Ce trebuie sa stii despre un polizor de banc si cum sa il alegi

3818
0
Share:

Daca esti in cautarea unui polizor de banc, trebuie sa iei in considerare aplicatiile pentru care il vei folosi. Polizoarele de banc pot fi folosite pentru ascutire, polizare sau lustruire. Daca atelierul tau are nevoie de una dintre aceste aplicatii, un polizor de banc este ideal pentru tine.

Consulta lista de mai jos pentru a vedea care este cel potrivit pentru tine si munca ta.

 1. Pietrele abrazive

Pietrele abrazive sunt un criteriu important de alegere a modelului de polizor. Aspectele importante sunt materialul din care sunt construite si diametrul acestora. In functie de marimea acestor pietre, se poate lucra pe diferite materiale. Dimensiunile acestora variaza intre 150 mm si 205 mm.

In cazul lucrarilor de ascutit pentru unelte de gradinarit, de exemplu, se recomanda pietre abrazive de cel putin 200 mm in diametru. Astfel, lucrul se poate desfasura mai usor si in siguranta. In cazul in care doresti sa ascuti sau polisezi unelte de dimensiuni mai mici, precum burghiele sau capete de dalti, dimensiunea polizorului recomandata este de 150 mm.

De obicei sunt oferite ambele tipuri de discuri, iar materialul cel mai folosit pentru slefuit sau ascutit metale este carbura de silicon. Pentru indepartarea ruginii, se foloseste fibra.

     2. Puterea

Puterea polizoarelor de banc variaza intre 250 si 1000 W. In functie de modul si durata folosirii, polizoarele se pot imparti in 3 categorii:

   • Modele cu putere limitata: 250 – 400 W
   • Modele cu putere moderata: 400 – 800 W
   • Modele de mare putere: 800 – 900 W

Pentru uzul ocazional, ascutirea unor unelte si utilizarea rara a functiei de slefuire, se recomanda achizitionarea unui model cu putere limitata.

In cazul in care obisnuiesti sa folosesti aparatul mai des, finisezi sau ascuti lucruri prin gospodarie, atunci este recomandat un model cu putere moderata.

Pentru perioade de folosire lungi, lucru zilnic si utilizarea indelungata a polizorului, modelul de mare putere este ideal.

     3. Turatia

Turatia este importanta deoarece se folosesc diferite tipuri de turatii pentru ascutit si polizat. Numarul maxim de rotatii pe minut la care poate ajunge un polizor de banc este de 3500. Verifica daca modelul pe care il achizitionezi dispune de 2 pietre abrazive: una pentru polizat si una pentru ascutit.

Daca munca ta se rezuma la ascutit, un model cu turatii mici este ideal pentru tine. In acest caz nu este nevoie de turatii mari, care pot cauza temperaturi ridicate si chiar accidente. De asemenea, turatiile mari pot produce scantei care ingreuneaza procesul de lucru.

Daca munca ta se rezuma la finisajul si lustruirea suprafetelor mai mari, atunci un model cu turatii mari este potrivit pentru tine.

     4. Confortul

Polizorul de banc poate veni cu mai multe functii care sa ajute confortul in timpul utilizarii. Cand decizi sa achizitionezi un astfel de polizor, uita-te dupa:

   • Functie pornit / oprit simpla
   • Talpi de cauciuc pentru atenuarea vibratiilor
   • Suportul de sustinere pentru materiale
   • Sistem de inlocuire a discurilor
   • Lumina pentru vizibilitate ridicata

     5. Siguranta

Siguranta este foarte importanta in lucrul cu un polizor de banc. Ai grija ca atunci cand achizitionezi unul, indiferent daca este pentru uz zilnic sau ocazional in gospodarie, sa fie echipat cu urmatoarele optiuni:

   • Materiale solide si rezistente
   • Sistem de fixare robust si stabil
   • Functionare usor controlata cu pornire lenta
   • Aparatori pentru discuri scantei
   • Intrerupator cu protectie anti-umezeala si anti-praf

Urmeaza pasii de mai sus si alege polizorul de banc potrivit pentru tine. Lucreaza in siguranta si eficient, alegand un model care se pliaza pe nevoile tale!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.