Principalele metode de frezare: in sensul sau contra avansului

2655
0
Share:
metode de frezare

Frezele sunt printre cele mai utilizate scule aschietoare in industrie, in atelierele de tamplarie si pe santierele de constructii, pentru prelucrarea lemnului si a metalului. Versatilitatea frezei este atuul acesteia. O freza potrivita te poate ajuta sa efectuezi o varietate de lucrari, in lemn sau in metal.

In timpul frezarii, materialul de lucru este debitat, degrosat, canelat sau ajustat printr-o miscare combinata a masinii-unealta, de rotatie si avans.

Frezarea este influentata de 3 parametri de baza:

 • adancimea
 • avansul
 • viteza de aschiere

In acest articol vom vorbi despre avans, deplasarea intre scula aschietoare si piesa de prelucrat. Sunt doua modalitati principale de avans folosite la frezare: in sensul avansului sau contra avansului.

Cunoscandu-le pe fiecare, vei putea obtine rezultate mai bune ale muncii tale. Afla care sunt diferentele, avantajele, dezavantajele si cand se folosesc fiecare.

Ce este frezarea in sensul avansului

Frezarea in sensul avansului este cea mai folosita in prezent, mai ales pentru degrosare si frezare rapida, fiind considerata metoda cea mai eficienta din punct de vedere tehnologic, deoarece procedeul necesita o forta mai mica din partea operatorului, in timpul prelucrarii.

In timpul actionarii, freza se misca in acelasi sens cu materialul pe care il prelucrezi, “tragand” materialul inspre dintii sai. Dintii se urca practic pe material, in directia in care deplasezi echipamentul.

Principalul avantaj pe care il are metoda frezarii in sensului avansului are legatura cu felul in care sunt evacuate aschiile de material. Pentru ca dintii frezei iau contact mai intai cu suprafata exterioara a taierii, aschia va fi mai mare la baza si tot mai subtire pe masura ce freza inainteaza in material. Aceasta forma este aerodinamica, facand ca aschiile sa zboare catre exterior, in spatele uneltei si sa nu se depuna pe suprafata piesei.

In acest fel, zona de lucru ramane curata si se evita retaierea aschiilor, finisarea materialului este net superioara, iar scula nu se supraincalzeste in timpul lucrului, durata sa de viata fiind prelungita chiar si cu 50%.

Modul in care sunt atacate aschiile, desi avantajos din punctul de vedere al calitatii finisarii, poate conduce la socuri si vibratii pe orizonala.

Totusi, echipamentele actuale sunt dotate cu mecanisme care reduc sau elimina reculul, iar daca fixarea in consola se face corespunzator, se obtine o buna stabilitate a materialului pe bancul de lucru.

La semifabricatele fara crusta dura, frezarea in sensul avansului este metoda de lucru preferata, oferind o buna productivitate si o calitate mai mare a lucrarii.

Iti recomandam sa utilizezi procedeul numai la masini-unelte cu avans automat, al caror ghidaj este in stare buna. Folosirea acestei metode de lucru pe masini cu avans manual duce la deteriorarea atat a echipamentului, cat si a materialului pe care il prelucrezi.

produse recomandate

freza disc

Freze disc

27,99 - 779,45 LEIDetalii

Ce este frezarea contra avansului

Dupa cum ii spune si numele, in timpul frezarii contra avansului, dintii frezei se misca in sensul opus materialului cu care lucrezi.

In urma operatiunii, aschiile de material rezultate sunt subtiri la baza si tot mai groase catre varf, pentru ca angajarea dintelui este mai mica, socurile si vibratiile pe orizontala sunt mai mici.

Pe de alta parte, apar alte dezavantaje:

 • semifabricatul poate sari de pe masa, cauzand vibratii pe verticala ce conduc la un aspect mai grosier al suprafetei prelucrate.
 • in timp, scula sufera o uzura mai accentuata, pentru ca forta de frecare este mai mare la unghiul de intrare, cauzand supraincalzirea acesteia.
 • aschiile raman pe suprafata de lucru, ajungand sa fie taiate din nou, lucru care afecteaza calitatea finisajului.

In ciuda acestor aspecte, metoda contra avansului este procedeul preferat de frezare atunci cand se lucreaza cu metale foarte dure, precum fonta sau otelul calit sau cu piese ce prezinta margini neregulate, pereti subtiri si alte vicii. https://legalcasinos.com.ua/ua/krail-pod-ugrozoj-zakrytiya/

De asemenea, este o metoda care se preteaza la masini-unelte cu avans manual, la masinile uzate, cu probleme de stabilitate sau ghidaj.

Sfaturi generale pentru o frezare mai productiva

Iti lasam aici cateva sfaturi de care poti tine cont pentru o frezare mai productiva:

 • Alege pe cat posibil sa folosesti frezarea in sensul avansului, pentru a-ti proteja sculele si a obtine un finisaj superior al piesei;
 • Alege freze cu diametru mai mic (raportat la adancimea de aschiere) si dinti mai desi;
 • In acest fel, vibratia din timpul lucrului este mai mica, iar calitatea rezultatului este mai buna. Daca esti nevoit sa folosesti un anumit model de freza, incearca sa pozitionezi materialul pe care il prelucrezi cat mai aproape de extremitatea frezei, pentru a obtine un unghi de angajare mai mare si a pune in contact cu piesa cat mai multi dinti in acelasi timp;
 • Evita iesirile prea bruste (la unghiuri de peste – 30 / + 30 de grade), pentru ca risti ruperea unor bucati din material si deteriorarea sculei;
 • Asigura o buna fixare a pieselor pe care le prelucrezi pe bancul de lucru, pentru a evita accidentele si poarta intotdeauna echipament de protectie.

Concluzie

Cele doua metode de frezare pot fi utilizate alternativ, in functie de tipul proiectului.

Vei alege frezarea in sensul avansului daca lucrezi cu lemn si cu metal si esti interesat sa obtii o finisare cat mai curata, cu o durata de viata mai mare a sculei. Ai grija ca masina unealta pe care montezi freza sa aiba un mecanism de reducere/inlaturare a reculului.

Frezarea contra avansului este metoda potrivita daca prelucrezi materiale cu o duritate mare, piese turnate cu margini neregulate sau daca masina pe care o folosesti este uzata.

In catalogul nostru gasesti o diversitate de freze pentru metal sau lemn (freze cilindrice, freze cilindro-frontale, freze deget, freze disc sau freze biax) potrivite pentru orice proiect casnic sau profesionist.

produse recomandate

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.