Cum sa iti alegi un aparat de masurat distante

4504
0
Share:
aparat de masurat distanta

In constructii nu este loc pentru aproximari. Precizia este esentiala in momentul in care planifici lucrarile, asa ca ai nevoie de instrumente de masurat distante ce ofera o acuratete cat mai mare.

Ai la dispozitie echipamente performante, care masoara terenuri, hale de mari dimensiuni sau spatii inguste intr-un timp scurt si la fractiuni de milimetru.

Daca vrei sa abandonezi clasica ruleta, iata care sunt alternativele:

1. Roata de masurat distante

Pentru masuratorile pe distante mai mari, in general la exterior (drumuri, terenuri agricole, curti, terenuri sportive), iti recomandam roata de masurare. Aceasta realizeaza o masurare mecanica – liniara sau in linie curba prin deplasarea pe sol.

Cum functioneaza: Dupa fixarea punctului de pornire, cand roata este deplasata in fata, distanta se adauga, iar cand este deplasata in spate – se scade.

Valoarea masurata este inregistrata prin functia de stop, in momentul in care ai ajuns la punctul dorit si este redata pe un afisaj electronic, in milimetri, plasat de obicei pe maner.

Este un aparat de masurare rezistent, cu o greutate ce variaza in functie de model, intre 200 g – 2 kg si functioneaza pe baterii. Adesea, este pliabila, asa ca o poti transporta acolo unde este nevoie de ea. Modelele superioare asigura o precizie a masuratorii de +- 0.1%.

De retinut ca roata de masurat distante nu se poate folosi si pentru masurarea adancimilor.

2. Telemetrul de masurat distante

Daca esti interesat sa efectuezi masuratori pentru constructii, instalatii, amenajari interioare sau tamplarie, ai nevoie de un telemetru.

Acest aparat de masurat distante foloseste ultrasunetele sau laserul tinta pentru a masura cu mare precizie lungimi, arii si volume – extrem de folositor cand vrei sa calculezi cantitatea de materiale pentru o lucrare!
Gama de masurare a unui telemetru laser incepe de la 0.05 mm si poate merge pana la 60 m. Aparatul permite selectarea punctul de referinta a masuratorii in fata, in spate sau pin – din colt (la modelele cele mai performante).

Poti efectua masuratori pe verticala, diagonala si orizontala. Unele tipuri sunt dotate chiar cu functii matematice: suma, inmultire si Pitagora – calculeaza a treia latura a triunghiului – util pentru zonele mai greu accesibile.

Daca vei folosi telemetrul frecvent, vei aprecia functia de Bluetooth pe care o au unele modele, prin care poti transfera datele masurate pe laptop sau telefon.

Telemetrul pentru distante are dimensiuni compacte: incape in buzunar, in toc sau in orice trusa de scule. Exista si modele ceva mai robuste, cu carcasa mai mare, pentru utilizare intensiva pe santier. Cele mai multe sunt rezistente la apa, in timp ce altele au si o anduranta crescuta la soc si praf.

Ce alte detalii sa urmaresti cand alegi un aparat de masurat distante cu laser?

Pe langa gama de masurare si precizia aparatului, probabil ca te vor interesa si urmatoarele aspecte, care pot varia de la un model la altul de telemetru:

  • Durata de viata a bateriei– variaza intre 3.000 – 5.000 de masuratori. Bateriile sunt inlocuibile.
  • Afisajul electronic luminos, pentru masurarea in lumina scazuta si care sa poata fi citit si la soare.
  • Durata masuratorii– modelele hobby pot procesa masuratorile timp de cateva secunde, in timp ce unele din gamele superioare ofera rezultatul intr-o fractiune de secunda.
  • Memorarea– cele mai multe aparate retin 5 intrari ale valorilor masurate.
  • Temperatura de operare– sa le poti folosi si in conditii de ger, si de canicula. (-10 – 45 grade Celsius).

 
Dupa cum ai vazut, roata de masurare distante si telemetrul te ajuta sa masori corect, fara ajutorul altei persoane care sa tina ruleta, fara sa repeti masuratorile si intr-un timp scurt. Alegerea depinde de nevoile tale specifice – unde, cum si cat vei folosi aparatul.

Speram ca acest mini-ghid te va ajuta sa alegi!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.