CELE MAI BUNE UNELTE PENTRU PREGĂTIREA LEMNULUI DE FOC

Share:

Nu doar cei ce trăiesc într-o zonă rurală sunt preocupaţi în această perioadă de aprovizionarea cu lemne pentru foc. Așa cum probabil ai aflat, încălzirea cu lemne redevine la modă chiar și în zona urbană într-o perioadă în care costurile cu încălzirea și energia electrică îi îngrijorează pe cei mai mulți dintre noi.

Cu alte cuvinte, lemnul este o sursă tot mai populară pentru încălzirea centralelor termice, a sobelor sau a șemineurilor (pentru casă sau apartamente), precum și pentru cuptoarele de gătit sau grătare.

Dar ce se întâmplă odată ce ai achiziționat cantitatea de lemn necesară? Cum o pregătești pentru depozitare și folosire? Cel mai probabil te alegi cu o stivă de bușteni sau trunchiuri de copaci în curte de care trebuie să te ocupi. În funcţie de cantitatea de lemn pe care o pregătești, a bugetului sau al timpului pe care îl ai la dispoziție, ai de ales dintre câteva scule și echipamente.

Unelte și accesorii pentru pregătirea lemnului de foc

Citește în continuare despre cele mai bune unelte pentru pregătirea, depozitarea și utilizarea lemnului de foc, pentru a o alege pe cea mai potrivită pentru tine.

1. Toporul

Tradiționalul topor este cel mai indicat pentru cei ce au un consum redus de lemne în propria gospodărie și au suficient timp pentru le tăia. Folosirea toporului în pregătirea lemnelor necesită nu doar o forţă mai mare, dar prelungeşte destul de mult și timpul de lucru.

Pentru a alimenta un șemineu sau pentru un grătar în grădină, un topor îți va fi suficient. Chiar și pentru o sobă cu lemne, cei mai rezistenți pot folosi toporul pentru a despica o cantitate mai mare de lemne. Alege însă un topor cu o coadă rezistentă, mâner anti-aderent și o lamă din oțel. După ce tai câțiva bușteni, acestea vor face diferența!

2. Securea

Folosită mai ales pentru lucrări de precizie și finețe, securea te ajută să tai lemnele mai mari în bucăți mai mici și mai ușor de folosit pentru aprinderea focului și încălzirea casei. O secure forestieră îți va fi de mare ajutor: o poți folosi cu o singură mână, este mult mai portabilă decât un topor și, în plus, o poți folosi și pentru alte activități în gospodărie decât pregătirea lemnelor de foc.

3. Mașina verticală de despicat lemn

Aceste despicătoare au apărut deja în gospodării de ceva vreme. Sunt folosite în special pentru despicarea buștenilor în vederea depozitării și utilizării lor ca lemne de foc. Buștenii sunt tăiați prin acționarea unui con care pătrunde lemnul, iar mașina este alimentată manual.

Poţi folosi această unealtă atât în regim casnic, cât și semi-profesional și o vei primi fabricată în formă verticală. Despicătorul vertical asigură o forţă de despicare de 3 – 4 tone și permite modificarea lungimii lemnelor ce urmează a fi despicate. Nu este un echipament recomandat însă pentru tăierea pomilor și are nevoie de mai mult spaţiu de depozitare.

Cu alte cuvinte, această unealtă le este utilă celor care locuiesc la casă (în mediul rural sau urban) și care au nevoie să prelucreze cantități mari de lemne de foc pe parcursul iernii. În plus, utilizatorii trebuie să se asigure și că au unde și cum depozita unealta în siguranță atunci când nu o folosesc.

4. Drujba

Despre drujbe am mai discutat și cu alte ocazii, ajungând la concluzia că această unealtă este extrem de utilă nu doar pentru pregătirea lemnului de foc, dar și pentru nenumărate alte activităţi în gospodărie. Citește acest ghid de alegere a unei drujbe potrivite și achiziționează un model în funcţie de volumul de lemn pe care trebuie să îl tai și a grosimii trunchiurilor. Ca și în cazul toporului sau a securii, drujba nu necesită multă întreţinere sau spaţiu de depozitare.

Cu toate acestea, și cele mai performante drujbe pot suferi defecțiuni, așa că află care sunt cele mai comune probleme ale drujbelor și cum le poți rezolva.

Foloseşte drujba atât pentru tăierea trunchiurilor, cât și a buștenilor pentru a te bucura de o eficiență mărită într-un timp scurt. Drujba nu necesită la fel de multă forţă ca un topor, dar poţi întâmpina probleme la buștenii mai mari. Atunci când alegi drujba, fii atent și la puterea și consumul de carburant, în cazul în care nu este una electrică sau cu acumulator.

5. Fierăstrăul circular

Aceasta este o unealtă ușor de folosit și eficientă în orice gospodărie. Datorită pânzei de tăiere circulară, fierăstrăul permite pregătirea unui volum mare de lemne într-un timp foarte scurt. Potrivit atât pentru bușteni, cât și pentru crengi sau trunchiuri, fierăstrăul circular este unealta care te ajută să tai lemnele în timpul cel mai scurt.

Poziționat pe un suport rezistent, fierăstrăul este dotat cu o pânză circulară de 400mm care asigură o viteză mare de tăiere. Dacă alegi un fierăstrău circular, vei putea controla cu precizie și dimensiunea lemnelor pentru foc. Atenţie însă la mentenanța acestui echipament, pentru că va trebui să îl cureți după fiecare utilizare și să îl depozitezi corespunzător.

6. Aspirator deșeuri lemn

Un aspirator special pentru așchii și alte deșeuri de lemn este o unealtă absolut necesară tuturor celor care trebuie să curețe un atelier de tâmplărie sau curtea casei după ce au pregătit lemnele de foc. Sistemul de aspirare deșeuri de lemn are o capacitate foarte mare (1000 m³ / h) și este foarte util dacă vrei să îți menții curtea, garajul sau aleea pentru mașină curată și fără pic de reziduuri de lemn, așchii periculoase și mizerie.

7. Umidometrul pentru lemn

Acum că ai destule lemne pentru foc și curtea arată ca nouă, e timpul să depozitezi „combustibilul” și să uiți de frigul de afară. Dar depozitarea lemnului pentru foc are un inamic greu de învins: umezeala. Fie că ții lemnele de foc într-un depozit special și bine izolat în curte, fie că le depozitezi în pivniță, pod, sau într-una din boxele speciale de la subsolul blocului, tot va trebui să le verifici constant. Dincolo de faptul că lemnul ud nu arde, el dezvoltă mucegai și alte probleme care îți vor da bătăi mari de cap.

Umidometrul pentru lemn este un instrument care măsoară gradul de uscare al lemnelor de foc pentru a le crește eficiența la ardere și a reduce emisiile toxice. Cu un astfel de instrument, lemnul tău se va afla în siguranță, iar tu te vei bucura de un randament mare al investiției în lemn de foc, căci vei ști când și cum să iei măsuri atunci când gradul de umiditate devine prea mare.

Concluzie

Indiferent de uneltele și accesoriile pe care le alegi pentru a prelucra lemnul de foc, te sfătuim să achiziționezi de la un producător sau un furnizor care deține și piese de schimb, în caz de defecţiuni. În plus, nu uita să porţi mereu echipament de protecţie, indiferent de ce unealtă folosești.

Care este unealta pe care tu te bazezi cel mai mult atunci când pregătești lemnele pentru foc?

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.