Sfaturi pentru curățenia de primăvară din garaj

Chiar dacă folosești garajul pentru mașină, știm cu toții că acest spațiu devine cu timpul o unitate de depozitare pentru nenumărate obiecte pe care le folosești ocazional sau deloc. De la decorațiunile de Crăciun și echipamente sportive până la uneltele și accesoriile de grădinărit, garajul tău poate deveni o adevărată oază a dezordinii. Primăvara este momentul perfect pentru a face curățenie în garaj, pentru a-l reorganiza și a-i da unul sau mai multe scopuri utile.
1. Unelte și accesorii de care ai nevoie pentru curățarea garajului
Indiferent cum îți împarți munca, trebuie să începi prin a selecta accesoriile și sculele necesare pentru curățenie. Desigur, scopul principal este de a scoate din garaj absolut tot pentru o curățenie temeinică. Va fi mult de lucru, așa că fă-ți necesarul în avans. Vei avea nevoie de:
- Mănuși de lucru și ochelari de protecție – în garajul tău există nenumărate substanțe toxice, praf și particule dăunătoare, așa că trebuie să îți protejezi mâinile și ochii în timp ce lucrezi;
- Mătură specială pentru suprafețe de ciment;
- Un aspirator specializat cu extensie pentru îndepărtarea prafului, deșeurilor uscate și deșeurilor umede. Un astfel de aspirator industrial îți va fi extrem de folositor și dacă dorești să transformi o parte a garajului în atelier de lucru, de exemplu;
- O scară pentru a putea curăța mai ușor pereții, ușa și tavanul garajului;
- Mop cu găleată și lavete de microfibră pentru îndepărtarea prafului;
- O soluție de curățare profesională care poate îndepărta și petele de ulei, combustibil, praful și noroiul acumulate de-a lungul iernii în garaj;
- Saci de gunoi și cutii în care să arunci tot ce nu îți mai trebuie;
- Un cărucior/liză de metal pentru transport. Acesta este extrem de util dacă dorești să transporți anvelope, piese de mașină, cutii, unelte grele sau accesorii precum truse de scule sau chiar mobilier vechi, etc. O liză este oricând folositoare indiferent ce activități dorești să realizezi în garaj.
Acum că ai toate lucrurile la îndemână, poți începe golirea garajului. Pune toate lucrurile pe categorii: „de păstrat”, „de reciclat/donat,” și „de aruncat.”
Ai grijă să depozitezi și să elimini corect, conform legii, toate substanțele toxice de care nu mai ai nevoie: vopsele și uleiuri, îngrășăminte pentru plante, insecticide, baterii uzate, tuburi de spray, etc.
2. Curăță și reîmprospătează spațiul
Principiul din spatele oricărei curățenii reușite este să începi de sus în jos și de la stânga la dreapta pentru a curăța și elimina integral murdăria dintr-un spațiu. Cu ajutorul aspiratorului, curăță tavanul, colțurile și pereții. Nu uita câteva trucuri pe care să le pui în aplicare:
- Curăță ușa garajului atât la exterior cât mai ales la interior;
- Pentru podeaua garajului – cel mai probabil pătată de ulei, noroi și alte tipuri de murdărie – folosește o soluție de apă cu detergent degresant și continuă cu o soluție profesională de curățare;
- Nu uita să cureți și toate accesoriile din încăpere: clanțe și mânere, becuri și aplici, butonul de deschidere al garajului, canturi, praguri, etc.
Dacă te-ai gândit că garajul tău are nevoie de un strat proaspăt de var, acum este momentul: alege o vopsea într-o culoare care îți place și folosește un pistol de vopsit pentru a rezolva problema simplu.
produse recomandate
3. Organizează-ți garajul eficient
Dacă garajul tău este suficient de spațios pentru a-ți proteja mașina dar și pentru a-ți permite să realizezi și alte activități, este timpul să îl organizezi pe scopuri și zone.
Atelier de lucru/reparații
Poți transforma o zonă a garajului într-un atelier de lucru dedicat mașinii tale sau diverselor reparații în casă sau în afara acesteia. Pentru asta, ai nevoie de un minim necesar de scule, echipamente și accesorii:
- Un dulap metalic în care să păstrezi în siguranță atât echipamentul tău de lucru, cât și diversele scule, unelte, produse, etc;
- Un banc de lucru dacă spațiul ți-o permite sau o masă de lucru portabilă dacă ai nevoie să te muți dintr-o parte în alta a spațiului;
- Un cărucior mobil echipat cu scule – acestea îți vor fi extrem de utile dacă dorești să faci diverse reparații în casă sau la mașină;
- Alte soluții de depozitare: genți pentru scule, cutii de scule compartimentate, cutii etajabile pe care le poți monta direct pe perete, etc.
Atelier de tâmplărie
Pentru a-ți amenaja un mic atelier de tâmplărie în garaj, vei avea nevoie de mai toate accesoriile menționate mai sus, dar și de un banc de lucru și câteva scule esențiale pentru proiectele tale: menghină pentru lemn, rindea electrică și multe altele.
Magazie de grădinărit
Ca și în cazul unui atelier de reparații sau de tâmplărie, spațiul dedicat activităților de grădinărit trebuie să fie funcțional, aerisit și ușor de folosit/curățat. Nu uita de cutiile cu sertare pentru uneltele de grădină de dimensiuni mici, cutii de îngrășământ, semințe de flori, etc. Design-ul trebuie gândit pe verticală, așa că nu te teme de dulapuri sau rafturi suspendate.
Un dulap de tip vestiar cu două uși îți va fi foarte util pentru a păstra fără probleme toate sculele de grădinărit voluminoase: greblă, lopată, săpăligă, etc. Alături de acestea, poți feri de praf și umezeală și echipamentul tău de lucru.
4. Menținerea sculelor și echipamentelor în spații curate și uscate
Mașina ta, sculele și echipamentele pe care le depozitezi, precum și produsele/materialele pe care le folosești trebuie ferite de praf, umezeală, poluanți, etc.
Un garaj curat și uscat prelungește viața și funcționalitatea tuturor lucrurilor pe care le păstrezi și folosești. Fie că păstrezi în siguranță produse naturale/chimice, fie că vrei să menții în perfectă stare mașina de tuns iarba sau sculele electrice folosite în tâmplărie, un spațiu sigur îți oferă și ție mai multă siguranță.
Tu când ai făcut curățenie în garaj ultima oară? Te-ai gândit să organizezi în garaj și un alt tip de atelier/spațiu de lucru pentru reparații sau diverse proiecte și hobby-uri?