Scule si unelte care iti fac munca de dulgher mai usoara (II)

3983
0
Share:
scule si unelte pentru dulgheri

Lucrul cu lemnul este o munca intensa. Ca sa mearga totul ca pe roate, ai nevoie de instrumentele cele mai bune.

Intr-un articol anterior ti-am prezentat 5 unelte indispensabile pe care le folosesc dulgherii profesionisti. Azi te ajutam sa iti completezi arsenalul si propunem o noua lista utila de scule si unelte pe care sa le ai la indemana.

1. Drujba

Daca prelucrezi des lemnul, o drujba e absolut necesara – te va ajuta sa debitezi usor, rapid si precis.

Pe piata exista drujbe pe combustibil (benzina sau motorina) si drujbe electrice.

Motofierastraul pe carburant are o putere mai mare, fiind destinat in general bustenilor si pieselor din lemn de mare calibru. Are o greutate mai mare si este mai robust, insa modelele moderne au o forma ergonomica pentru manevrabilitate buna.

Pentru bucatile de lemn mai mici sau pentru utilizarea ocazionala, iti recomandam sa cumperi o drujba electrica. Pe langa greutatea mai redusa si pretul mai mic, aceasta se intretine si mai usor. Daca nu vrei sa depinzi de alimentarea electrica si ai nevoie de mobilitate, verifica si modelele de drujba cu acumulator.

2. Ciocane

N-am putea sa uitam de ciocanul special pentru tamplarie – te ajuta sa bati si sa scoti cuiele usor.
Poti alege un model cu coada metalica, din lemn sau cu coada din fibra de sticla, ce are o rezistenta mare la temperatura, umiditate si socuri. Manerul cauciucat iti permite o priza mai buna si mai confortabila.

Verifica si greutatea – cu un ciocan mai usor vei obosi mai greu si vei avea mai multa viteza de lucru.

3. Rindele

Sunt nelipsite in procesul de finisare al lemnului. Pentru prima prelucrare a lemnului sau dupa prelucrarea bruta cu un fierastrau circular, poti folosi rindeaua manuala.

Exista diverse dimensiuni ale corpului si ale cutitului cu care este prevazuta o rindea. Rindelele manuale bloc, din lemn de fag, sunt cele mai raspandite. Sunt mai usoare si sunt utile pentru prelucrarea generala – rotunjirea muchiilor, nivelare si indepartea defectelor mici ale lemnului.

La operatiunile de netezire de mai mare finete si complexitate, poti alege o rindea manuala din metal. Acest tip permite ajustari ale adancimii si iunghiului de aschiere, regland cutitul prin surub si levier.

In lucrarile mai mari de dulgherie (finisare grinzi, placi de lemn, parchet, mobila s.a.), se folosesc rindele electrice portabile sau fixe (de banc, asa-numitele masini de rindeluit).

Puterea motorului variaza intre 600 – 1600 W (pentru lemnul de esenta tare vei avea nevoie de un motor mai puternic). Rindeaua electrica permite reglararea adancimii de taiere si faltuire.

Chiar daca sunt mai mari si mai grele decat cele manuale, rindele electrice portabile au o constructie inteligenta, ce le face usor de manuit. Modelele vin cu optiuni foarte variate – alegerea ta depinde de cum si cat de des vei folosi rindeaua.

4. Dalti

Alaturi de rindele, daltile sunt uneltele multifunctionale reprezentative in dulgherie. Acestea se folosesc pentru a decupa lemnul prins la strung sau pe masa de lucru, in scop decorativ sau practic (indepartarea surplusului, rotunjire, realizarea de santuri, scobituri s.a.).

E bine sa ai mai multe dimensiuni de dalti, pe care sa le folosesti in functie de bucatile de lemn cu care lucrezi si de operatiunea dorita. Daltile de scobit, pe care le vei folosi pentru realizarea imbinarilor in lemn, au o lama foarte groasa si se folosesc impreuna cu ciocanul. Cele pentru detalii au lama mai mica si mai subtire.

Asigura-te ca alegi un set de dalti de foarte buna calitate, din otel rezistent si cu un maner practic, din lemn sau cu invelis cauciucat, usor de apucat si manevrat.

Acestea sunt cateva din cele mai utilizate scule si unelte de catre dulgherii profesionisti si amatori, dar nu sunt singurele.

Lista va continua luna viitoare, in partea a treia a articolului. Asa ca nu uita sa te abonezi la newsletter, ca sa fii sigur ca vei afla primul cand apare noul articol!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.