Cele mai bune unelte pentru pregatirea lemnului de foc

2146
1
Share:
Cele mai bune unelte pentru pregatirea lemnului de foc

Nu doar cei ce traiesc intr-o zona rurala sunt preocupati in aceasta perioada de aprovizionarea cu lemne pentru foc. Lemnul este o sursa tot mai populara pentru incalzirea centralelor termice, a sobelor sau a semineelor, precum si pentru cuptoarele de gatit sau gratare.

Dar ce se intampla odata ce ai achizitionat cantitatea de lemn necesara? Cum o pregatesti pentru depozitare si folosire? Cel mai probabil te alegi cu o stiva de busteni sau trunchiuri de copaci in curte de care trebuie sa te ocupi. In functie de cantitatea de lemn pe care o pregatesti, a bugetului sau al timpului pe care il ai la dispozitie, ai de ales dintre cateva unelte.

Citeste in continuare despre cele mai bune unelte pentru pregatirea lemnului, pentru a alege pe cea mai potrivita pentru tine. Incepem lista cu cele mai accesibile si incheiem cu cele ce ofera eficienta maxima, dar sunt la un pret mai ridicat.

Toporul

Traditionalul topor este cel mai indicat pentru cei ce au un consum redus de lemne in propria gospodarie si au suficient timp pentru le taia. Folosirea toporului in pregatirea lemnelor necesita nu doar o forta mai mare, dar prelungeste destul de mult si timpul de lucru.

Pentru a alimenta un semineu, sau pentru un gratar in gradina un topor iti va fi suficient. Chiar si pentru o soba cu lemne, cei mai rezistenti pot folosi toporul pentru a despica o cantitate mai mare de lemne. Alege insa un topor cu o coada rezistenta, maner antiaderent si o lama din otel. Dupa cativa busteni, acestea vor face diferenta!

Despicatorul vertical

Aceste despicatoare au aparut deja in gospodarii de ceva vreme. Sunt folosite in special pentru despicarea bustenilor, pentru depozitarea si utilizarea lor ca si lemne de foc. Bustenii sunt taiati prin actionarea unui con care patrunde lemnul, iar masina este alimentata manual.

Poti sa il folosesti atat in regim casnic cat si semi-profesional si il vei primi fabricat in forma verticala. Despicatorul vertical asigura o forta de despicare de 3 – 4 tone si permite modificarea lungimii lemnelor ce urmeaza a fi despicate. Nu este recomandat insa pentru taierea pomilor si are nevoie de mai mult spatiu de depozitare.

Despicatorul orizontal

O unealta populara, despicatorul orizontal asigura o eficienta mare de taiere a lemnelor. Despicatorul permite pregatirea bustenilor cu lungime de pana la 520 mm si un diametru de pana la 250 mm. Cu o forta de strangere de pana la 6T si alimentat la 230V este unealta potrivita in orice gospodarie.

Drujba

Aceasta este extrem de utila nu doar pentru pregatirea lemnului de foc, dar si pentru alte activitati in gospodarie. Alege drujba in functie de volumul de lemn pe care trebuie sa il tai si a grosimii trunchiurilor. Ca si in cazul toporului, drujba nu necesita multa intretinere sau spatiu de depozitare.

Foloseste drujba atat pentru taierea trunchiurilor, cat si a bustenilor si te bucuri de o eficienta marita intr-un timp scurt. Nu necesita la fel de multa forta ca un topor, dar poti intampina probleme la bustenii mai mari. Atunci cand alegi drujba fii atent si la putere si consumul de carburant, in cazul in care nu este una electrica.

Fierastraul circular

O unealta usor de folosit si eficienta in orice gospodarie. Datorita panzei de taiere circulara, fierastraul permite pregatirea unui volum mare de lemne intr-un timp foarte scurt. Potrivit atat pentru busteni cat si pentru crengi sau trunchiuri, este unealta care te ajuta sa tai lemnele in timpul cel mai scurt.

Pozitionat pe suportul rezistent, fierastraul este dotat cu o panza circulara de 400mm care asigura o viteza mare de taiere. Daca alegi un fierastrau circular, vei putea controla cu precizie si dimensiunea lemnelor pentru foc. Atentie insa sa il cureti dupa fiecare utilizare si sa il depozitezi corespunzator.

Indiferent de unealta pe care o alegi te sfatuim sa achizitionezi de la un producator sau un furnizor care detine si piese de schimb, in caz de defectiune. Nu uita sa porti mereu echipament de protectie, indiferent de ce unealta folosesti.

Care este unealta pe care tu te bazezi atunci cand pregatesti lemnele pentru foc?

Share:

1 comment

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.