Pregatiri de primavara in amenajarea gradinii

3580
0
Share:

Daca stai la curte, esti norocos, curand te vei bucura de soare, verdeata si flori in confortul propriului domiciliu. Ai insa si o responsabilitate in plus: pregatirea gradinii pentru primavara.

Iata cele 5 etape esentiale pe care trebuie sa le bifezi:

1. Verifica starea uneltelor si pregateste-le de actiune

Orice gradinar, fie el si amator, nu se poate descurca fara un arsenal de unelte si ustensile functionale. Fa un inventar in atelier si vezi daca ai tot ce iti trebuie:

Verifica in ce conditie sunt. Cel mai probabil, va fi nevoie sa le cureti si sa le ascuti dupa un sezon de inactivitate.

Tot acum e bine sa verifici starea ghivecelor si a jardinierelor, a aracilor, a furtunurilor, stropitorilor si sa cumperi ce iti lipseste.

2. Curata si igienizeaza gradina

Iarna lunga si-a pus amprenta asupra aspectului gradinii tale si e cazul sa actionezi.
Strange orice fel de deseuri care au fost aduse de vant. Cu ajutorul unei greble, aduna resturile vegetale – frunze, radacini si tulpini uscate.

Este foarte important ca straturile de pamant sa ramana curate, pentru a preveni raspandirea bolilor si a permite plantelor noi sa se dezvolte. Daca ai gazon, grebleaza cu atentie terenul si aereaza-l, pentru ca apa si nutrientii sa se distribuie uniform.

In cazul in care observi ca exista o cantitate de apa care stagneaza, ajuta drenarea sapand un canal de scurgere.
Toaleteaza arbustii si arborii, indepartand ramurile si crengile uscate sau rupte. Pentru aceasta operatiune vei folosi, dupa caz, foarfece de gradina, fierastraie sau topoare. Taierea copacilor nu are doar un rol estetic; in cazul pomilor fructiferi, acest pas stimuleaza rodul.

Ca sa strangi mai usor crengile si toate resturile, o roaba iti va fi de mare ajutor.

3. Fertilizeaza pamantul

Imediat ce ai terminat curatenia, trebuie sa te asiguri ca terenul este pregatit pentru noua generatie de plante.

Afaneaza, niveleaza solul si aplica un ingrasamant natural (resturi vegetale fermentate sau gunoi de grajd) care sa furnizeze substantele nutritive necesare. In mod ideal, aplicarea ingrasamintelor trebuie sa aiba loc cu cateva saptamani inainte de a incepe plantarile.

Daca ai pomi fructiferi, aplica fertilizant la radacina, dupa ce ai sapat pamantul din jurul acestora.

4. Verifica instalatiile si reparara-le

Momentul in care plantele vor rasari trebuie sa-ti gaseasca curtea complet functionala.
Care sunt sistemele si instalatiile care ar putea necesita interventii:

  • Gardurile – repara ce s-a rupt si vezi daca e nevoie de un strat nou de lac sau vopsea
  • Sistemul de irigare al gazonului
  • Robinetii si instalatiile de apa
  • Instalatiile de iluminat

Nu uita sa arunci o privire si la starea pavelelor – indiferent de material – daca e nevoie de repozitionare, daca s-au crapat sau afundat etc.

5. Planifica lucrarile de reamenajare si calendarul de plantare

Daca te gandesti sa dai un aer nou curtii tale sau sa ii reorganizezi functionalitatile, e bine sa pui mai intai pe hartie ce ti-ai propus.

Primavara e momentul oportun sa decizi daca vrei sa renunti la unele plante perene, sa tai sau sa plantezi pomi, sa plantezi gazon, sa faci alei noi sau sa schimbi pavajul.

Realizeaza o schita de buget si ia masuratori, observa daca planurile tale sunt in acord cu spatiul si bugetul de care dispui.

Documenteaza-te si cu privire la calendarul de plantare si transplantare: ce soiuri trebuie insamantate, rasadite sau mutate in lunile martie-aprilie, pentru a a rasari la timp. Tot acum, vei face si mutarea bulbilor florilor perene, precum lalelele, inainte sa inmugureasca.

Cu cat vei lucra mai organizat, cu atat munca iti va fi mai simpla.

Respecta etapele de mai sus, asigura-te ca ai la indemana uneltele de gradina potrivite si gradina ta va arata minunat la vara!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.