GHID: Cum să alegi un aspirator industrial

Aspiratoarele industriale sunt un lucru obișnuit pe șantierele de construcții, în fabrici sau hale industriale, dar în ultima vreme, ele și-au găsit locul și în ateliere de tâmplărie, garaje și ateliere auto, în inventarele prestatorilor de servicii de amenajări interioare și curățenie, în atelierele de mobilă, etc.
Capabile să îndepărteze eficient praful de beton, moloz, rumegușul de lemn și metal, pulberi abrazive și de altă natură, deșeuri uscate și umede, cenușă, dar și mici fragmente de sticlă și ceramică, aspiratoarele industriale reprezintă o investiție excelentă. Dar cum alegi un astfel de echipament și cum știi că îl ai pe cel mai bun pentru nevoile tale? Hai să aflăm astăzi!
Avantajele aspiratoarelor industriale
Dincolo de faptul că un aspirator industrial te ajută să faci o curățenie impecabilă într-un apartament după lucrări de renovare, în atelierul de tâmplărie, în garaj sau într-o hală de producție, aceste echipamente au și alte beneficii:
- Viață foarte lungă și timpi îndelungați de funcționare care, per total, te vor ajuta să îți amortizezi investiția într-un timp foarte scurt;
- Eficiență maximă și sustenabilitate în cazul modelelor prevăzute cu filtre HEPA, care pot curăța și cele mai fine pulberi fără a afecta performanțele aspiratorului sau mediul înconjurător;
- Sunt ergonomice și ușor de folosit, chiar dacă sunt niște aparate masive, solide și destul de grele.
Cum să cumperi un aspirator industrial
Unele aspiratoare industriale pot curăța și deșeuri lichide, așa că alegerea unui model poate deveni destul de dificilă. Hai să vedem în continuare câteva elemente după care să te ghidezi atunci când alegi un astfel de echipament.
1. Destinația aspiratorului
Un aspirator industrial va funcționa la capacitate și eficiență maxime dacă alegi modelul potrivit pentru activitatea potrivită.
- Aspiratoare de tip uscat: cele mai populare, acestea pot curăța praful, molozul fin, așchii de lemn și metal, rumegușul, particule de mâncare, etc.
- Aspiratoare de tip umed: acestea utilizează pompe de mare performanță pentru a curăța cantități mari de lichide dense – apă pluvială, deșeuri lichide, etc.
- Aspiratoarele uscat/umede: mai versatile și la fel de eficiente, aceste aspiratoare hibrid pot îndepărta atât materiale uscate cât și umede, fiind folosite pentru curățenie după construcții, curățenia clădirilor de birouri, a caselor foarte mari, a halelor de producție, a atelierelor, în școli, spitale, hoteluri, spații comerciale, etc.
În general, se recomandă cumpărarea unui aspirator dedicat pentru activitatea principală pe care trebuie să o realizeze. Cu toate acestea, aspiratoarele uscat/umede oferă o plajă largă de posibilități, fiind și cele mai des cumpărate de pe piață.
2. Puterea motorului și puterea de aspirare
Mulți consideră în mod eronat că puterea motorului unui aspirator este suficientă pentru a le indica performanțele dispozitivului de a curăța diverse materiale și deșeuri. Ca și la aspiratoarele obișnuite, de casă, puterea motorului este doar un factor care trebuie avut în vedere.
- Puterea motorului. Majoritatea aspiratoarelor industriale vin în trei mari categorii: aspiratoare de 800W – 1100 W (de exemplu, un aspirator de praf și deșeuri uscate), aspiratoare de 1200W – 2000 W (de exemplu, un aspirator industrial umed-uscat) și aspiratoare industriale pentru construcții, de putere peste 2000 W (cum ar fi acest model de 3000 W util pe șantiere, de exemplu).
- Fluxul de aer (litru/minut), debitul de aer (metru cub/minut), putere sucțiune (mbar) și puterea de aspirare (Pa). Acestea sunt caracteristici vitale atunci când alegi un aspirator industrial, reprezentând forța cu care dispozitivul extrage materialele solide și lichide de pe o suprafață. Cu cât aceste valori sunt mai mari, cu atât dispozitivul va fi mai eficient.
3. Colectarea deșeurilor
Deși există aspiratoare industriale cu sac – precum aspiratoarele profesionale universale – cele mai multe vin prevăzute cu recipiente sau cuve de proporții considerabile. Chiar și sacii de colectare sunt mult mai încăpători decât sacii aspiratoarelor obișnuite. Te poți aștepta de la un aspirator industrial pentru praf și deșeuri să aibă un rezervor din oțel inoxidabil de o capacitate care oscilează între 30 de litri până la 80 de litri și mai mult. În cazul în care cauți un aspirator pentru deșeuri lichide, ia în calcul și prezența/absența unei pompe sau a unui rezervor înclinat pentru a face mai ușoară golirea acestuia.
produse recomandate
4. Sisteme de filtrare
O bună parte din aspiratoarele industriale vin echipate cu filtre HEPA – eficiente în proporție de 99.97% să elimine particule cu diametrul de până la 0.3 micrometri. Filtrele HEPA au ca scop capturarea particulelor periculoase pentru sănătate, precum acarienii sau alte organisme din aer și praf care ar putea reprezenta un pericol. În funcție de zona care trebuie curățată – există o diferență între un atelier de tâmplărie și un spital – va trebui să folosești un aspirator industrial la standardele în vigoare.
Mediul de lucru îți va impune într-o oarecare măsură și echipamentul de care ai nevoie. De exemplu, în anumite spații, nu poți folosi decât un aspirator și desprăfuitor certificat pentru aspirarea pulberilor toxice din clasa M. În alte medii, poţi folosi un aparat de uz profesional pentru aspirare în medii umede și uscate cu filtre standard, care nu este adecvat aspirării de prafuri clasificate ca nocive pentru sănătate.
5. Ergonomie și caracteristici speciale
Aspiratoarele industriale sunt echipamente grele și masive. Din acest motiv, factori precum greutatea, manevrabilitatea, ergonomia (mânere, formă, etc.), lungimea cablului electric și al furtunului, diversitatea capetelor de aspirare, prezența roților pentru transport facil, etc. sunt cruciali atunci când iei decizia achiziției unui astfel de aparat.
Câteva cuvinte despre siguranța acestor aparate
Dacă mediul în care faci curățenie și materialele (în special cele lichide) pe care vrei să le îndepărtezi sunt considerate periculoase (inflamabile sau combustibile), trebuie să achiziționezi un aspirator industrial certificat internațional. În lipsa unor garanții de siguranță, curățenia în medii periculoase poate duce la electrocutări, explozii, incendii, etc. Dacă ai angajați sau colegi care folosesc astfel de aspiratoare, atunci trebuie să le oferi un instructaj adecvat în ceea ce privește mediile și materialele de mare risc, precum și utilizarea corectă a aspiratoarelor industriale.
Tu ai folosit vreodată un aspirator industrial sau dorești să achiziționezi unul? Ce factori consideri că sunt importanți atunci când alegi un astfel de aparat?