CUM SĂ ALEGI ÎMBRĂCĂMINTEA CORECTĂ PENTRU ȘANTIER ÎN SEZONUL RECE

717
0
Share:

Când coordonezi un șantier, protecția muncitorilor este prioritară în orice anotimp.

Temperaturile scăzute și umiditatea – condiții caracteristice sezonului – aduc noi provocări în acest sens. Nu este suficient să achiziționezi haine mai groase pentru echipa ta, ci să gândești dintr-un punct de vedere funcțional, astfel încât muncitorii să aibă și confortul, și mobilitatea necesare unor zile de lucru productive.

Află în continuare ce îmbrăcăminte de iarnă și ce tip de bocanci de protecție trebuie să cuprindă lista de cumpărături și vezi sfaturile noastre cu privire la modul corect de echipare.

Echipamente de protecție – reguli generale

Fiecare muncitor ar trebui să dețină în kitul său de protecție îmbrăcăminte și încălțăminte care protejează împotriva accidentelor specifice șantierelor (înțepare, tăiere, lovire, electrocutare): bocanci de protecție, pantaloni, salopete sau combinezoane de protecție, vestă sau geacă de protecție, mănuși de protecție izolatoare, cască și ochelari de protecție.

Echiparea muncitorilor în sezonul rece, o necesitate

Pe lângă riscurile mecanice, electrice și fizice, domeniul construcțiilor este vulnerabil și în fața riscului de degerături și hipotermie.

Lucrul afară, în ploaie, vânt și la temperaturi care pot ajunge la pragul înghețului, face sarcinile să pară mai solicitante și mai mult, poate cauza în timp probleme serioase de sănătate.

Ca atare, echipamentul de protecție pentru iarnă trebuie să permită conservarea căldurii corporale și să menținerea productivității, în timp ce acoperă riscurile specifice meseriei.

Ce materiale să alegi pentru îmbrăcămintea de iarnă pe șantier

Un prim pas în selecția echipamentului de protecție în sezonul rece este să cunoști avantajele și dezavantajele pe care le comportă fiecare tip de material.

Bumbacul

  • Atuuri: este ieftin, ușor și lasă pielea să respire;
  • Puncte slabe: reține umezeala la nivelul pielii și îngreunează termoreglarea corpului, accentuând senzația de frig.

Lâna

  • Atuuri: este rezistentă, izolatoare, ține bine de cald și protejează împotriva vântului;
  • Puncte slabe: are un cost de achiziție mai mare și odată ce se umezește, se usucă greu.

Poliesterul

  • Atuuri: este ușor, lasă pielea să respire, poate fi impermeabil (în funcție de învelișurile care îi sunt aplicate).
  • Puncte slabe: nu este un bun izolator termic și reține mirosurile corporale dacă este purtat un timp îndelungat.

Nylonul 

  • Atuuri: este ieftin, lasă pielea să respire și se usucă repede;
  • Puncte slabe: nu este un bun izolator termic.

„Polarul”

Denumit și fleece, polarul este o țesătură fabricată din poliester care se întrebuințează de regulă ca strat intermediar (între îmbrăcămintea de corp și geacă).

  • Atuuri: este ieftin, ușor, plăcut la atingere, se usucă repede;
  • Puncte slabe: reține mirosurile corporale și este inflamabil.

Îmbrăcarea în straturi

Așa cum poți vedea din listele de mai sus, fiecare material are și plusuri și minusuri, iar pentru a obține cea mai bună combinație, principiul de bază pentru protecția la frig și intemperii este îmbrăcarea în straturi.

În loc de o singură geacă de protecție foarte groasă și voluminoasă, care le limitează mișcările și favorizează transpirația, muncitorii trebuie să poarte 3 straturi de haine corect selectate:

  • Un strat de bază;
  • Un strat intermediar;
  • Un strat exterior.

Stratul de bază 

Rolul acestuia este să împiedice stagnarea transpirației la nivelul pielii. Pentru acest strat, se vor alege alese tricouri strâmte și colanți funcționali, din materiale ușoare, precum poliesterul sau nylonul, care se usucă repede. Va fi evitat bumbacul, care se îmbibă cu ușurință și menține senzația de răceală.

O altă opțiune de luat în calcul sunt și amestecurile de lână și poliester care oferă, pe lângă uscarea rapidă, și un grad mai bun de izolare.

Stratul intermediar 

Scopul celui de-al doilea strat de haine este să încălzească corpul și să împiedice pierderea căldurii, fără să favorizeze transpirația.

Cele mai bune două opțiuni care bifează la acest capitol sunt hanoracele sau puloverele și pantalonii din lână și polar.

Stratul exterior 

Ultimul strat de haine trebuie să fie alcătuit dintr-o geacă de protecție și o pereche de pantaloni cu proprietăți impermeabile și antivânt, astfel încât straturile de dedesubt să rămână uscate și să nu apară senzația de frig.

Aceleași principii se aplică și șosetelor: bumbacul reține apa, iar poliesterul și nylonul nu excelează la izolare termică. Ca urmare, cea mai bună alegere o reprezintă șosetele de lână sau din amestecuri cu cel puțin 80% lână.

Accesoriile de protecție pentru sezonul rece

Echipamentul de iarnă pe șantier trebuie să asigure și protecția extremităților.

Alege bocanci de protecție cu o talpă ortopedică, strat izolator interior, tratament care respinge apa și uleiurile și întărituri speciale pentru rezistență la abraziune, înțepare, lovire.

Acest model, de exemplu, este fabricat dintr-un material textil ultrarezistent la uzură, tratat impermeabil și împotriva murdăriei, care lasă totuși pielea să respire. Bombeul din oțel protejează împotriva loviturilor, lamela de protecție din talpă oferă flexibilitate, iar talpa striată oferă aderență optimă.

Muncitorii au nevoie, bineînțeles, și de mănuși de protecție speciale. Acest tip de mănuși are un strat exterior din spumă de nitril și un strat interior din polar –  o combinație ideală, care garantează deopotrivă dexteritatea și protecția împotriva frigului și a riscurilor mecanice.

Până la 50% din căldură se pierde la nivelul capului. Deși casca de protecție din polietilenă rămâne obligatorie și pe timp de iarnă, sub aceasta este recomandat să se poarte o căciulă care acoperă bine fruntea și urechile sau chiar o cagulă pentru ski – fabricate din lână sau polar.

Alături de furnizarea echipamentelor de protecție pentru iarnă, nu uita să te asiguri că muncitorii pot accesa un spațiu încălzit pentru pauze și că se hidratează regulat cu băuturi calde.
Sunt gesturi simple, dar care contează pentru moralul și motivația echipei tale.

O iarnă cât mai ușoară!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.