Cum să alegi cel mai bun încălzitor pentru atelierul tău

850
1
Share:

Fie că ești un meșter experimentat, fie că ești un amator al bricolajului, probabil că îți petreci suficient timp în atelier, ocupându-te de diverse proiecte.

Știm că munca manuală aduce multe satisfacții și poate fi deconectantă în același timp, de aceea e important ca spațiul în care lucrezi să fie nu doar funcțional, ci și confortabil.

Să lucrezi într-un spațiu neîncălzit îți afectează și productivitatea, dar și sănătatea, pe termen lung. În plus, o parte dintre lucrările tale pot fi perturbate de temperaturile scăzute – de exemplu, când lucrezi cu lemn și adezivi.

Dar iarna nu trebuie să te împiedice să-ți desfășori activitatea. În cazul în care atelierul tău nu are un sistem de încălzire, poți rezolva asta cu un încălzitor portabil.

Află care este soluția optimă pentru tine.

Încălzitorul pentru atelier – criteriile de bază

Caracteristicile spațiului

În mod firesc, un atelier spațios, cu un volum mare de aer, va necesita un încălzitor cu putere înaltă. În special dacă în zona în care locuiești iernile sunt aspre, iar tu ai nevoie de o temperatură ambientală acceptabilă pentru a nu-ți simți permanent mâinile și picioarele reci.

În alegerea puterii încălzitorului, e relevant și dacă atelierul este integrat într-o clădire sau este o anexă separată, dacă este izolat termic, ori are multe ferestre. Un spațiu fără izolație termică sau unul cu suprafață mare din sticlă va necesita un încălzitor cu randament superior. Cu alte cuvinte, vei selecta un încălzitor pentru o suprafață mai mare decât cea actuală, ca să fii sigur că face față.

Într-un atelier aflat în garajul casei, cu o suprafață de 15-20 metri pătrați, te vei descurca și cu un încălzitor casnic cu ventilator, de 2000 W.

Ca să fii sigur, verifică specificațiile de pe site sau de pe ambalaj – de obicei, în descrierea produsului se menționează pentru ce suprafață sunt recomandate.

În funcție de suprafața atelierului tău, nu neglija nici lungimea cablului de alimentare. Evită situațiile în care cablul ar putea fi prea scurt sau prea lung pentru locul în care dispui de prize, ca să nu reprezinte un obstacol.

Cât de des folosești atelierul

În cazul în care folosești regulat spațiul de lucru și lucrezi în reprize de câteva ore, îți sugerăm să te orientezi spre încălzitoarele cu convecție. Acestea încălzesc rapid aerul din încăpere și distribuie uniform căldura, menținând-o constantă câtă vreme sunt în funcțiune.

În schimb, dacă lucrezi doar ocazional în atelier, poți opta atât pentru aparatele pe convecție, cât și pentru aparatele de încălzit radiante. Acestea nu încălzesc aerul, ci transferă căldura către obiecte.

Te ajută să te încălzești repede, dar nu mențin căldura pe perioade lungi de timp.

Specificul activității tale

Cu ce materiale lucrezi de obicei? Dacă în atelierul tău sunt prezente vopselurile, substanțele cu vapori volatili, lemnul și/sau rumegușul, materialele textile, acordă o atenție sporită acestei decizii.

Nu vei greși îndreptându-ți atenția spre încălzitoarele electrice – sunt cele mai sigure, chiar și în medii industriale și nu necesită o mentenanță deosebită.

Însă și aici există unele nuanțe.

Radiatoarele cu infraroșu, deși ieftine, ușoare și mobile, au rezistență expusă și ridică un mare pericol de incendiu dacă intră în contact cu unul dintre materialele enumerate anterior. De aceea, nu sunt tocmai cea mai inspirată decizie pentru un atelier, pentru că incidentele pot să apară.

Radiatoarele cu infraroșu sunt recomandate exclusiv pentru spațiile exterioare și le poți lua în calcul în situația în care „muți” atelierul pe terasă sau în curte.

Când lucrezi cu lemn, e bine să stai departe de încălzitoarele tip suflantă cu o putere mare, pentru că prin uscarea excesivă a aerului, pot cauza deformarea materialului.

E o idee bună să verifici, înainte de a cumpăra, ca încălzitorul să aibă funcții de siguranță, precum întreruperea curentului când aparatul se răstoarnă sau protecția la supraîncălzire.

Încă un lucru care trebuie luat în calcul este carcasa încălzitorului. Dacă lucrezi cu flacăra deschisă sau sudezi, e bine să optezi pentru o aerotermă cu carcasă metalică, în locul uneia din plastic.

De ce buget dispui

În funcție de obiceiurile tale de lucru și de specificul atelierului, evaluează-ți nevoile de consum. Obiectivul este să cumperi un tip de încălzitor care nu îți va împovăra inutil factura la electricitate.

Ideea este că puterea încălzitorului să fie adecvată dimensiunilor spațiului de lucru și echipamentul în sine să fie unul de calitate, cu eficiență energetică bună.

De asemenea, ajută să alegi un încălzitor cu mai multe trepte de căldură, ca să adaptezi intensitatea în funcție de cât de friguroasă e ziua respectivă.

Tipuri de încălzitoare

Încălzitoarele electrice portabile sunt varianta cea mai simplă de încălzire a unui atelier sau garaj. Principalele lor avantaje? Sunt accesibile ca preț, simplu de pus în funcțiune, vin într-o varietate de modele și variante de putere.

Iată care sunt variantele de încălzitoare electrice care se pretează pentru atelier:

Aerotermele

Sunt printre cele mai populare încălzitoare de pe piață, și asta pentru că nu costă mult, sunt ușor de mutat dintr-un loc în altul și dau rezultate rapide.

Aerotermele încălzesc eficient aerul, de aceea în cazul lor este extrem de important să respecți potrivirea lor cu suprafața de încălzit, pentru că altfel nu vor face față cerințelor tale și vor consuma energie în zadar.

Chiar dacă le cunoști de mult timp, nu strică să arunci o privire pe lista de produse din zilele noastre, care au evoluat foarte mult la capitolul funcții. Cele mai multe aeroterme actuale au termostat reglabil, oscilator al fluxului de aer, protecție la răsturnare și la supraîncălzire.

Ca măsură de precauție suplimentară, ai grijă să nu blochezi căile de ventilație cu diverse obiecte.

Un aspect relativ minor, dar care s-ar putea să conteze pentru tine, este că ventilatorul aerotermelor de mare putere poate fi zgomotos.

Încălzitoarele ceramice

Ca principiu de funcționare, sunt înrudite cu aeroterma, lucrează tot ca un ventilator de aer cald. Ce diferă? Elementul care se încălzește este confecționat din ceramică, și nu din metal.

Ceramica se răcește mai repede și astfel aparatul are standarde superioare de siguranță.

Dacă vrei să cumperi un încălzitor ceramic pentru atelierul tău, vezi un model dotat cu senzor și termostat, care permite pornirea și oprirea intermitentă, pentru a păstra temperatura dorită. Această funcție te va ajuta să reduci cheltuielile cu consumul de curent.

Convectorul electric

Se poate spune despre convectoare că reprezintă îmbinarea dintre aeroterme și calorifere electrice.

De la aeroterme au împrumutat principiul de funcționare – circulația aerului, iar de la calorifere, aspectul. Convectorul preia aerul din încăpere prin fantele situate în partea de jos, îl încălzește cu o rezistență și apoi îl radiază în încăpere.

Acest tip de încălzitor are un aspect plăcut, este îngust și ocupă puțin loc, însă se descurcă mai bine în spațiile mici – medii. Convectorul electric e o variantă dacă atelierul tău este strâmt, este bine izolat și nu comunică direct cu exteriorul.

Radiatorul cu ulei

Cunoscut și sub numele de calorifer electric, radiatorul cu ulei nu este tocmai prima opțiune pentru încălzirea unui atelier de dulgherie sau a unui garaj auto. Acesta este un încălzitor pentru spații închise, care nu sunt expuse umezelii.

Pe de altă parte, când ai un atelier mic, în care petreci multe ore așezat în scaun, cu o muncă de migală la masă (ex: bijutieri, ceasornicari, croitor) și nu te deplasezi prea mult, e o soluție bună.

Verifică existența treptelor de încălzire și a termostatului, pentru a optimiza consumul.

Acesta se încălzește mai greu, dar menține pentru mai mult timp căldura. Te vei încălzi bine dacă îl păstrezi aproape de bancul de lucru. Ai grijă doar să îl așezi pe o suprafață stabilă și netedă, evită mochetele și ferește-l de ambalaje din hârtie sau din plastic.

Tu ce încălzitor vei alege pentru atelierul tău și de ce?

Share:

1 comment

  1. Gabriel 5 ianuarie, 2021 at 19:12 Comentariu

    Salut! Am o drujba stihl 023 din 2001 si nu porneste am dus-o la reprezentanta si a zis să schimb carterul da nu stiu ce folos are carterul sa pornească
    MA POATE AJUTA CINEVA !VA ROG!

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.