobirea coardei. Foarfeca va tăia mereu perpendicular pe coadă și nu în unghi.

Alocă-ți suficient timp pentru tăierea viei și nu grăbi procesul. Graba strică treaba, și în cazul de față, poate conduce la rănirea viței de vie sau chiar smulgerea acesteia.

Tot pentru a evita zdrobirea viței de vie, ai grijă ca foarfeca de vie să fie mereu bine ascuțită și în stare bună de funcționare. Ascuțirea se face ușor și rapid cu un astfel de dispozitiv pentru ascuțit cuțite si foarfeci. Un alt pas necesar este dezinfectarea cu alcool a acestor unelte înainte și după ce ai terminat treaba, ca măsură de protejare a sănătății viței de vie.

Legarea viței de vie

Alături de tăiere, legarea este o activitate esențială în întreținerea viței de vie.

Dacă ai tăiat via în sistemul de tăiere lung (corzi de peste 6 ochi), va fi nevoie ca primăvara să realizezi un legat în uscat – înainte să apară lăstarii verzi.

Apoi, în perioada de vegetație, coardele viței de vie care ating între 30 – 50 cm trebuie dirijate pe sârme și legate. De obicei, într-un sezon, începând din luna mai, vei realiza 3 – 4 legări ale viei. Frecvența legăturilor este impusă de ritmul de creștere al lăstarilor, care depinde de condițiile meteo.

Important este ca lăstarii să beneficieze de susținere și să nu atârne la pământ, pentru a se putea dezvolta optim și a rodi bogat.

De ce ai nevoie pentru legat:

 • Rafie sau sârmă de legat în grădină;
 • Clește de legat (pentru mai multă rapiditate);
 • Tub de legat care permite dezvoltarea coardei fără strangulare.

Stropirea viței de vie

În timp ce via hibridă producătoare nu solicită stropire, soiurile nobile au nevoie de tratamente cu pesticide pe întreaga perioadă de vegetație.

Ca să te bucuri de o vie sănătoasă și roditoare, specialiștii recomandă cel puțin 6 stropiri, pentru a preveni bolile și a te asigura că vei avea o producție bună.

Stropirile au loc din primăvară, când apar primii lăstari, apoi în perioada de înflorire, în timpul și după perioada de înflorire, la intrarea în pârg și înainte de recoltare. Tratamentele vizează făinarea, mâna, moliile, acarienii și putregaiul cenușiu.

Pe lângă tratamentele amintite, agronomii recomandă ca toamna, după ce am cules strugurii și frunzele s-au scuturat, să stropim via cu o soluție pe bază de cupru pentru a-i dezinfecta scoarța și a o face mai puternică în fața intemperiilor.

Îți sugerăm să ceri părerea unui fitofarmacist sau inginer agronom pentru a selecta produsele și concentrațiile potrivite.

Instrumente necesare

Alte activități de îngrijire la vița de vie

Pe lângă tăiere și legare, iată un calendar anual de activități și ce unelte implică:

 • Primăvara: arat sau săpat;
 • Primăvara: se îndreaptă spalierii, dacă e cazul se înlocuiesc aracii, se îndreaptă sârma;
 • Primăvara-vara-toamna: săpat, pe întreaga perioadă de vegetație. Se sapă atât pe rândul de vie, cât și între rânduri. Vei săpa via de 3 – 4 ori/an, fie manual cu sapa, fie cu o motosapă, în funcție de mărimea plantației;
 • Vara: plivitul lăstarilor fără rod, realizat cu foarfeca de vie pe care o folosești de obicei.
 • Vara: cârnitul lăstarilor, înainte de coacerea strugurilor, atunci când ramurile roditoare principale au cel puțin 15 – 20 de noduri cu frunze bine dezvoltate. Pentru cârnit, recomandăm o foarfecă pentru tăiat gardul viu;
 • Toamna: curățarea viței de vie prin îndepărtarea coardelor anuale, folosindu-te de foarfecele de vie tip nicovală;
 • Toamna: arat sau săpat, după ce frunzele viței de vie au căzut;
 • Toamna: acoperirea rădăcinilor viței de vie, prin mușuroire. Cu ajutorul unei cazmale, vei ridica mușuroaie care acoperă complet butucul, zona de altoire și primii ochi, oferind protecție în fața înghețului. îngroparea butucilor se face numai după ce ai curățat via.

Altoirea viței de vie

Altoirea este metoda standard de înmulțire vegetativă a viței de vie, prin unirea unui altoi (lăstarul, partea aeriană) cu un portaltoi (baza, cea care va dezvolta rădăcina), formând împreună butașul.

Toamna, după căderea frunzelor și înainte ca temperaturile să coboare sub -5 grade Celsius, e momentul cel mai bun pentru a recolta altoii, având grijă să lași de la bază cel puțin 4 ochi.

Portaltoiul, în schimb, se recoltează iarna, după îngheț, alegându-se lăstarii maturi, cu o grosime de cel puțin 7 mm.

Unealtă necesară pentru aceste operațiuni:

Butașii altoi și portaltoi se păstrează pe perioada iernii fie în camere frigorifice, fie acoperite de un strat gros de nisip (30 – 40 cm), într-o încăpere răcoroasă (o variantă mai la îndemână pentru un cultivator mic). Înainte de altoire, vei urma anumiți pași de pregătire:

 • Curățarea de nisip a butașilor;
 • Introducerea în apă timp de min. 10 ore;
 • Segmentarea.

Tehnica de altoire variază în funcție de anotimp, de soiul viței de vie, de întinderea suprafeței cultivate, dar și de grosimea portaltoiului. În principiu, altoirea are loc primăvara, de la finalul lui martie până la finalul lui aprilie, însă în funcție de situație, se poate realiza și la începutul verii (altoirea în verde) sau toamna.

Unelte folosite pentru acest proces:

Vița de vie este o plantă cu necesități sporite, chiar și pentru micii fermieri. Ca să te bucuri de un vin bun în toamnă, sunt mulți pași de urmat, însă cu organizare și uneltele potrivite, vei reuși cu siguranță.

Vizitează magazinul nostru online pentru a te echipa cu uneltele recomandate.

Să ai spor și vreme bună!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.