GHID: Cum să tunzi și să îngrijești un gard viu

282
0
Share:

O grădină îngrijită și frumoasă are nevoie de puțin efort din partea ta. Printre cele mai importante responsabilități pe care le ai în sezonul cald se află și tunderea gardului viu, precum și îngrijirea acestuia. 

Un gard viu tuns și îngrijit cum trebuie îi va oferi curții tale nu numai un aspect unic, dar și intimitate, personalitate și un plus de valoare (dacă proprietatea este disponibilă pe piața imobiliară). Gardul viu nu este greu de îngrijit, dar trebuie să ții cont de tipul de arbust care îl formează, rapiditatea cu care crește, luna în care te afli și multe altele. 

Hai să vedem azi un scurt ghid de tundere a gardului viu!

Când trebuie să tunzi gardul viu?

În principiu, majoritatea gardurilor vii se taie primăvara, așa cum se fac toate prin grădină, dar totul depinde de scopul pentru care îl tai și de tipul de arbuști care îl formează. De regulă, plantele perene ar trebui tăiate de două sau trei ori pe an (la nevoie) în timpul sezonului de creștere (mai-septembrie). Alte tipuri de gard viu (unele conifere, foioasele) ar trebui tunse mai des. 

Conform unor specialiști în peisagistică, dacă alegi să remodelezi gardul viu la începutul verii și la finalul iernii, nu ar trebui să ai nici o problemă cu acesta. Hai însă să vedem mai multe detalii:

  • Tăierea de întreţinere a gardului viu – are rolul de a modela plantele și de a facilita creşterea și îndesirea viguroasă a gardului pentru intimitate sau decor. Pentru tăierea de întreținere este bine să aștepți ca lăstarii proaspeți să se maturizeze.
  • Tăierea de scurtare – aceasta are rolul de a încuraja lăstarii să crească mai puternic în sezonul de creștere. Scurtarea se poate face în februarie (a doua jumătate), când plantele sunt încă în stare latentă.
  • Tăierea radicală – o mai cunoști și sub numele de tăiere până la butuc și are ca scop regenerarea totală a unui gard viu bătrân sau cu probleme majore de sănătate. Acest tip de tăiere se face de obicei iarna, dar nu în zilele foarte reci (temperaturile trebuie să fie peste -5 grade). Făcută bine, această regenerare va duce la o revitalizare profundă și o creștere viguroasă a gardului viu.

Ce mai trebuie să știi este că gardul viu nu se tunde pe caniculă, la fel cum nu se tunde în zilele de iarnă foarte reci.

De ce echipament ai nevoie pentru a tunde gardul viu?

Pentru a obține un gard viu sănătos și spectaculos, ai nevoie de scule și echipamente de calitate. Ai grijă ca sculele pentru tăiat să fie în cea mai bună formă, ascuțite și dezinfectate înainte de fiecare tăiere. În primul rând, trebuie să ai foarfeci de grădină, atât manuale cât și cu acumulatori, pentru tăiatul rămurelelor sau ajustarea marginilor gazonului. Se recomandă modelele ușoare, ușor de manevrat.

Alte instrumente utile includ un trimmer (mașină de tuns gard viu cu motor), o foarfecă electrică pentru gard viu fără cablu, eventual o drujbă funcțională pentru gardul viu matur, precum și echipament de protecție și alte ustensile.

Nu uita că trebuie întotdeauna să porți echipament de protecție (ochelari și mănuși) atunci când tai gardul viu sau efectuezi lucrări de orice fel în grădină.

Cum tunzi gardul viu? Sfaturi practice

Acum că am văzut când și cu ce se tunde gardul viu, a venit momentul să îți împărtășim niște sfaturi și trucuri pentru ca tu să obții rezultatele dorite!

  • Începe prin a elimina toate crengile uscate, bolnave, strâmbe, sau care au crescut prea mult. Ai grijă să tai lăstarii deasupra mugurilor.  
  • Înainte să te apuci de tuns, marchează înălțimea la care vrei să tunzi gardul viu cu țăruși, iar cotele de lățime pe laterale cu linii de ață.
  • Tunsul gardului viu începe întotdeauna de sus – tunde partea superioară la care ajunge soarele cel mai repede, încadrându-te în perimetrul format din araci și liniile de ață. Cu o foarfecă specială pentru gard viu poți obține o suprafață plană, minimalistă, care ulterior va genera unghiuri drepte cu lateralele.
  • Continuă tăierea gardului viu cu lateralele și apoi capetele. Urmează liniile date de ațe pentru un tuns drept și uniform. Poți lăsa baza gardului viu mai lată decât partea lui superioară pentru ca soarele să îi hrănească rădăcinile.
  • Tăierea se face din aproape în aproape, fiind un proces care necesită atenție. Dacă îți este mai ușor să începi cu lateralele, fă-o, dar lasă capetele ultimele.
  • Ai grijă la gardurile foarte înalte care necesită o scară pentru a fi tunse. Așază scara cât mai aproape de gardul viu pentru a te putea apleca peste el în siguranță și pentru a-l tăia uniform la suprafață.
  • Îndepărtează doar o treime din masa de crengi pentru o tăiere de întreţinere și două treimi din dimensiunea totală a gardului viu pentru o tăiere de scurtare. Pentru o tăiere radicală, taie gardul viu până la tulpinile cele mai groase.

Cum să îngrijești gardul viu după tuns

Arbuștii care alcătuiesc gardul tău viu vor fi foarte stresați după tăiere. Încurajează-le vindecarea și creșterea cu compost sau fertilizatori organici specifici plantelor respective. Nu uita să uzi gardul viu și să ții departe de el buruienile și dăunătorii, mai ales dacă gardul este format din arbuști decorativi cu flori sau fructe.

Tu cum îți îngrijești gardul viu? Ai și alte sfaturi pe care le poți împărtăși cu comunitatea noastră de grădinari amatori?

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.