DIY: Cum să construiești un pătuț pentru copilul tău

Una dintre primele dezbateri apărute într-o familie care se mărește este legată de pătuțul copilului.
Ce ai spune să-l construiești chiar tu? Este un proiect care necesită un nivel mediu de pricepere și trusa de scule pe care majoritatea iubitorilor de bricolaj o au în casă. Pe lângă satisfacția de care vei avea parte, vei economisi o sumă importantă din bugetul alocat pentru mobilier.
Află cum să procedezi și de ce detalii să ții cont când construiești un pătuț pentru copilul tău.
Uneltele și accesoriile necesare
- Mașina de găurit și burghie pentru lemn;
- Șurubelniță electrică sau trusa de scule care conține capetele necesare pentru înșurubare;
- Fierăstrău circular pentru lemn;
Dacă simți că nu ai îndemânarea necesară pentru a debita componentele din lemn, poți apela, alternativ la serviciul de debitare oferit de un atelier de tâmplărie. - Rindea electrică pentru finisarea cherestelei;
- Holzșuruburi cu cap înecat, de 30 mm lungime;
- Pistol de vopsit.
Etapele de lucru
Intuiești deja că cel mai important aspect, dincolo de estetică, este siguranța. Un pătuț bine realizat trebuie să fie trainic, confortabil și fără riscuri pentru copil.
De aceea, acordă o atenție deosebită planificării înainte de a te pune la treabă.
1. Planificarea
Ce materiale să alegi? Cherestea de esență tare sau moale.
Esențele tari (stejar, fag, nuc, cireș, paltin) sunt mai rezistente, în schimb cele moi (brad, pin, molid) sunt mai avantajoase ca preț și îți oferă o rezistență pe care te poți baza, având în vedere greutatea mică a copilului.
Ce model de pătuț? Depinde, desigur, de gusturile tale, însă pentru persoanele care nu au o experiență foarte bogată, noi recomandăm modelele simple, dreptunghiulare, fără elemente decorative. Lateralele patului trebuie să ofere protecție, dar și să lase aerul să circule, de aceea pătuțul cu zăbrele este cel mai popular.
Poți plusa la capitolul estetică prin accesoriile textile cu care îl vei echipa.
Tutorialul de mai jos îți arată pașii de urmat pentru realizarea unui astfel de model de bază.
Cât de mare ar trebui să fie pătuțul pentru copil? Baza pătuțului să aibă aproape aceleași dimensiuni ca și salteaua, pentru a nu exista spații goale.
Cele mai comune dimensiuni de saltea pentru paturile de copii mici sunt 120 x 60 cm și 140 x 70 cm, așa că îți recomandăm să mergi pe una dintre aceste două dimensiuni.
2. Pregătirea materialelor
Împarte proiectul în 4 părți: latura de la perete, latura din față (mai joasă, ca să îți permită să te apleci mai ușor deasupra pătuțului), lateralele, cadrul pentru saltea.
Vezi necesarul de cherestea pentru fiecare parte:
Latura de la perete
- 1 bucată 19 x 90 mm, 135 cm lungime (rama de jos)
- 1 bucată 19 x 60 mm, 135 cm lungime (rama de sus)
- 2 bucăți 19 x 60 mm, 75 cm lungime (stânga, dreapta)
- 10 bucăți 18 x 46 mm, 75 cm lungime (zăbrelele)
Latura din față
- 1 bucată 19 x 90 mm, 135 cm lungime (rama de jos)
- 1 bucată 19 x 60 mm, 135 cm lungime (rama de sus)
- 2 bucăți 19 x 60 mm, 60 cm lungime (stânga, dreapta)
- 10 bucăți 18 x 46 mm, 60 cm lungime (zăbrelele)
Lateralele (x 2)
- 1 bucată 19 x 90 mm, 75 cm lungime (rama de jos)
- 3 bucăți 19 x 60 mm, 75 cm lungime (rama de sus, stânga, dreapta)
- 5 bucăți 18 x 46 mm, 75 cm lungime (zăbrelele)
Cadrul pentru saltea
- 2 bucăți 19 x 60 mm, 135 cm lungime (lungimea cadrului)
- 2 bucăți 19 x 60 mm, 68 cm lungime (lățimea cadrului)
- 11 bucăți 19 x 60 mm, 68 cm lungime (lamelele)
- 2 bucăți 18 x 18 mm, 132 cm (suportul pe care vor sta lamelele)
Recapitulând, vei avea nevoie de 350 cm cherestea 19 x 90 mm, 1650 cm cherestea 19 x 60 mm, 1750 cm cherestea 18 x 46 mm și 270 cm cherestea 18 x 18 mm.
Riglele și scândurile de cherestea se găsesc la lungimi standard, cuprinse între 100 – 300 cm, așa că nu vei putea cumpăra cantitatea exactă, dar este mereu recomandat să te aprovizionezi puțin peste estimări, pentru situații neprevăzute.
Cheresteaua nerindeluită necesită finisare cu o rindea electrică, iar ulterior va trebui să te ocupi de debitarea tuturor pieselor la dimensiunile specificate.
produse recomandate
3. Asamblarea elementelor
Îți sugerăm să îmbini fiecare parte a pătuțului rând pe rând: începe cu partea din față, continuă cu lateralele și partea din spate și termină cu cadrul pentru saltea.
Vei repeta același proces:
- Cu bormașina, dai găuri la capetele laturilor verticale;
- Fixezi laturile verticale în laturile orizontale, sus și jos, cu holzșuruburi. Asigură-te că toate laturile sunt aliniate perfect înainte de strânge șuruburile, cu ajutorul unei nivele. În acest video poți vedea metoda de înșurubare.
- Procedezi identic și cu zăbrelele, găurindu-le la ambele capete și fixându-le la distanțe egale de laturile orizontale. Măsoară și marchează distanțele folosind un metru de tâmplărie și un creion.
Când cele 4 laturi sunt gata, asamblează-le folosind șuruburi, iar ca să rigidizezi structura, poți aplica la îmbinări adeziv pentru lemn.
Pentru suportul de saltea, vei îmbina prin aceeași metodă cele 4 laturi care formează cadrul dreptunghiular și apoi vei fixa pe interiorul laturilor lungi suporturile pentru lamele. Lamelele vor fi găurite la capete și fixate de suport la distanțe egale – exact cum ai procedat și cu zăbrelele.
Marchează înălțimea la care vrei să plasezi suportul pentru saltea și fixează-l în interiorul pătuțului cu șuruburi.
4. Finisare și vopsire
Chiar dacă ai rindeluit lemnul, trebuie să ai grijă să nu existe colțuri nefinisate sau fisuri în care bebelușul s-ar putea zgâria. Mai mult, acest pas e necesar pentru ca lemnul să absoarbă uniform vopseaua.
Finisează în lungul fibrei de lemn, cu șmirghel abraziv de granulație mică (până la 220) sau burete abraziv (se mulează mai bine pe suprafețele mici, precum zăbrelele).
După finisare, desprăfuiește lemnul cu ajutorul unei cârpe umede și lasă-l să se usuce înainte de vopsire sau lăcuire.
Dacă dorești să păstrezi aspectul lemnului, poți aplica un lac incolor sau în diverse tonuri, iar cealaltă variantă populară este vopsirea în alb.
În ambele cazuri, verifică eticheta și alege produse pe bază de apă, non-toxice.
Spor la treabă!